הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מערכות הדמייה
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
MRI היא מערכת מתקדמת לדימות מחשבי של רקמות הגוף. מהו תהליך הבדיקה ומהם יתרונותיו של ה- MRI?



MRI תהודה מגנטית לדימות רקמות הגוף
מחבר: ד"ר יהודה פרידמן


מהו MRI וכיצד הוא פועל?

MRI היא מערכת מתקדמת לדימות מחשבי של רקמות הגוף. דימות איברי הגוף באמצעות MRI מבוסס על תהודה מגנטית של גרעיני המימן, שריכוזם גבוה מאוד במים שברקמות האדם. המכשיר מורכב ממגנטים קטנים במיקומים קבועים בתוך מגנט גדול. המגנט ההיקפי מסוגל לקלוט אותות רבים מאוד בו-זמנית בכל פעם שמופעלת הקרינה האלקטרומגנטית בתוכו. פענוח האותות השונים על ידי מחשב יכול ליצור מפה של הגרעינים שיצרו אותם - על-פי פיזורם בתוך הרקמות והאיברים.

ריכוז המים בגוף האדם משתנה מרקמה לרקמה. הריכוז הגבוה ביותר הוא בנוזל השדרה, והנמוך ביותר - ברקמת השומן. לכן עוצמת האות המתקבל מהרקמות משתנה לפי כמות המים שבהן. על-פי השוני בריכוז גרעיני המימן ולפי מגוון האותות שהם נותנים, ניתן לקבוע איזה סוג רקמה יש בכל אתר בגוף.

מכשיר ה-MRI ותהליך הבדיקה

מכשיר ה-MRI בנוי בצורת תעלה גלילית ארוכה וסגורה. במהלך הבדיקה הנבדק שוכב על מיטה שנעה באופן אוטומטי אל תוך המכשיר. לאחר מכן, בדרך כלל, הנבדק נשאר לבדו בחדר.

אך אל דאגה! הטכנאי צופה בו במצלמת וידאו והנבדק יכול לשוחח עמו באינטרקום. זמן הבדיקה כ-30 דקות, ובמהלכה יש להימנע מתזוזות מיותרות כדי שהתמונה המתקבלת לא תהיה מטושטשת.

הבדיקה מורכבת מכמה סדרות. בזמן ביצוע כל סדרה יישמע רעש אופייני. כדי לחסוך מהנבדק את הרעש מצמידים לראשו אוזניות. הבדיקה אינה מכאיבה ואין לה השפעות לוואי. זמן הבדיקה גורם לעתים אי-נוחות. מטופלים קלאוסטרופוביים יחששו תחילה להיכנס למכשיר הסגור, אך ברוב המקרים מאפשרים לחבר או לקרוב משפחה לשבת ליד הנבדק במהלך הבדיקה, והטכנאים המנוסים משוחחים עמו רוב הזמן דרך האינטרקום. בחלק מהבדיקות (בדיקות של המוח ואיברי הבטן ובחלק מבדיקות עמוד השדרה) יוזרק חומר ניגוד (גדוליניום) לתוך הווריד, לקראת סוף הבדיקה.

יתרונות ה-MRI

ל-MRI יתרונות בעלי משמעות על פני אמצעי דימות שכיחים אחרים ברפואה, כגון צילומי רנטגן, אולטרה-סאונד ומיפוי. יתרונו הגדול הוא יכולת הפרדה מרחבית מצוינת, המאפשרת לקבל תמונה ברורה ומפורטת והיכולת לזהות תהליכי מחלה קטנים בגוף. הבדיקה אינה מבוססת על קרינה מייננת כמו CT, וחומר הניגוד המוזרק (גדוליניום) אינו גורם לתגובה אלרגית כמו היוד המוזרק ב-CT. המגבלות והחסרונות של השיטה מועטים. לא ניתן לבצע את הבדיקה כאשר יש לנבדק קוצב לב. על הנבדק לדווח על סיכות ניתוחיות, תומכנים (סטנטים), רסיסים או שתלים מתכתיים לפני הבדיקה. נשים הרות יכולות לבצע את הבדיקה מהשבוע ה-15 להריונן באישור רופא גינקולוג.

MRI ואבחון מחלות

ל-MRI חשיבות רבה באבחון מחלות, כגון מחלות באזור המוח (שאתות, אוטם במוח או טרשת נפוצה), פתולוגיות בעמוד השדרה (פריצות דיסק, היצרות התעלה), פגיעות ומחלות של המפרקים (כמו קרעים במניסקוסים בברכיים או קרעים בשרוול המסובב של הכתפיים) או פגיעות בשרירים ובאיברים תוך-בטניים (כבד, ערמונית, אדרנל, כליה).

תהליכי אבחון מיוחדים וחדשניים בעזרת MRI

כמה תהליכי אבחון באמצעות MRI פותחו למצבים מיוחדים:

MRI ארטרוגרפיה - הזרקת חומר ניגוד באופן ישיר אל מפרק הכתף או מפרק הירך כדי להדגים היטב קרעים עדינים בגידים או בסחוסים, שלא ניתן להדגימם בבדיקת MRI רגילה.
MRI אנגיוגרפיה (MRA) - הדגמת כלי דם עורקיים בדרך בלתי פולשנית (שלא כצנתור, לדוגמה).
MRI ונוגרפיה (MRV) - הדגמת כלי הדם הוורידיים בחיפוש אחר פתולוגיה ורידית כגון מלפורמציות וסקולריות ורידיות.
MRCP - הדגמה בלתי פולשנית של דרכי המרה.

ביבליוגרפיה:
כותר: MRI תהודה מגנטית לדימות רקמות הגוף
מחבר: פרידמן, יהודה (ד"ר)
תאריך: פברואר 2006 , גליון 115
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה:

1. ד"ר יהודה פרידמן, מומחה ברדיולוגיה אבחנתית ובדימות מערכת השרירים והשלד מנהל רפואי, מרכז ייעוץ ארצי לדימות - מכבי שירותי בריאות


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית