הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה > פסיכולוגיה חברתית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
סכמה היא יחידת ארגון מידע, המשפיעה על הטמעת גירויים חדשים ועל הענקת משמעות לגירויים האלה. על סוגי הסכמות ותפקידן בעיבוד המידע החברתי.



פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - סכמה כמסגרת לעיבוד מידע
מחברות: ד"ר אורית כהן; דנה פרידמן


סכמה כמסגרת לעיבוד מידע

סוגי הסכמות

סכמה היא יחידת ארגון מידע, המשפיעה על הטמעת גירויים חדשים ועל הענקת משמעות לגירויים האלה.

אמנם הסכמה יעילה ויש לה יתרונות חשובים, אך היא עלולה לגרום גם טעויות ואי-דיוקים בתהליך עיבוד המידע החברתי.

אנו נוטים לטפל במידע החברתי באמצעות מספר סוגים של סכמות:

  • סכמה עצמית - הבסיס שלנו לכל מיון וסיווג של מידע חדש על תכונות או על התנהגויות שלנו.
    דוגמה: כאשר בבית-הספר אנו מתבקשים לבחור מקצוע ראשי, נעשה זאת בעזרת מידת ההתאמה בין דרישות המקצוע לבין הסכמה העצמית שלנו.

  • סכמה של אנשים - ארגון המידע, שיש לנו על פרט זה או אחר (אפיונים, נטיות, תכונות וכדומה). בעזרת סכמה זאת אנו יכולים לקבוע אם התכונות הולמות אלה את אלה.
    דוגמה: כאשר אנו יודעים שנער מכיתתנו הוא אחראי, נבון ושקול, נופתע אם ייוודע לנו שרישיון הנהיגה שלו נשלל, משום שנהג לאחר ששתה משקאות חריפים. לעומת זאת, לא נופתע, כאשר נשמע כי הוא קיבל זימון למסלול ייעודי לקצונה.

  • סכמה של תפקידים - ארגון המידע הקשור בביצוע תפקיד מסוים.
    דוגמה: על אף שטרם התגייסתם לצבא, יש לכם סכמה של תפקידים שונים בצבא (מפקד כיתה, של רס"ר וכדומה). סכמה זאת תעזור לכם בהתמודדות שלכם בטירונות.

  • סכמה של אירועים (סכמה של תסריטים) - ארגון ההשתלשלות של מאורעות במצבים מוכרים.
    דוגמה: בעזרת הסכמה הזאת אנו יכולים לנבא את העתיד להתרחש, כשנלך לראות סרט בקולנוע: נקנה כרטיסים, סדרן או סדרנית יקדמו את פנינו בכניסה ויבקשו לראות את הכרטיסים, נשב במקום המסומן, יחשיכו את האולם, הקרנת הסרט תתחיל, הפסקה, יאירו את האולם, שוב יחשיכו, שוב יקרינו את הסרט, ובסוף - נלך הביתה.

  • סכמה חברתית (סטריאוטיפ) - ארגון המידע שלנו על קבוצות חברתיות שונות (אתניות, בעלי מקצוע וכדומה). נציין כי סטריאוטיפ הוא ההוכחה להשפעה של סכמות חברתיות על התפיסה הבין-אישית שלנו.
    דוגמה: ז'קלין היא צרפתייה, ולכן היא...

תפקיד הסכמה בעיבוד המידע

עיקר ההשפעה של הסכמה על תהליכים קוגניטיביים של עיבוד מידע חברתי הוא על חמשת התפקודים האלה:

א. קשב
ב. זכירה
ג. פירוש מידע
ד. השלמת פערים
ה. פתרון בעיות


א. קשב
כידוע לכם, אנו מוצפים כל הזמן בגירויים שונים. הקשב הוא זה שמסייע לנו להתרכז ולהתמקד בגירויים הרלוונטיים, העוזרים בעיבוד המידע. בדרך כלל, אנו מפנים את הקשב אל המידע שמחזק את הסכמה, אך כאשר המידע בלתי צפוי ואינו הולם את המידע הקיים בסכמה, הקשב שלנו מופנה אל המידע הסותר את המידע הקיים בסכמה.

ב. זכירה
בעזרת תהליכי זכירה אנו מתמקדים בפרטי מידע על אירוע, על אדם או על תופעה. בדרך כלל, פרטים אלה הולמים את הסכמה, אך, במקרים מסוימים אנו זוכרים גם פרטים הנוגדים את הסכמה (כאשר הסכמה אינה חזקה, או כאשר המידע הנוגד שייך לתחום המקצועי שלנו). חשוב לזכור: כאשר יש בידינו זמן רב לעיבוד המידע, או כאשר הסכמה מאורגנת היטב (סטריאוטיפ) - נזכור טוב יותר דווקא את המידע התואם את הסכמה שלנו.

ג. פירוש מידע
תפקיד נוסף של הסכמה הוא לסייע בפירוש המידע ולהתנהג בהתאם לכך. למשל, כאשר אנו רואים מכונית של המשטרה, אנו מאטים את הנסיעה ומקפידים במיוחד לנהוג בהתאם לכללים ולחוקים.

תופעת הראשוניות - מעניין לציין כי בתהליך פירוש המידע אנו נותנים משקל רב יותר למידע הראשוני, גם אם המידע האחרון רלוונטי יותר, ואפילו - סותר את הראשון. למשל, ראינו ניידת משטרה ולידה רכב נוסף, והנחנו שהנהג/ת "הסורר/ת" מקבל/ת דוח על עברת תנועה. בדוגמה זאת פירשנו את המידע מבלי להתייחס לאפשרויות אחרות (אולי יש תקלה ברכב והשוטרים מנסים לעזור?). תופעה זאת נקראת תופעת הראשוניות. פירושה שהרושם הראשוני הוא בעל השפעה רבה על פירוש ההתנהגות בהמשך.

ד. השלמת פערים
הסכמה מאפשרת לנו השלמת פערים, כאשר אין בידינו את כל הנתונים הנחוצים. למשל, לאחר שגילי (הידועה בשקדנותה ובהתמדתה) לא הגיעה לחוג השחייה, נשער כי היא חולה.

ה. פתרון בעיות
הסכמה מסייעת לנו גם בפתרון בעיות. הודות לסכמות, אנו משוחררים מן הצורך לפרש תהליכים קוגניטיביים מורכבים, וכך אנו פותרים בעיות ביעילות. למשל, יש לנו סכמה מגובשת של הלבוש המתאים לבילוי בחוף הים בקיץ. אין לנו צורך להתלבט בין חולצה קצרה לבין סוודר או מעיל... כיוון שהסכמה הזאת התגבשה אצלנו מוקדם ביותר, היא חוסכת לנו זמן ומאמצים ומאפשרת לנו להתעלם מכל פריטי הלבוש שאינם רלוונטיים לחוף הים בקיץ.

קראו עוד:

פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי
פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - תיאוריות הייחוס של היידר
פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - התיאוריה התלת-ממדית של קלי והמודל של ויינר
פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - עקרון הניכוי ועקרון ההגברה
פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - טעויות ועיוותים בייחוס
פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - סכמה כמסגרת לעיבוד מידע (פריט זה)
פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - אמונה המתגשמת מאליה

 

ביבליוגרפיה:
כותר: פסיכולוגיה חברתית : עיבוד מידע חברתי - סכמה כמסגרת לעיבוד מידע
שם  האתר: בית הספר הווירטואלי של מטח : פסיכולוגיה לבגרות
מחברות: כהן, אורית (ד"ר) ; פרידמן, דנה
עורכת האתר: בוהק, חוה
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. ייעוץ מדעי: ד"ר ציפי בר-אל.
2. הקורס נכתב בשנת 2002.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית