הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > העור והגנת העור
גליליאו צעיר בע"מ


תקציר
מה קובע את צבע עורנו? איך אנחנו משתזפים? כיצד נגן על עצמנו מפני השמש? על הקרינה המגיעה אלינו מהשמש והשפעתה על העור שלנו.



רואים את העור
מחברת: תמר דרייבלט


חשבתם פעם מדוע לחלקנו יש צבע עור בהיר, ולחלקנו כהה? מה ההבדל בין עיניים כחולות ועיניים שחורות? למה יש אנשים שנשרפים כשהם נחשפים בקיץ לשמש? כל התשובות מסתתרות מתחת לעור. כתבת צבע

כלפי חוץ, בני האדם שונים האחד מהשני בדברים רבים. לחלקינו שיער חלק ולחלקינו מתולתל. ישנם אנשים בלונדינים עם עיניים כחולות וישנם אנשים שחורים עם עיניים חומות. ישנם אנשים בעלי אוזניים בולטות, ישנם יפים, ישנן יפות, ישנם שמנים ויש רזות... אבל, הדבר הראשון אליו תמיד נשים לב כשאנו פוגשים אדם שאנו לא מכירים הוא צבע עורו.

המין האנושי, מגוון ככל שיהיה, מחולק לגזעים. גזע הוא למעשה הצורה על פיה אנחנו יכולים לזהות את השוני בין קבוצות בני אדם. החלוקה המוכרת ביותר של האנושות לגזעים מתבססת על צבע העור. האדם הלבן, למשל, מקורו באירופה. כיום הוא מפוזר בחלקים רבים בעולם, בהם אמריקה הצפונית ויבשת אוסטרליה. האדם הצהוב, הידוע כגזע המונגולי, כולל את תושבי אסיה המזרחית, סין, יפן והרי אורל. האדם השחור יושב בדרומה של יבשת אפריקה, ובחלקים מאוסטרליה ומאסיה. אדומי העור, הידועים בכינוי "אינדיאנים", מתרכזים בעיקר בדרום יבשת אמריקה, אך ניתן למצוא אותם גם בצפונה. האדם החום כולל בעיקר את תושבי דרום מזרח אסיה. כיום אין הסכמה בין אנשי המדע על חלוקת האנושות לגזעים. למרות השוני הפיסי הבולט לעין, כמעט ולא קיימים הבדלים גנטיים בין הגזעים השונים, ולכן אין בסיס לדעות הקדומות, הטוענות כי גזע אחד עדיף על גזע אחר.

מה קובע את צבע עורנו?

לכל הצבעים בטבע, כמו צבעה הסגול של הסיגלית, צבעו הכתום של הגזר ואפילו צבעו הצהוב של מקור החסידה, אחראי הפיגמנט. הפיגמנט, או בשמו העברי - "צבען", הוא הצבע שנמצא בתא החי. כמעט כל סוגי התאים מכילים פיגמנטים. חומר הנקרא "מלנין" הוא הפיגמנט האחראי לצבע החום ולצבע השחור, שנמצא בתאי העור ולכן אחראי על צבע עורנו. אולם, כדי להבין כיצד עובדים הדברים באמת, בואו נכיר לעומק את העור שלנו.

העור הוא בעצם הגבול בין הסביבה החיצונית לגופינו. יש לו תפקידים רבים, כמו, למשל, למנוע מחומרים לא רצויים כמו חיידקים ורעלים לחדור לגופינו, לשמור על חום הגוף שלנו, לקלוט מידע מן הסביבה ולסייע לנו בחוש המישוש וההתמצאות במרחב. העור בנוי ממספר רב של שכבות, כאשר השכבה החיצונית נקראת "אפידרמיס". תאים מתחתית שכבת האפידרמיס נודדים כלפי מעלה, מתים במהלך הנדידה ויוצרים את השכבה שאותה אנו מרגישים, למעשה, כשאנו נוגעים בגופינו. ודאי שמתם לב לכך, שכאשר אתם מתגרדים העור הופך לבן. כך נראים התאים המתים, אך אל חשש - יש לנו מיליוני תאים כאלה והם מתחדשים כל הזמן. מתחת לשכבת האפידרמיס נמצאת שכבת הדרמיס בה נמצאים כלי הדם האחראים, בין היתר, להזנת העור, לבלוטות הזיעה, לבלוטות החלב ולזקיקי השערה.

בשכבת האפידרמיס מצויים תאים הדומים לעכביש, שקרויים מלנוציטים - הם אלה שמייצרים את חומר הצבע, המלנין. המלנוציטים מפוזרים על פני העור באופן אחיד. בכל סנטימטר של עורנו יש קרוב לעשרת אלפים מלנוציטים. מלנוציט בודד מסוגל לצבוע פיסת עור גדולה יחסית באמצעות דחיסת הפיגמנטים לתאים השכנים. מספר המלנוציטים זהה (פחות או יותר) אצל כל בני האדם, אך כמות המלנין הנוצרת בהם שונה מאוד מאדם לאדם ומשתנה בהתאם להשפעות תורשתיות (גנים) והשפעות סביבתיות.

לקבוצות שונות באוכלוסיה יש נטייה תורשתית לכמות המלנין שהם מייצרים. אנשים כהי עור מייצרים כמות נכבדה של מלנין, ומכאן שיערם השחור ועיניהם הכהות. בצד השני של הקשת נמצאים הלבקנים (אלבינו). לבקנות היא מחלה תורשתית המופיעה אצל בני אדם מכל המינים והצבעים. גופם של הלבקנים מייצר מלנין באופן חלקי או לא מייצר אותו בכלל. לכן עורם של הלבקנים בהיר במיוחד, כמעט שקוף, שיער ראשם לבן ועיניהם חסרות צבע כמעט לחלוטין, עד שניתן לראות את השתקפות כלי הדם בתוך גלגל העין. עורם של הג'ינג'ים דומה יותר לזה של הלבקנים כיוון שהם מייצרים כמות קטנה יחסית של מלנין.

עדיין אין למדע תשובה חד משמעית כיצד נוצר צבע עור כזה ולא אחר. אולם, מחקרים מראים שההבדלים הגנטיים הם קטנים כל כך, עד כי אין להם השפעה מלבד הצבע.

השמש היא מקור החיים... והצבע!

השמש היא מקור החיים על פני כדור הארץ. אין צורת חיים שיכולה להתקיים בלי אורה וחומה של השמש. היא מקור האנרגיה לצמחים לבעלי החיים וגם לנו, בני האדם. בתהליך פוטוסינתזה מייצרים הצמחים חמצן בעזרת השמש ובכך משמרים את כמות החמצן באוויר אותו אנו ובעלי החיים נושמים.

הקרינה המגיעה אלינו מהשמש היא קרינה אלקטרומגנטית. רוב קרני השמש מגיעות אלינו בצורת האור הנראה לעין, אולם לא כל קרני האור נראות לעין. כבר במאה ה-17 גילה המדען אייזק ניוטון שבעזרת מנסרת זכוכית ניתן לפצל את קרני האור לקשת צבעים מרהיבה. קרניים, שונות זו מזו באורך הגל: בחלקה העליון של הקשת נמצא הצבע הסגול הנישא על הגל הקצר ביותר, ובחלקה התחתון של הקשת נמצא הצבע האדום הנישא על הגל הארוך ביותר.

מעל לאור הסגול נמצא תחום הקרינה ה"על סגולה" הידועה יותר בשם "אולטרה סגולה" (UV).

התחום האולטרה סגול מתחלק לשלושה סוגים שלכל אחד מהם השפעה שונה על העור שלנו (אם תסתכלו על תכשירי ההגנה מפני השמש שיש לכם בבית, תגלו שהם נועדו להגן עלינו בדיוק מהקרניים הללו):

ה-UVA - היא הקרן בעלת האנרגיה הנמוכה ביותר מבין הקרניים האולטרה סגולות. קרן זו אינה נספגת באטמוספרה וחודרת גם דרך זכוכית, כך שגם במהלך נסיעה במכונית או ליד החלון, אנו חשופים אליה. ה UVA היא זו שאחראית לשיזוף המיידי של האור ויכולה אף לעורר שיזוף מאוחר יותר, כזה שנגלה לאחר המקלחת. קרן זו נחשבת לבטוחה ביותר מבין הקרניים האולטרה סגולות, אבל אל תטעו גם היא מזיקה לעור ואף חודרת לשכבותיו העמוקות.

ה-UVB - אינה נקלטת כלל על ידי החמצן שבאטמוספרה ורק חלק קטן ממנה נספג בשכבת האוזון. היא האחראית העיקרית לכוויות השמש, להזדקנות העור ולגידולים הנוצרים על העור בהשפעת השמש. קרן אולטרה סגולה זו אינה חודרת זכוכית, כך שבפניה אנו מוגנים מבעד לחלון.

ה-UVC - היא האנרגטית ביותר מבין הקרניים האולטרה סגולות. היא נקלטת על ידי החמצן שבאטמוספרה ואינה חודרת אותה ומרביתה נספגת השכבת האוזון. מכיוון שהיא רחוקה מאיתנו, היא אינה משפיעה באופן ישיר על עורנו.

פיזור קרני השמש והזווית בה הן פוגעות בכדור הארץ משתנה ממקום למקום. גם לחור ההולך ומתרחב באוזון השפעה על חדירת קרני השמש, כך שיש מקומות בטוחים יותר ואזורים אחרים המסוכנים יותר.

אוסטרליה נחשבת למקום המסוכן ביותר מבחינת קרינה, ואנחנו, בישראל, נמצאים במקום השני בעולם מבחינת הסכנה שבחשיפה לשמש.

איך אנחנו משתזפים?

קרני ה-UV פוגעות בתאי העור שבאפידרמיס וחודרת עד לתאים שבשכבת הדרמיס. הקרינה האולטרה סגולה מגבירה את חלוקת התאים ולכן עור חשוף לשמש יהיה עבה יותר מכזה שאינו נחשף. גם מספר המלונציטים גדול יותר באזורים החשופים. פגיעה בתאי העור מחלישה את המערכת החיסונית של העור ועלולה לגרום להופעת תאים סרטניים. חשיפת העור לשמש פוגעת גם בגמישותו - עור צרוב יהיה גמיש פחות מעור שלא נחשף כלל לקרני השמש.

במהלך השנים עובר העור תהליך הזדקנות טבעי. החשיפה לשמש, אפילו בגיל צעיר, תבוא לידי ביטוי בקמטים ובכתמים בגיל מבוגר יותר.

אז איך בעצם אנחנו משתזפים? הפיגמנט מצטבר בעור לאחר מספר ימים ונותן לעור את צבעו השחום כשהוא שזוף (והמהווה בפני עצמו אמצעי הגנה בפני השמש). יכולת השיזוף שלנו ורגישותנו לקרני השמש תלויות בצבע עורנו. בעלי העור הבהיר נוטים להיות בהירי שיער ועיניים ולעולם אינם משתזפים. עורם מאדים במהירות יחסית ואינו צובר מלנין. לאחר זמן עוברת האדמומיות והעור חוזר לצבעו המקורי. בעלי העור הכהה, לעומת זאת, מסתכנים פחות בחשיפת עורם לשמש. עורם משתזף, אולם כמעט ולא חל שינוי בצבע. כהי העור אינם סובלים מכוויות שמש.

כיצד נגן על עצמנו מפני השמש?

אולי תתפלאו לשמוע, אבל לעור יש זיכרון. כל חשיפה לשמש נצרבת בו וגם אם אינה באה לידי ביטוי באופן מיידי - היא צפויה להופיע כעבור שנים. לכן, למרות שעורנו עדיין מתוח וצעיר ולמרות התחושה ששיזוף הוא "קול" ואופנתי - כדאי כבר עכשיו להתחיל ולדאוג לו. האגודה למלחמה בסרטן שלחה לנו כמה טיפים, כדי שנדע כיצד להתגונן מפני השמש ואיך ליהנות ממנה מבלי להיפגע. קראו והפנימו:

שעות בטוחות: השעות הבטוחות הן לפני השעה 10:00 בבוקר ואחרי השעה 16:00 אחר הצהריים. הזמן שבו מסוכן לשהות בשמש הוא בין השעות 10:00 בבוקר ו-16:00 אחר הצהריים - בזמן זה עוצמת הקרינה היא הגבוהה ביותר.

צל: יש להשתדל לשהות בצל בכל פעם שיוצאים מהבית. לאורך שעות היום הצל זז ומשתנה, ולכן אם ישבתם לנוח בצל, יש סיכוי שכעבור חצי שעה תגלו שהצל ברח. הוא זז לאט - רדפו אחריו.

ביגוד: מומלץ לכסות ככל שניתן את הגוף בלבוש מלא (חולצה עם שרוול ומכנסיים). הבדים המספקים את מירב ההגנה מפני קרני השמש הם בדים באריגה צפופה, כמו כותנה. גם על חוף הים והבריכה אל תישארו חשופים לגמרי.

כובע: מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים שיגן על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף מפני קרני השמש. בלעדיו אנו עלולים להתייבש.

משקפי שמש: מומלץ להרכיב משקפי שמש המסננים את מעבר קרני השמש. כדאי לשמור על העיניים כבר מגיל צעיר וחשוב לבדוק שמשקפי השמש שלכם מסננות קרינה.

מסנן קרינה: מומלץ למרוח את אזורי העור שנותרו גלויים לשמש כחצי שעה לפני היציאה, במסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה. תכשיר עם מקדם הגנה מכיל חומרים הסופגים חלק מקרני השמש, או דוחים את הקרניים לפני שהן פוגעות בעור. חשוב לזכור שתכשיר נגד שיזוף לבדו, אינו מספיק! מומלץ למרוח גם את השפתיים במסנן קרינה עם מקדם הגנה 15 ומעלה.

שתייה: כשאנו נמצאים בשמש, או עוסקים בפעילות גופנית, אנחנו מתחממים. כשהגוף מתחמם הוא צריך לקרר את עצמו, ועושה זאת על ידי הזעה. הזעה גורמת לאיבוד נוזלים וכדי להחזיר לו את הנוזלים הנחוצים לו צריך פשוט לשתות והרבה!
והכי חשוב, תשמרו על עצמכם!

ביבליוגרפיה:
כותר: רואים את העור
מחברת: דרייבלט, תמר
תאריך: אוגוסט 2005 , גליון 19
שם כתב העת: גליליאו צעיר : ירחון לילדים סקרנים
עורכת הכתב עת: פרידמן, מירית
בעלי זכויות : גליליאו צעיר בע"מ
הוצאה לאור: גליליאו צעיר בע"מ
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית