הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל]
גליליאו צעיר בע"מ


תקציר
על אדווין פאוול האבל, אסטרונום אמריקאי, ששינה את פניה של האסטרונומיה במאה העשרים. אדווין האבל הוכיח כי היקום כל הזמן מתפשט ומתרחב וכי הגלקסיות שמרכיבות אותו מתרחקות זו מזו במהירות גדלה והולכת.



אדווין פאוול האבל
מחברת: ענת בלזברג


אביו רצה שיהיה עורך דין מכובד, אבל הָאבֶּל הצעיר הוקסם דווקא מִכּוֹכָבִים מְנַצְנְצִים, עַרְפִילִּיּוֹת מִסְתּוֹרִיּוֹת וְגָלַקְסְיוֹת רחוקות. סיפורו המרתק של הָאַסְטְרוֹנוֹם הָאָמֶרִיקָאִי ששינה את פניה של האַסְטְרוֹנוֹמְיָה במאה העשרים.

מאז ומעולם ניסו בני האדם לפענח את סודות הַיְּקוּם. אחת התעלומות המרתקות ביותר בהן עסקו הייתה שאלת תחילתו וסופו של הַיְּקוּם. כלומר: האם ליקום הייתה התחלה, או שמא היה קיים באותה צורה מאז ומתמיד? כמו כן, תמיד עניינה את בני האדם השאלה: מהו גילו של הַיְּקוּם?

מדענים מתחומי המדע השונים, ובעיקר מתחום האַסְטְרוֹנוֹמְיָה (מדע חקר הַיְּקוּם), ניסו במשך שנים לענות על השאלות הקשות הללו. אחת התיאוריות המקובלות ביותר הייתה תיאוריה, שטענה כי לעולם שלנו לא הייתה התחלה - כך הוא נראה מאז ומתמיד, וכך ייראה גם בעתיד. תיאוריה זו החזיקה מעמד במשך שנים רבות... עד שהגיע אַסְטְרוֹנוֹם צעיר בשם אֶדְווין פָּאוול הָאבֶּל, שהוכיח כי הַיְּקוּם כל הזמן מִתְפַּשֵּׁט וּמִתְרַחֵב וכי הַגָּלַקְסְיוֹת שמרכיבות אותו מתרחקות זו מזו במהירות גְּדֵלָה והולכת.

בעקבות הכוכבים

אֶדְווין הָאבֶּל נולד בשנת 1889 בעיר מַרְשְפִילְד בִּמְדִינַת מִיזוּרִי בְּאַרְצוֹת הַבְּרִית למשפחה בת שְׁמוֹנֶה נְפָשׁוֹת. סָבוֹ, שהיה אַסְטְרוֹנוֹם חובב, העניק לו טֶלֶסְקוֹפּ ישן, והָאבֶּל היה נוהג לשבת במשך שעות רבות, לצפות בכוכבים ולחלום על פְּלָנֶטוֹת רחוקות וּמִסְתּוֹרִיּוֹת.

אולם, למרות שנחשב לילד חכם בצורה יוצאת דופן, הָאבֶּל הקדיש את מַרְבִּית זְמַנּוֹ הפנוי דווקא לספּוֹרְט. הוא שיחק בְּנִבְחֶרֶת הַכַּדּוּרְסַל שבבית ספרו והצטיין גם בתחום הָאִגְרוּף.

גם בְּבַגְרוּתוֹ, למרות שתחום הָאַסְטְרוֹנוֹמְיָה קָסַם לו, החליט הָאבֶּל לשמוע בקול אביו ובחר ללמוד מקצוע שיעזור לו לְפַרְנֵס את משפחתו בעתיד. הוא החל ללמוד מִשְׁפָּטִים ואף עבד במשך שנה כעורך דין, כמורה וגם כִּמְאַמֵּן כַּדּוּרְסַל.

אולם, למרות ההצלחה לה זכה, חש הָאבֶּל חוסר שקט. אהבתו האמיתית הייתה הָאַסְטְרוֹנוֹמְיָה, ולאחר מותו של אביו הוא החליט ללכת בעקבות הכוכבים - החלטה שתשפיע בהמשך הדרך על הדרך שבה אנו רואים את העולם.

הגשמת חלום ישן

לאחר שלמד אַסְטְרוֹנוֹמְיָה בְּאוּנִיבֶרְסִיטַת שִׁיקָגוֹ ואף הפך לדוקטור בתחום בשנת 1917, הרגיש הָאבֶּל כי עלה על המסלול הנכון.

בזכות כישוריו כאַסְטְרוֹנוֹם, הציעו לו מִשְׂרָה יוקְרָתִית בְּמִצְפֵּה הַכּוֹכָבִים בְּהַר ווילְסוֹן, שם היה מָצוּי הַטֶּלֶסְקוֹפּ הגדול והמשוכלל ביותר בעולם. אולם, למרות רצונו העז להמשיך ולחקור את מִסְתּוֹרֵי הכוכבים, נאלץ הָאבֶּל לקחת פסק זמן ולהתגייס לצבא אַרְצוֹת הַבְּרִית.

בסוף מלחמת העולם הראשונה חזר הָאבֶּל למצפה הכוכבים, וחש כי הגשים את חלומו.

במהלך תַּצְפִּיּוֹת שערך הָאבֶּל בעזרת הַטֶּלֶסְקוֹפּ המשוכלל, גילה תַּגְלִית מַרְעִישָׁה: הָעַרְפִילִּיּוֹת (עַרְפִילִּית היא עָנָן בֵּין כּוֹכָבִי הַמֵּכִיל גָּז וְאָבָק) שנחשבו עד אותה עת כחלק מִגָּלַקְסְיַת שְׁבִיל הֶחָלָב, הן למעשה גָּלַקְסְיוֹת נפרדות ורחוקות. אבל זה עוד לא הכל... הָאבֶּל גם הצליח להוכיח מעבר לכל ספק כי אותן גָּלַקְסְיוֹת מתרחקות זו מזו ומכדור הארץ במהירות, וְהִסִּיק שככל שֶׁהַגָּלַקְסְיָה מרוחקת יותר - כך גם מהירות התנועה שלה בְּיַחַס אלינו, גדולה יותר, וכי בניגוד לַתֵּיאוֹרְיוֹת המקובלות, הַיְּקוּם למעשה מתפשט.

איך זה בדיוק קורה? ובכן, אתם יכולים לנסות בעצמכם: קחו בלון וציירו עליו מספר נקודות בְּטוּשׁ כֵּהֶה. כעת נַפְּחוּ את הבלון. מה אתם רואים? כל הנקודות שציירתם על הבלון מתרחקות זו מזו. הדבר דומה לַתֵּיאוֹרְיָה של הָאבֶּל.

תיאוריה חדשה ומסעירה

התיאוריה החדשה של הָאבֶּל הדהימה את הקהילה הַמַּדָּעִית. מסקנותיו היו כה חַדְשָׁנִיּוֹת וכה מַסְעִירוֹת עד כדי כך שהמדענים לא הפסיקו לעסוק בהן גם שנים רבות לאחר פִּרְסוּמָן.

גִּילּוּיוֹ של הָאבֶּל הוביל מאוחר יותר גם לפיתוחה של הַתֵּיאוֹרְיָה ששינתה לחלוטין את פני עולם האַסְטְרוֹנוֹמְיָה - "תיאורית הַמַּפָּץ הגדול", לְפִיהָּ הִתְחִיל הַיְּקוּם מנקודה אחת של חומר שהתפוצץ בפיצוץ ענק, ומאז הוא מתפשט.

אולם, למרות הישגיו המרשימים, הָאבֶּל לא נח, ופעל במרץ לבניית טלסקופ חלל גדול אף יותר מהטלסקופ במצפה הכוכבים בו עבד, בעזרתו קיווה להוסיף לחקור את החלל.

שאלות אינסופיות

הישגו של הָאבֶּל היה בלתי נשכח, והוא זכה לפרסים רבים ולכבוד רב בכל מקום אליו הגיע. רק בפרס אחד לא זכה הָאבֶּל, למרות שרצה בכך מאוד - בִּפְרַס נוֹבֶּל הַיּוקְרָתִי. ולא משום שלא היה ראוי לכך, אלא משום שבאותה תקופה לא ניתן פרס נוֹבֶּל בתחום האַסְטְרוֹנוֹמְיָה. רק לאחר מספר שנים החליטה ועדת הפרס להעניק אותו גם על הישגים בתחום האַסְטְרוֹנוֹמְיָה, אולם זה כבר היה מאוחר מדי עבור הָאבֶּל, שנפטר בשנת 1953 בביתו שֶׁבְּקָלִיפוֹרְנְיָה.

אולם, בשנת 1990, כ-40 שנה לאחר שהָאבֶּל הלך לעולמו, הוֹכִיחָה הַקְּהִילָּה הַמַּדָּעִית כי היא אינה שוכחת את תְּרוּמָתוֹ האדירה של הָאבֶּל. סוֹכְנוּת הֶחָלָל הָאָמֶרִיקָאִית, נאס"א, שלחה לחלל את הַטֶּלֶסְקוֹפּ הגדול מכולם, שנקרא, כפי שאתם ודאי יודעים, על שמו של אֶדְווין פָּאוול הָאבֶּל. טֶּלֶסְקוֹפּ זה מקיף את כַּדּוּר הָאָרֶץ בגובה של כ-600 קילומטרים, ומאז שהחל לפעול הביא לְתַגְלִיּוֹת מדהימות.

וגם כיום, שנים רבות לאחר הגילוי המסעיר, מנסים עדיין מַדְּעָנִים לקבוע מהו בעצם גילו של הַיְּקוּם שלנו ולענות על שאלות מטרידות אחרות, כמו: האם הִתְפַּשְּׁטוּת הגָּלַקְסְיוֹת תימשך לָנֶצַח? האם ייתכן שבמקום התפשטות יִשְׁתַּנֶּה כיוון התנועה ויסתיים בִּקְווטש אחד גדול?

ומי יודע... אולי התשובה תימצא על ידי אַסְטְרוֹנוֹם צעיר וסקרן אחר... ואולי יהיה זה אחד מכם!

ביבליוגרפיה:
כותר: אדווין פאוול האבל
מחברת: בלזברג, ענת
תאריך: ספטמבר 2005 , גליון 20
שם כתב העת: גליליאו צעיר : ירחון לילדים סקרנים
עורכת הכתב עת: פרידמן, מירית
בעלי זכויות : גליליאו צעיר בע"מ
הוצאה לאור: גליליאו צעיר בע"מ
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית