הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



מצרים
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


ארץ מצרים נמצאת בצפון מזרח אפריקה, בגבולה הדרומי של ארץ ישראל.

רוב שִׁטְחָהּ היא מדבר, והאיזור המעוּבּד והמיוּשב בצפיפות נמצא לאורך נהר הנילוס והדֶלְתָא (=השֶפֶךְ) שלו. התרבות המצרית הידועה לנו החלה להתפתח כבר ב- 4000 לפני הספירה.
בני ישראל הגיעו למצרים בימי הממלכה התיכונה, ברבע הראשון של האלף השני. הם יצאו ממצרים בימי הממלכה החדשה, במאה ה- 13 לפני הספירה.
לפי 'לוח העמים' שבבראשית י' - מצרים נמנה על בני חם, יחד עם כּוּשׁ וכנען.
סיפורי האבות מעידים על קשרים קבועים בין תושבי ארץ כנען לארץ מצרים, בעיקר בתקופות של רעב ומצוקה. מסיפורי יוסף אפשר ללמוד פרטים על החיים במצרים: מכירת יוסף לעבדות במצרים, הרעב בכנען שגרם לירידת בני יעקב למצרים, ישיבתם בארץ גוֹשֶׁן, שנות הרעב במצרים, מעמדו המיוחד של יוסף בבית פרעה ובשלטון, חשיבות החלומות בתרבות המצרית, מעמדם הגבוה של הכוהנים, סיפורי החניטה ומנהגי הקבורה של יעקב ויוסף ועוד.
גם סיפורי לידת משה ושִׁעֲבּוּד ישראל במצרים מלמדים על התרבות והחיים בארץ זו.
בזיכרון ההיסטורי של עם ישראל תופסים שעבוד מצרים ויציאת מצרים מקום מרכזי. על רקע זה מכונה מצרים "בית עבדים" ו"כּוּר הברזל".
מצרים שלטה בארץ כנען תקופות ממושכות במהלך האלף השלישי והשני לפני הספירה. לאחר התנחלות בני ישראל בכנען, עדיין המשיכו המצרים לשלוט בחלקים מסויימים של הארץ - בערים בית שאן, גזר, חצור, מגידו ועוד.
בתקופת בית ראשון והמלכוּת הריבונית של ממלכוֹת יהודה וישראל - חלו שינויים ביחסים שבין ישראל למצרים: לעיתים הן כרתו ביניהן בריתות ולעיתים התנהלו ביניהן מלחמות, שהביאו לכיבושים. מלכי יהודה וישראל קשרו קשרים עם השליטים המצריים בעיקר כאשר התחזקו האוייבים שמצפון - אשור ובבל, שכן האימפריה המצרית ניהלה מלחמות רבות נגד הממלכוֹת המֶסוֹפּוֹטַמִיוֹת, בעיקר על השליטה במרחבי סוריה-ארץ ישראל.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: מצרים
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית