הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה > פסיכולוגיה חברתית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
לכולנו עמדות שונות בנושאים רבים ומגוונים. עמדה, מההיבט הפסיכולוגי, היא הערכה כללית שיש לפרט בנושאים שונים או על אנשים שונים. על איפיוני העמדה, מרכיבי העמדה ותפקידיה.



פסיכולוגיה חברתית : עמדות - הגדרות ואיפיונים
מחברות: ד"ר אורית כהן; דנה פרידמן


הגדרת העמדה, מאפייניה, מרכיביה ותפקידיה

מחיי היומיום ומתוך ניסיוננו כולנו יודעים כי לכל אחד מאתנו יש יחס שונה לאנשים שונים, לרעיונות שונים, להתנהגויות שונות, למצבים שונים. במילים אחרות, כולנו נוקטים עמדה כלשהי כלפי כל גירוי. אם כך, אפשר לומר כי עמדה היא הערכה כוללת וקבועה (יחסית), ובעזרתה יש לנו נכונות להגיב באופן מסוים על גירויים.

יתרה מזאת, לעתים ניתן אף לחזות התנהגות של אדם מסוים על סמך ידיעת עמדתו.

כיצד? - אפיוני העמדה יסבירו זאת.

אפיוני העמדה

עמדות הן כלליות
עמדות מתייחסות להרבה מצבים, לאנשים רבים, ועוד, ולכן הן כלליות. עמדה אינה מתייחסת לאירוע יחידי. כך, למשל, אנחנו אוהדות קבוצת כדורסל מסוימת (ולא נגלה לכם איזו קבוצה), לא בשל משחק אחד ששיחקה אלא בשל כמה סיבות: רמת המשחק הכללית של השחקנים, ההוגנות, הייצוג ההולם של הקבוצה את ישראל בעולם, היחס החברי בין השחקנים, ועוד.

עמדות הן חיוביות או שליליות
בכלל, כדאי שתדעו שספורט אהוב עלינו מאוד, ומכאן תבינו כי העמדה שלנו כלפי עיסוק בספורט היא חיובית (אך הייתה יכולה להיות גם שלילית).

עמדות תלויות בעוצמה ובחשיבות של הנושא
העמדה שלנו כלפי הספורט שתוארה עד כה היא כללית. למעשה, יש לנו עמדות כמעט כלפי כל נושא, אך הן שונות זו מזו בחשיבותן ובעוצמתן. כך גם העמדה שלנו כלפי ספורט. לאחת מאתנו הספורט מרכזי מאוד וחשוב, ולכן היא עוסקת בו הרבה (קמה בחמש בבוקר, הולכת, שוחה ומתאמנת בחדר כושר, ולעתים קרובות אף מתאמנת בשעות הערב). ואחת - חושבת כי עיסוק בספורט הוא חשוב עד כדי דיבור עליו...

עמדות הן יציבות
בדרך כלל, עמדות הן יציבות (אך ייתכן שהן ישתנו). למשל, העוסקת בספורט מבינינו עושה זאת כבר הרבה מאוד שנים.

מרכיבי העמדה

לעמדה שלושה מרכיבים:

  • קוגניטיבי (הכרני) - עונה על השאלה: מה הן דעותיו, מחשבותיו, אמונותיו של הפרט על נשוא העמדה?
  • רגשי - עונה על השאלה: מה הפרט מרגיש כלפי האדם/מצב/התנהגות/רעיון וכדומה?
  • התנהגותי - עונה על השאלה: כיצד הפרט נוטה לפעול כלפיו (כלומר - מהי הנכונות לפעולה)?

ננסה לבדוק את שלושת מרכיבי העמדה שלנו כלפי הנושא הבא:
משרד החינוך החליט להוסיף עוד 25 ימי לימוד בשנה. את הימים האלה יוסיפו על-ידי קיצור חופשת הקיץ. במשרד מקווים כי בדרך זאת לא יהיה מרוץ אחר הספק, וכי הלימוד יהיה משמעותי יותר. ברור, שלכם, כמו לכל מורה ולכל תלמיד יש עמדה בנושא זה...

מה היא עמדתכם? - נוכל לנתח אותה על-פי שלושת מרכיבי העמדה:

הקוגניטיבי (ההכרני) - לדעתכם, יש להימנע מקיצור חופשת הקיץ.
הרגשי - אין ספק שתחושו אכזבה מהארכת שנת הלימודים או כעס...
ההתנהגותי - יש בכם נכונות להתנהג בדרך מסוימת: אם תהיה התארגנות של מועצת התלמידים הארצית למחות על ההחלטה, תהיו נכונים להגיב בנושא.

דעה לעומת עמדה
חשוב לזכור: יש הבדל בין דעה לבין עמדה. בעמדה יש שלושת המרכיבים (הקוגניטיבי, הרגשי וההתנהגותי), ואילו דעה היא המרכיב הקוגניטיבי בלבד.

האם יש התאמה בין שלושת מרכיבי העמדה? ומה קורה אם אין התאמה?
בדרך כלל, יש התאמה בין שלושת מרכיבי העמדה, אולם לעתים קורה שיש חוסר התאמה ביניהם. מצבים כאלה של חוסר התאמה מתרחשים, כאשר מרכיב אחד של העמדה חיובי, והשניים הנותרים הם שליליים, או כאשר מרכיב אחד שלילי, ושניים חיוביים.

דוגמה לחוסר התאמה בין שלושת מרכיבי העמדה:
אם נחזור לגילוי הלב שלנו באשר לספורט, נוסיף כי אנו חושבות (מרכיב קוגניטיבי) כי כדורגל הוא משחק יפה (זוכרים שעמדות הן כלליות?). אנחנו צופות לפעמים בשידורי הטלוויזיה בערוץ הספורט (מרכיב התנהגותי), אבל אנחנו שונאות את האלימות הרבה שבמשחק הכדורגל (מרכיב רגשי).

עמדה כוללנית או פרטית (ספציפית)
חוסר התאמה יכול להתרחש גם בין עמדה כוללנית לבין עמדה פרטית (ספציפית). ובדוגמה שלנו: עם כל העמדה החיובית האוהדת שיש לנו כלפי ספורט, אנחנו שוללות מכול וכול את ספורט ההיאבקות.

חוסר התאמה בין העמדה לבין ההתנהגות
חוסר התאמה נוסף הוא בין העמדה לבין ההתנהגות. זה קורה כאשר נורמות חברתיות כופות על הפרט דפוסי התנהגות בניגוד לעמדותיו.

דוגמה:
על אף שעמדתנו היא כי שכמורות וכמחנכות עלינו לנהוג באיפוק, כשאנו צופות במשחק כדורסל באצטדיון יד-אליהו אנחנו מרשות לעצמנו התנהגות, הרחוקה מלהיות תואמת את התיאור דלעיל. אנחנו מתאימות את התנהגותנו לנורמה החברתית המקובלת ביציעים...

תפקידי העמדה

למה אנחנו צריכים עמדות? מה הן תורמות לחיינו?
לעמדות חשיבות רבה בחיינו. הן עוזרות לנו להסתגל לסביבה ואף להגיב לאירועים שונים. יתר על כן, כיוון שלכל אחד ואחת מאתנו עמדות שונות משל אחרים, או דומות לשל אחרים, יש לנו על מה לדבר עם אנשים. אולם תפקיד העמדות לא מסתכם בכך.

העמדות מסייעות לנו להסתגל לסביבה ולקבל החלטות. אנחנו מכניסים לאותה ה"מגירה" במוחנו גירויים רבים, שקיבצנו יחד, ואל כל הגירויים האלה ביחד, אנו מתייחסים באותה הצורה. מיון הגירויים לקבוצות מקל על ההסתגלות ואף עוזר בקבלת החלטות. למשל, למגירת "בגדי ספורט" במוחנו הכנסנו: נעליים, מכנסיים, חולצות, גרביים ועוד, אך לא הכנסנו חצאית או נעלי עקב. וכך, לפני אימוני הספורט שלנו אין לנו צורך להתלבט אם ללבוש חצאית מיני או מקסי או אילו נעליים לנעול. ההחלטה קלה וכך אף ההסתגלות.

חשוב מאוד לזכור: עמדות מסייעות לשמור על הדימוי העצמי. כיוון שאדם חביב אצל עצמו, סביר להניח כי העמדות שלו יותאמו למציאות הנוחה לו. למשל, אישה שלא התקדמה בעבודה, תחזיק בעמדה כי הסיבה לכך היא שהמנהלים בחברה הם גברים, שאינם מעוניינים לקדם נשים. תפיסה זאת היא המרכיב הקוגניטיבי של העמדה. אישה זאת יכולה, כמובן, לחוש כעס, אכזבה או תסכול כלפי מנהלי החברה, ואף להתנהג באופן שיביע את מחשבותיה ואת רגשותיה בנושא.

קראו עוד:

פסיכולוגיה חברתית : עמדות - הגדרות ואיפיונים (פריט זה)
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - כיצד עמדות נרכשות?
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - שינוי עמדות
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - תיאוריות איזון - דיסוננס קוגניטיבי
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - תיאוריות איזון - תיאורית שיווי המשקל של היידר
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - קשר בין עמדה להתנהגות

ביבליוגרפיה:
כותר: פסיכולוגיה חברתית : עמדות - הגדרות ואיפיונים
שם  האתר: בית הספר הווירטואלי של מטח : פסיכולוגיה לבגרות
מחברות: כהן, אורית (ד"ר) ; פרידמן, דנה
עורכת האתר: בוהק, חוה
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. ייעוץ מדעי: ד"ר ציפי בר-אל.
2. הקורס נכתב בשנת 2002.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית