הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > חבלי ארץ, אתרים ומסלולי טיול > מישור החוף > מישור החוף הדרומיעמוד הבית > ישראל (חדש) > נוף וטבע > צמחים
ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאורכתר הוצאה לאורידיעות אחרונות


תקציר
על הקבוצות העיקריות של הצומח במישור החוף.



מבואות : הצומח [מישור החוף הדרומי, פלשת]


צומח מישור החוף נחלק לשתי קבוצות עיקריות: קבוצה אחת כוללת את בתי הגדול של חוף הים עצמו. בבתי גדול אלה נודעת לקרבת הים, על כל השלכותיה, השפעה מכרעת על הצומח, ואילו לסוג תשתית הקרקע נודעת בהם חשיבות משנית בלבד; הקבוצה השנייה כוללת את בתי הגדול הפנימיים של מישור החוף, שבהם נחלשת השפעתו הישירה של הים ועולה חשיבותם של גורמי הקרקע בקביעת סוגי הצומח.

צומח חוף הים

בקרבת הים נושבות רוחות חזקות, הנושאות עמן רסס מי ים מלוח. כמות הרסס והשפעתו על הצמחים רבה ביותר בקרבת הים, ואילו במרחק של כמה עשרות מטרים מן החוף והלאה פוחתת השפעתו. על פי השינוי בעוצמת הרוחות וברסס, גדלים הצמחים בחגורות צומח המקבילות לחוף. לחגורות הקדמיות אופייני צומח חוף מיוחד, העמיד בפני רוחות רסס מי הים.

רצועת החוף של אזור ההצפה של הים מלוחה, וכמעט לא גדל בה דבר. לעתים נמצאים ברצועה זו צמחי זוגן לבן. צמח זה, הנפוץ בחופי סיני ובשולי מלחות חוליות, חדר בשנים האחרונות צפונה, לחוף הכרמל.

חגורת הצומח הראשונה הקרובה לים היא חברת המלחית האשלגנית ולפופית החוף. בעורפה של חברת צומח זו, ברצועה צרה, שולטת בדרך כלל חברת מדחול דוקרני ולוטוס מכסיף, אם כי הגבולות בין שתי החגורות לא תמיד ברורים.

חגורת הצומח השלישית מאכלסת את החוליות הקדמיות שלמרגלות מצוק הכרכר. חוליות אלו בנויות לרוב מחול גס ומחצץ כרכרי. לחגורת הצומח הזו אופייניים לוטוס מכסיף, חבצלת החוף, צלבית החוף, גלעינון החוף, ידיד-החולות המצוי ועוד. בפסגת המצוק עוצמת הרוח חזקה ביותר, התשתית נעדרת כיסוי חולי והצומח מורכב מבני שיח שרועים.

לחוליות העורפיות, כלומר החוליות שמעבר למחסה המצוק, אופייניות שתי חברות של צומח חולות. החוליות הנעות מאוכלסות בחברת ידיד-החולות המצוי.

החוליות שנעצרו ברכס הכרכר מכוסות בחברת לענה חד-זרעית, המלווה גם בצמחי רתם המדבר, דנתונית החולות, ארכבית ארצישראלית ועוד.

בשקעים שבין החוליות מופיעים צמחי אגמונית הכדורים, קנה-סוכר מצרי וארכבית ארצישראלית. מציאותם של צמחים אלה מעידה על מי תהום גבוהים ועל תשתית של קרקע חרסיתית. בתי גדול אחרים הם החולות הנודדים, החולות המיוצבים למחצה והחולות המיוצבים, רכסי הכרכר, קרקעות החמרה, קרקעות גרומוסול וכן בתי גדול לחים, כגון נחלים, ביצות וברכות. כל אחד מבתי גדול אלה מאוכלס על ידי חברות צומח המיוחדות לו. המשותף למרבית בתי הגדול של מישור החוף הוא מציאותן של קרקעות חוליות.

כמות המים הזמינים בקרקעות אלו היא מועטת - 10%-3%, והמים מחלחלים בהן לעומק רב. גם כושר ההזנה של קרקעות אלו הוא דל, והן עניות בחנקות. יוצאי דופן הם בתי הגדול שבהם נמצאת מתחת לחול שכבה חרסיתית עוצרת מים.

התנאים בבתי הגדול החוליים, ובמיוחד בחוליות, דומים מאוד לתנאים השוררים בבתי גדול מדבריים. ואמנם, בשל המחסור במים ומיעוט החנקות בקרקע, צמחי החולות הם בעלי תכונות קסרומורפיות רבות. יתר על כן, למרות תנאי האקלים הים-תיכוניים, מרובים בצומח החולות מיני הצמחים הסהרו-ערביים. צמחים סהרו-ערביים רבים גדלים גם על קרקעות כרכר וחמרה, אך בבתי גדול אלה בולט יותר היסוד הים-תיכוני.

צומח החולות

באזור החולות הנודדים של מישור החוף שלטת חברת ידיד-החולות המצוי וגמא מגבב. הכיסוי הכללי של הצומח בחברה זו מועט - 10% ופחות. ידיד-החולות אופייני לתלוליות החול העמוקות בבתי גדול אלה, ואילו מינים אחרים, כגון גמא מגבב ולענה חד-זרעית, נמצאים בעיקר בשקעים.

חברת הלענה החד-זרעית היא החברה האופיינית החשובה ביותר בחולות יציבים במישור החוף. המלווים החשובים של חברה זו הם גמא הקרקפות, רתם המדבר וארכבית ארצישראלית. שיעור הכיסוי הצמחי בבתי גדול אלה הוא לרוב 60%-50%. הלענה החד-זרעית גדלה בעיקר בראשי תלוליות החול, ואילו הרתם שכיח יותר במקומות מוגנים או בשקעים.

במישור החוף הדרומי גדלים בחולות עצים רבים של פיקוס השקמה. ההנחה המקובלת היא שעצי שקמה אלה הם צמחי תרבות או פליטי תרבות. בכמה מקומות במישור החוף הדרומי (אשדוד, אשקלון) משתרעות בחולות חורשות של עצי שטה מלבינה. חורשות אלו הן כנראה שריד של צמחיית סוונות סודניות, המעידה על תנאי אקלים חמים ולחים יותר ששרדו כאן לפנים. אוכלוסיות אלה מנותקות כיום זו מזו, פוריותן נמוכה, וקיומן מותנה בעיקרו בכושר הריבוי הוגטטיבי הרב של עצי השטה - על ידי ניצני שורש.

צומח רכסי הכרכר

ברכסי הכרכר של מישור החוף שליט צומח של בתה ים-תיכונית או חורש פתוח. צומח זה מגוון מאוד ומושפע בעיקר מטיב הקרקע, מעומקה ומהמפנה שבו הוא גדל. לעתים הוא נמצא בדגם פסיפס של חברות צומח, שכל אחת מהן משתרעת על פני שטח מצומצם יחסית. צומח השיא - הקלימקס - של גבעות הכרכר בחלק הדרומי של מישור החוף הוא גריגה של קדה שעירה ולטם.

צומח קרקעות החמרה

חברת הצומח השלטת כיום בקרקעות החמרה במישור החוף הדרומי היא חברת חילף החולות ודרדר הקורים. חברה זו יוצרת תצורה של בתה עשבונית שמרובים בה חד-שנתיים, המיקריפטופיטים וגיאופיטים.

לבית גדול זה אופייני ריבוי של צמחים חד-שנתיים. יש בו צמחים אנדמיים רבים, כגון דרדר הקורים, תורמוס ארצישראלי ואירוס הארגמן. תנאי הנביטה של הצמחים טובים, ושיעור הכיסוי הצמחי בחורף גבוה מאוד - 100%-95%.

בקרקעות החמרה במישור החוף הדרומי התפתח נוף דמוי סוונה המורכב בעיקר מעצי שיזף מצוי ומצומח עשבוני - זקנן שעיר. השיזף גדל, נוסף על כך, גם בגבעות כרכר ובקרקעות גרומוסול לכל אורכו של מישור החוף.

צומח הגרומוסולים

המישורים האלוביאליים במישור החוף מעובדים ברובם, והצומח הראשוני בהם הושמד כנראה לפני זמן רב, וכיום לא נשאר ממנו שריד. הקרקע במישורים אלה חרסיתית, פורייה ובעלת כושר רב לנשיאת מים. לעתים הניקוז בקרקעות אלה גרוע, והתוצאה היא ליקוי באוורור. בשל תכולת החרסית הגבוהה תופחת הקרקע לאחר הרטבתה ומתכווצת עם התייבשותה, וכך נוצרים בה סדקים. בסדקים אלה "נשפכת" קרקע מן האופק העליון אל האופק התחתון, ולפיכך מתערבבת הקרקע והיא חסרת צביון ברור. הצומח של קרקעות אלו כיום הוא צומח סגטלי - צמחי שדות וצמחי באשה – והחברה השלטת בו היא חברת ינבוט השדה וחוח עקד. זוהי חברה של עשבי בדאשה המלווה גידולים חקלאיים ומשתרעת בשטחים הנתונים למשטר של עיבוד חקלאי.

קראו עוד:
מבואות : גבולות וגיאומורפולוגיה [מישור החוף הדרומי, פלשת]
מבואות : הצומח [מישור החוף הדרומי, פלשת] (פריט זה)
מבואות : החי [מישור החוף הדרומי, פלשת]
ראו מפה: מישור החוף הדרומי, פלשת

ביבליוגרפיה:
כותר: מבואות : הצומח [מישור החוף הדרומי, פלשת]
שם  הספר: מדריך ישראל החדש : אנציקלופדיה, מסלולי טיול
עורך הספר: בן יוסף, ספי
תאריך: 2001
בעלי זכויות : ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור; כתר הוצאה לאור; ידיעות אחרונות
הוצאה לאור: ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור; כתר הוצאה לאור; ידיעות אחרונות
הערות: 2. כרך 1 - מילון למונחי יסוד ומפתח / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
2. כרך 2 - החרמון, הגולן ועמק חולה / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
3. כרך 3. הגליל העליון וחופו / עורך הכרך - מושון גבאי.
4. כרך 4. הגליל התחתון וחופו ובקעת כנרות / עורכי הכרך - מושון גבאי, יצחקי גל.
5. כרך 5. הכרמל וחופו ורמות מנשה / עורכי הכרך - סלמאן אבו רוכן, יעקב שורר.
6. כרך 6. העמקים / עורכי הכרך - יוסי בוכמן, יצחקי גל.
7. כרך 7. שומרון ובקעת הירדן / עורכי הכרך - ספי בן יוסף, מנחם מרקוס.
8. כרך 8. השרון / עורך הכרך - יואב רגב.
9. כרך 9. מישור החוף הדרומי, פלשת / עורך הכרך - יואב רגב.
10. כרך 10. השפלה / עורך הכרך - יואב רגב.
11. כרך 11. הרי יהודה / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
12. כרך 12. ירושלים / עורכת הכרך - אלונה ורדי.
13. כרך 13. מדבר יהודה ובקעת ים המלח / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
14. כרך 14. הנגב הצפוני / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
15. כרך 15. הר הנגב והערבה / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
הערות לפריט זה:

1. לקוח מתוך כרך 9 - מישור החוף הדרומי, פלשת בעריכת יואב רגב.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית