הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > שפה ושפות > כתיבה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
דף מידע זה עוסק בטקסט הביקורת, שהוא סוג של טקסט עיוני. בכתיבה ביקורתית יש הערכה ושיפוט. המוען מוסר את דעתו החיובית או השלילית על הנושא.



הבנה והבעה : טקסט ביקורת
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות לשון


טקסט ביקורת – תרשים

טקסט ביקורת – מהו?

טקסט ביקורת הוא טקסט המבקר לשלילה או משבח באופן מנומק מעשים, מצבים או יצירות אמנות. אם אדם כותב על נושא מסוים, אך מטרתו העיקרית היא לבקר את פעולתם הבלתי מספקת של מוסדות או גופים המופקדים עליו, הרי הוא כותב טקסט ביקורת. לדוגמה, אם הנושא הוא תאונות דרכים, מי שכותב ביקורת על נושא זה, יכול לבקר את המוסדות המופקדים על תשתיות התחבורה או על חינוכו של דור נהגים חדש. הביקורת על פעולת המוסדות תהיה המסר העיקרי שלו. הביקורת מתבססת על עובדות, אך נוספים בה גם שיפוט והערכה.

בכתיבה ביקורתית יש הערכה ושיפוט. המוען מוסר את דעתו החיובית או השלילית על הנושא.

טקסטים רבים של ביקורת נכתבים על ספרים, על סרטים, על הצגות, על תכניות טלוויזיה, על אירועי מוסיקה, על תערוכות ועל תופעות חברתיות ופוליטיות.

בכתיבה ביקורתית יש הערכה ושיפוט: המוען מוסר את דעתו החיובית או השלילית על התופעה.

מילים טעונות

"מילים טעונות" הן מילים שנוסף למשמעותן הישירה הן נושאות עִמן מטען רגשי מסוים, והן מקובלות כחיוביות או כשליליות. שימוש במילים כאלה, הטעונות במשמעויות שליליות או חיוביות, מאפיין כתיבה ביקורתית. לעתים קרובות הן נבחרו על-ידי הכותב כדי לבטא את תחושתו ואת רגשותיו כלפי הנושא המבוקר, והן מכוונות להשפיע גם על רגשותיו של הקורא.

חִשבוּ, למשל, על ההבדל בין צמדי הביטויים הבאים:

תנאים קשים / תנאים חמורים;
שירותי בריאות לא מספקים / שירותי בריאות גרועים ביותר;
צפיפות רבה / צפיפות איומה.

מה ההבדל במשמעות בין הביטויים המקבילים? האם יש ביניהם ביטויים אובייקטיביים לחלוטין? באיזה מהם יש יותר מעורבות רגשית של המוען?

בכל צמדי הביטויים הביטוי השני הוא הביטוי הטעון יותר רגשית. המילים: חמורים, גרועים ביותר, איומה הן מילים שנושאות עימן משמעות שלילית. גם הביטויים הראשונים מבין צמדי המילים טעונים רגשית משום שהם מביעים דעה. לפיכך אין בין הביטויים הללו ביטויים אוביקטיביים לחלוטין.

מילים טעונות הן מילים המכילות דעה (ולא רק עובדה).

בין דעה לעובדה

בטקסט עיוני לסוגיו השונים יכולות להופיע עוּבדוֹת וגם דעות, וחשוב להבחין ביניהן:

עובדות - דברים שקיימים במציאות, אמיתות ידועות שניתן להוכיח אותן. דברים במציאות, שניתן לקלוט אותם בעזרת החושים או דברים הידועים כאמיתיים, שניתן להוכיח את אמיתותם. למשל, האמירה, בתל-אביב יש בניינים, שגובהם יותר משלוש קומות היא עובדה שאפשר לראות אותה ממש, ואפשר להוכיח אותה.

דעות - מה שחושבים על עובדות על רעיונות, או על דעות של אחרים. למשל: טוב שיש בתל-אביב בניינים גבוהים; הבניינים הגבוהים יפים; עדיף לגור בבניינים נמוכים ולא בגבוהים; חובה להפסיק את בנייתם של הבניינים הגבוהים. כל "הראִיוֹת" השונות האלה הן דעות ולא עובדות, אף על פי שהן מתייחסות לעובדות. מושגים קרובים למילה דעה הם: עמדה, השקפה, הערכה, שיפוט, אמונה, ביקורת.

ככל שהדברים תלויים יותר בעובדות ובנסיבות חיצוניות ומבוססים עליהן - כך הם אובייקטיביים יותר; וככל שהם תלויים יותר בדעותיו וברגשותיו האישיים של הכותב - כך הם סובייקטיביים יותר.

טקסט ביקורת - טיפים

טקסט ביקורת הוא טקסט שמטרתו לבקר (לחיוב או לשלילה). למשל – ביקורת על סרטים ומאמר ביקורת על מדיניות הם דוגמה לטקסט ביקורת. בטקסט ביקורת יש דעה, שיפוט והערכה של המוען (הכותב), והם מובעים בדרך כלל במילים טעונות (מילים שנלווה להן רגש כלשהו). דוגמה: מקסים – מילה טעונה, לעומת 'יפה' שהיא מילה לא טעונה (או פחות טעונה).

ביבליוגרפיה:
כותר: הבנה והבעה : טקסט ביקורת
שם  האתר: HighLearn : קורס לשון לבגרות
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות לשון
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות:

1. אתר זה מכיל את הקורס "לשון לבגרות". הקורס מכיל את כל החומר לבגרות בלשון על פי תכנית הלימודים של משרד החינוך. בקורס קיימים שלושה מסלולים: הגה וצורות, תחביר והבנה והבעה.
2. הקורס נשען על ספר הלימוד לחטה"ע "עיין ערך: לשון-הבנה-הבעה" (הוצאת מטח, 1999).

הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית