הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיהעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > הכחדת מינים והשבתם
אוניברסיטת תל אביב. קמפוס טבע



תקציר
על משבר המגוון הביולוגי, הנחשב לאירוע ההשמדה ההמוני הגדול ביותר מאז החלו חיים על פני כדור הארץ.  המדובר בהכחדה של מינים רבים של בעליי חיים וצמחים.



משבר המגוון הביולוגי
מחברת: ד"ר יעל גבריאלי


הידעתם כי אנו עדים כיום לאירוע ההשמדה ההמוני הגדול ביותר מאז החלו חיים על פני כדור הארץ? הידעתם כי אנחנו, כמו גם כל המין האנושי, אחראים ושותפים להתרחשותה של שואה זו? – המדובר בהכחדה של מינים רבים של בעליי חיים וצמחים; התהליך נקרא 'משבר המגוון הביולוגי' או באנגלית ‘The Biodiversity Crisis’.

ממצאי המחקר בתחום המגוון הביולוגי הנאספים בעשרות השנים האחרונות מכל רחבי העולם, על ידי חוקרי הטבע, מגוללים לפנינו סיפור עצוב מאד; כיום ברור כי בקצב הפיתוח הנוכחי בעולם, אנו צפויים לאבד לפחות מחצית ממספר המינים על פני כדור הארץ בעתיד הנראה לעין. המשמעות של זה היא כפשוטו – כל מין שני עתיד להכחד!

משבר זה מטריד כיום לא רק קומץ של מדענים, אלא גם מדינאים, מעצבי דעת קהל, וכן את הקהל הרחב, לפחות במדינות המערב. כמובן שהדבר צריך להדאיג מאד גם אותנו, הציבור בישראל.

אנו יודעים כיום כי בעבר הגיאולוגי של כדור הארץ היו לפחות חמישה ארועי הכחדה בקנה מידה גדול מאד ובקצב מהיר ביותר. האירוע המתוקשר ביותר התרחש לפני כ-65 מליון שנה עם הכחדת הדינוזאורים, אבל הארוע הגדול ביותר התרחש כאן לפני כ-230 מליון שנה.

לכאורה נראה שהמצב אינו כה נורא – כיום יש על פני כדור הארץ יותר מינים מאשר היו קיימים אי פעם, כך שנדמה כי אין מקום לדאגה – המגוון הביולוגי השתקם מאז ארועי ההכחדה שהיו בעבר. יתירה מזאת – אם נביט על גרף 1 נראה שיש עליה מתמדת במספר המינים שעל פני כדור הארץ. כלומר, סביר להניח שיש כיום יותר מינים משהיו אי פעם על פני כדור הארץ.

ובכל זאת ישנה בעיה – משך זמן ההשתקמות הממוצע מארוע הכחדה המוני כזה היה בסביבות שישה עד עשרה מליוני שנים; זה אמנם פרק זמן קצר יחסית בקנה המידה הגיאולוגי, אבל פרק זמן עצום ביחס למשך קיומו של המין האנושי.

כיצד אנחנו יודעים שאנחנו נמצאים בעיצומו של ארוע הכחדה המוני שכזה? קל ביותר לראות זאת על פי מינים שאנו מכירים. כל מי שקצת מתעניין בטבע, או קורא עיתונים, או רואה תכניות טבע בטלביזיה יודע על קיומו של תהליך זה, בעיקר לגבי המינים הגדולים והבולטים, כמעט כולם יונקים ועופות.

מהם הגורמים למשבר המגוון הביולוגי בארץ ובעולם? הגורם הראשון במעלה הוא הרס בית הגידול, ואחריו מינים פולשים, דייג וצייד ושינויי האקלים.

כאמור, הרס בתי הגידול הטבעיים כתוצאה מפעילות האדם הוא הגורם המרכזי להכחדת מינים. לשם ההמחשה, שטח יערות הגשם הטרופיים הוא6% משטח היבשות, ומדי שנה נהרס שטח בגודל של חצי מדינת פלורידה. גם אזורים אחרים בעלי עושר ביולוגי רב נפגעים, כגון שוניות האלמוגים (2/3 פגועים) וביצות מלח ומנגרובים (יותר מחצי נעלמו או ניזוקו ללא תקנה).

גורם מרכזי נוסף הפוגע במגוון הביולוגי הם מינים פולשים. הכוונה למינים שהובאו לבית גידול חדש כתוצאה מפעילות האדם, לעיתים במכוון ולעיתים שלא מדעת, ושם הם נקלטים, מתרבים ומשפיעים לרעה על סביבתם באופנים רבים. למשל, הם עלולים לשנות את החרה הביולוגית ואת מאפייני בית הגידול, הם עלולים להכליא עצמם עם מינים מקומיים, להתחרות עם המינים המקומיים על המשאבים ולדחוק אותם ועוד.

מינים רבים נעלמים כתוצאה מפגיעה ישירה, כגון צייד או דייג ללא בקרה או הרעלה. לעיתים ההרעלה היא עקיפה, כמו במקרה של הדורסים הניזונים ממזון בו ריכוז גבוה של חומרי הדברה.

לא כל המינים שנידונו לכליה נעלמים מיד. רובם, סובלים בשלב הראשון מפגיעה במגוון הגנטי כתוצאה מהצטמצמות האוכלוסייה, עד שהם מצטרפים לרשימה הנקראת "המתים החיים".

כיום מדענים רבים מעריכים, כי אובדן העושר הביולוגי יהיה הגורם הדומיננטי ביותר המסכן את המשך קיום האנושות – יותר מהחור באוזון, התחממות האקלים או זיהום הסביבה. הסיבות לכך רבות. בקצב ההרס הנוכחי, עד סוף המאה ה-21 מחצית ממיני הצמחים ובעלי החיים כיום ייעלמו. פירושו שאנו נשאיר לצאצאינו ארץ חרבה, ענייה ואחידה מבחינה ביולוגית.

ביבליוגרפיה:
כותר: משבר המגוון הביולוגי
מחברת: גבריאלי, יעל (ד"ר)
שם  האתר: קמפוס טבע
בעלי זכויות : אוניברסיטת תל אביב. קמפוס טבע
הוצאה לאור: אוניברסיטת תל אביב. קמפוס טבע
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית