הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מערכות הדמייה
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
CT היא בדיקה משוכללת בקרני רנטגן, המאפשרת ליצור דימות תלת-ממדי של פנים הגוף. אז איך זה עובד ולמה משמשת הבדיקה?



CT טומוגרפיה מחשבית
מחברת: ד"ר דורית שטרן


מהו CT וכיצד הוא עובד?

CT היא בדיקה משוכללת בקרני רנטגן, המאפשרת ליצור דימות תלת-ממדי של פנים הגוף. הרופאים נעזרים בבדיקת דימות זו כדי לאבחן מחלות שונות בכל חלקי הגוף או כדי לתכנן, ואף לבצע, טיפולים פולשניים ואפילו ניתוחים מסוימים.

CT הם ראשי תיבות של Computed Tomography, כלומר חתכים מחשביים (לפעמים משתמשים בקיצור CAT, Computer Assisted Tomography, דימות בעזרת מחשב). ה-CT מתבסס על קרני רנטגן ממש כמו צילום רנטגן רגיל, אך במקום צילום מזווית אחת, המכשיר מבצע סריקה מסביב לגוף ומצלם את פנים הגוף מזוויות שונות. קרינת הרנטגן נקלטת בגלאים ובעזרת המחשב נעשה פענוח של האותות המתקבלים מכל הנקודות, ומוצג שחזור בתמונות של המבנה הפנימי של הגוף. המהנדס האונספילד והחוקר קורמק קיבלו בשנת 1979 פרס נובל לרפואה על המכשיר והבדיקה שפיתחו רק שבע שנים קודם לכן.

סיבוב אלומת הרנטגן והגלאים ב-180 מעלות סביב הגוף ארך במכשירים הראשונים כמה שעות, והמחשב היה זקוק למספר ימים כדי לפענח את האותות. כיום זמן הסריקה והדימות מהיר ביותר (שניות אחדות), ומאפשר לסרוק גם מערכות שנתונות תמיד בתנועה, כמו ריאות נושמות או לב פועם.

המכשיר ומהלך הבדיקה

מכשיר ה-CT כולל מיטה הנעה באופן אוטומטי לתוך מתקן דמוי טבעת. המתקן העגול מכיל שפופרות המייצרות קרני X והוא נע סביב הגוף בלא מגע עמו. הבדיקה אינה מכאיבה ואורכה דקות אחדות בלבד. חשיפה לקרינה במספר בדיקות סביר אינה מסכנת את הנבדק. בבדיקות CT מסוימות מוזרק חומר ניגודי לווריד או הנבדק מתבקש לשתות חומר ניגודי לפני הבדיקה. אצל חלק מהנבדקים עלולה להתפתח תגובה אלרגית לחומר הניגודי, ועל כן חשוב לדווח לטכנאי על אלרגיות ידועות וגם על מחלות כרוניות, לפני הבדיקה.

מדוע בדיקת CT ?

בדיקת CT נפוצה מאוד כיום כי היא מאפשרת לזהות ולאבחן מחלות רבות ושאתות בשלב מוקדם. בבדיקות CT מוח אפשר לזהות תופעות כמו אוטם או דימום במוח, מחלות נירולוגיות וכן שינויים ניווניים ברקמת המוח. בדיקות CT של עמוד השדרה יכולות לגלות פריצת דיסק, היצרות השדרה או שינויים בחוליות. בבדיקות CT בטן ניתן לזהות כיסתות, שאתות או גרורות באיברי הבטן ומחלות רבות אחרות של איברי הבטן והאגן.

חומר ניגודי המוזרק לווריד, לפני בדיקות CT מסוימות, "צובע" את כלי הדם והרקמות השונות ועוזר באבחון של טיב התהליכים המודגמים. לדוגמה, שתיית חומר ניגודי לפני הבדיקה מדגימה טוב יותר את הקיבה והמעיים. למעשה, כמעט שאין תחום ברפואה שאינו נעזר בבדיקות CT.

יישומים מתקדמים וחדשניים

יישומים חדשניים ומתקדמים ב-CT מתפתחים כל העת. כיום, לדוגמה, ניתן לתכנן ואף לבצע (בשילוב טכנולוגיות חדשניות) ניתוח מוח ממוקד על סמך בדיקת CT, מתוך שאיפה לפגיעה מזערית ברקמת מוח בריאה. בשנים האחרונות התפתחה בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית, המאפשרת תצפית בלתי פולשנית אל פנים המעיים, לאיתור מוקדם של שאתות שפירות וממאירות במעי הגס. בשנה האחרונה התחילו בעולם ובארץ לבצע בדיקות CT של הלב. בעזרת מכשיר זה ניתן לבצע "צנתורים וירטואליים" של כלי הדם בכל חלקי הגוף - כולל כלי הדם הראשיים של הצוואר, המוח, בית החזה והבטן וכלי הדם ההיקפיים של הרגליים - לצורך אבחון בעיות בזרימת הדם. עוד יישום חדשני הוא בדיקת CT לפני תהליך השתלת שיניים. הבדיקה מאפשרת להדגים את תעלת העצב בלסת ולבצע השתלה בדיוק רב.

ביבליוגרפיה:
כותר: CT טומוגרפיה מחשבית
מחברת: שטרן, דורית (ד"ר)
תאריך: פברואר 2006 , גליון 115
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה:

1. ד"ר דורית שטרן, מומחית ברדיולוגיה אבחנתית מכון הדימות אסותא ברנר תל אביב.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית