הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיהעמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
עופרים


תקציר
מהי פסיכואנליזה ומי היו אבותיה? 



פסיכואנליזה : 1895
מחברת: רות ז'ורגי


פסיכואנליזה היא תהליך חשיפת המניעים הטמונים בתת-מודע של האדם, באמצעות עידוד המטופל לדבר בפתיחות על התנסויותיו הממשיות בחיים ובחלומותיו.

לאורך ההיסטוריה, אנשים שלקו במחלות נפש, בדרך כלל נודו, בודדו, או אושפזו בבתי-חולים לחולי רוח. בתחילת המאה ה-19, הגיעו מתקנים (מחוללי רפורמה) למסקנה שהחולים במחלות הנפש לא טופלו כהלכה בבתי-החולים המיועדים לכך. על אף השיפור בטיפול בבתי חולים אלה, טיפול פסיכולוגי משקם לא היה נפוץ עד סוף המאה ה-19.

בשנת 1882, מצא הרופא הווינאי ג'וזף ברויר (1842-1925) שהיפנוזה, בשילוב שיחות מורחבות עם המטופל הייתה יעילה בטיפול בנערה שסבלה מהיסטריה חמורה (התפרצות רגשות פראית ולא מרוסנת). ההיפנוזה עזרה לנערה להשתחרר מאירועים שאביה החולני היה מעורב בהם. בעזרת דיון ובדיקת חוויותיה, היא נרפאה מהתסמינים. ברויר סיפר לעמיתו זיגמונד פרויד (1856-1939) על המטופלת שלו וכיצד ריפא אותה. פרויד הלך בעקבותיו של ברויר וערך ניסויים בהיפנוזה וב"שיחות ריפוי". בשנת 1895, פרויד וברויר הוציאו את ספרם היסטריה, אשר דן בריפוי החדש "ריפוי בשיחות".

על פי פרויד, התסמינים של חולי היסטריה מושרשים בסתירות לא מיושבות ונשכחות מהילדות. הוא פיתח את שיטת האסוציאציה החופשית ופירוש החלומות כדי להעמיק אל תוך התת-מודע. בשיטת האסוציאציה החופשית יכול היה החולה לבטא במילים מחשבות ספונטניות שעלו במוחו, בין אם היה להן מובן אם לאו. בשיטת הטיפול בחלומות רשמו המטופלים את חלומותיהם, ופסיכואנליטיקן פירש את משמעות הדימויים הסמליים.

פרויד ייצר את התיאוריה שלפיה אישיותו של האדם מחולקת לשלושה חלקים: האיד (הכוח ההיולי הפועל בתת-מודע), ה"אני" וה"אני עליון". האיד מייצג את הילד שבפנים, בתת-מודע. הוא עסוק בדחפים טבעיים, בסיפוקים מידיים ובהנאות. האני העליון מייצג את מנגנון השליטה החברתי והאישי. ה"אני" הוא העצמי המודע ופועל כמתווך בין האיד ובין האני העליון, מאזן בין דרישות החיים הריאליים לבין הרצונות האישיים.

בתחילה התקבלו התיאוריות בעוינות על ידי חוקרים אחרים שחקרו את המוח ותהליכיו, אבל לבסוף השפיעו תיאוריות אלו על כל תחום הפסיכולוגיה במאה ה-20. פסיכולוגים בתקופה מאוחרת יותר, כמו קרל יונג משוויצריה (1875-1961) ואלפרד אדלר מאוסטריה (1870-1937), אשר חלקו אמנם על כמה מהתיאוריות של פרויד, ביססו חלק נרחב מעבודתם על עבודתו.

כיום עדיין משתמשים הפסיכולוגים בתיאוריות רבות של פרויד, אולם הם מודעים לכך שגם לגורמים ביולוגיים וחברתיים יש השפעה חשובה על רבים ממקרי מחלות הנפש. לכן טיפול מודרני יכול לכלול טיפול התנהגותי ותרופתי, כמו גם טיפול נפשי.

ביבליוגרפיה:
כותר: פסיכואנליזה : 1895
שם  הספר: 100 ציוני דרך ברפואה ששינו את העולם : אנציקלופדיה
מחברת: ז'ורגי, רות
עורכת הספר: ערמון, ענת
תאריך: 2005
בעלי זכויות : עופרים
הוצאה לאור: עופרים
הערות: 1. תרגמה מאנגלית: שרי שפירא - ספונר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית