הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנט
זמן דיגיטלי : מגזין ברזולוציה גבוהה



תקציר
נושא זכויות היוצרים באינטרנט עדיין בחיתוליו ואין חוקים ברורים בנושא. אז מה מותר ומה אסור להוריד?



זכויות יוצרים באינטרנט
מחבר: אורי סגל


מי מכם, קוראים יקרים, ליווה את אתר הפלאש שלו בקטע מוסיקה שהוא הוריד מהאינטרנט? כמה מכם מיקמו את וואלה במסגרת בתוך אתר? ומי הוריד תמונה מהאינטרנט והפך אותה לרקע גם באתר שלו? ועכשיו, כמה מכם יודעים מה המשמעות החוקית של הפעולות האלה? אהה. אני מבין. תודה.

זכויות וחובות

חוק זכויות יוצרים הוא ההגנה שיוצר מקבל מפני שימוש בלתי מורשה ביצירתו, המכונה גם "קניין רוחני". הקניין הרוחני מדבר על הנכס הלא מוחשי ועל הזכויות שיש ליוצר בו. זכויות היוצרים באות להגן על דרכי הביטוי ומטרתן לעודד את העשרת עולם היצירה. כל יצירה שנוצרה בכל סוג של מדיה, בין אם זה ספר, עיתון או אפילו שיר שנכתב בכתב יד במחברת, מוגנת ע"י חוק זכויות היוצרים, וככזאת אין להעתיקה ללא רשותו של בעל הזכויות. החוק היום קובע כי תקופת ההגנה על זכויות היוצרים משתרעת על כל תקופת חיי היוצר ועד 90 (!) שנה לאחר מותו.

בתי המשפט אינם מקילים ראש בסוגיה זו ופוסקים פיצויים גבוהים מאוד לטובת בעל הזכויות. בפסק דין שניתן ב 10 במרץ 2004 בבית המשפט המחוזי בירושלים (אימאג' בנק נגד רעות אלקטרוניקה ורכיבים) שילם הנתבע פיצוי של ₪220,000 בגין הפרה של זכויות יוצרים בעת שעשה שימוש בתצלומים בלא לבקש רשות מבעליהם.

זכויות יוצרים באינטרנט

נושא זכויות היוצרים באינטרנט עדיין בחיתוליו. הרשת מעלה סוגיות שלא היו קיימות בזמן שנתגבשו החוקים בעניין זכויות יוצרים וקניין רוחני. על מנת להבין מעט את המשמעות של זכויות יוצרים באינטרנט, נענה על מספר שאלות נפוצות, שאולי אתם בטוחים בתשובות להן, אבל כדאי לשים לב.

האם מותר לעשות קליק ימני על תמונה ברשת, לשמור אותה ולהשתמש בה כרצוני תחת השם שלי? חד וחלק, התשובה היא לא! מאחורי כל מידע גרפי עומד אדם שצילם / ערך / יצר אותו. אם אין ברשותך רשות מפורשת להשתמש בתמונה גראפית שנלקחה מאתר מסוים. אין לך רשות מבחינה חוקית להשתמש בה באתר שלך.

ואם ציינתי את שם היוצר, אז מותר? גם כאן התשובה היא חד משמעית, לא. במקרה זה עדיין צריך לקבל רשות מפורשת מבעל האתר להשתמש בתוכן של אתרם. יכול להיות שבעלי האתר רוצים בלעדיות על התוכן שלהם ואינם מעוניינים כלל וכלל שתוכן שלהם יפורסם במקום אחר.

האם מותר לפרסם תוכן של מייל שקיבלתי מחבר? גם על תוכן של הודעות דואר אלקטרוני חלים חוקי זכויות היוצרים. אין רשות לפרסם את התוכן ללא אישור הכותב כדין כל אתר תוכן באינטרנט.

האם מותר למקם בתוך מסגרת (Frame) חלק מאתר אחר? גם אם נדמה לכם שאתם עושים חסד עם Yahoo בכך שאתם מציגים אותו במסגרת באתר שלכם, אתם פשוט טועים... עם זאת לסוגיה זו יש פתרון פשוט בצעו קישור שייפתח בחלון דפדפן חדש את הדף עם התוכן הרצוי.

ואם שילמתי למעצב על עבודה גראפית שאני מפרסם באתר, האם זכויות היוצרים עוברות אלי? מסתבר שכסף לא פותר הכל. אומנם, האתר שייך לי, והמעצב קיבל תשלום עבור עבודתו, אבל הדרך היחידה שזכויות היוצרים יהיו שייכות לבעל האתר, היא באמצעות הסכם מפורש בינו לבין המעצב שמעיד כי הזכויות המלאות של היצירה מועברות אליו.

הכל התחיל בנאפסטר

לאמן נדרשת תקופת זמן ארוכה (בממוצע שנה וחצי) על מנת לשחרר דיסק לציבור. כמה זמן לוקח להוריד את השירים לדיסק באופן לא חוקי? את זה אתם בטח יודעים!

הנושא החם ביותר היום באינטרנט בכל הקשור לזכויות יוצרים הוא הורדות לא חוקיות של מוסיקה מהרשת. זוכרים את תוכנת נאפסטר? שם הבלאגן הגדול התחיל. ב-5 במאי שנת 2000 פרסם בית המשפט הפדראלי לערעורים בסן פרנסיסקו את החלטתו בעניין והנה העיקר: "צו מניעה נגד פעילותה של נאפסטר אינו רק מוצדק אלא גם נחוץ. עם זאת, היקפו של הצו נשוא הערעור טעון תיקון. צו המניעה המקורי רחב יתר על המידה מפני שהוא מטיל על נאפסטר לבדה את הנטל להבטיח ששום העתקה, הורדה, העלאה, העברה או הפצה של יצירות חברות התקליטים התובעות לא תבוצע באמצעות המערכת. במקום זאת, הנטל חל על התובעות להודיע לנאפסטר על קיומם של קבצים מפרים במערכותיה, קודם שתהיה על נאפסטר החובה לנקוט צעדים כנגדם. בד בבד, על נאפסטר מוטלת האחריות לפקח על המערכת, בכפוף למגבלותיה". אז להוריד קבצי מוסיקה אסור, אבל האם מותר למקם באתר שלנו קישור לקבצים שנמצאים באתרים אחרים ברשת?

אז הנה דוגמה מקומית לנושא. השחקנים הראשיים היו אתר שיתוף הקבצים הישראלי www.lionetwork.net ומצד שני הפדרציה ו"אליס" (אגודה להגנת יצירות סינמטוגרפיות) המייצגים את חברות ההפצה בישראל ואולפני הסרטים הגדולים בארה"ב.

אתר שיתוף כגון Lionetwork אינו מאחסן על שרתיו את קבצי הקול או את סרטוני הוידיאו המדוברים, אלא רק מכיל קישורים אל אתרים אחרים שמהם ניתן להוריד את הקבצים הרצויים. אתר זה מקל על הגולש להוריד מרשתות קבצים כמו eMule ובאינטרנט, חומרים המוגנים תחת חוקי זכויות היוצרים כגון קבצי מוסיקה, משחקים או סרטים, ע"י מאגר קישורים אשר בלחיצת כפתור אחת הגולש מתחיל להוריד את הקובץ המבוקש. ב-9 לפברואר השנה, בעקבות מכתב שמנהלי האתר קיבלו הורדו הקישורים והתפרסמה ההודעה הבאה: "בעקבות בקשת הפדרציה ו'אליס', מעתה לא יופיעו עוד באתר ליונטוורק לינקים ("הפניות") לשירים או לסרטים. קטגוריית המוזיקה היחידה אשר תמשיך לפעול כרגיל באתר היא 'כישרון מולד', אשר מעניקה במה ואפשרויות פרסום לאמנים חדשים שנמצאים בתחילת דרכם, אשר מרצונם פרסמו את יצירותיהם באתרנו מתוך כוונה להתפרסם ולהגיע לתודעה באמצעות קהל גולשינו. כמו כן, נדאג להמשיך ולעדכן אתכם אינפורמטיבית בלבד על הסרטים החדשים אשר יוצאים לאקרנים כולל ביקורות וחוות דעת שלכם. (חשוב שוב להדגיש שדף הסרט והביקורות לא יכילו שום לינק או הפניה לסרט)". היום יש לציין, את ההודעה כבר לא מצאתי, ואכן ברפרוף בעמוד הראשי של האתר כבר לא ניתן למצוא קישורים לקבצים המדוברים. אלה רק תרגומים, תקצירים, ומידי פעם גם איזה קישור. מסקנה: גם אם אתם עושים קישורים מהאתר שלכם לאתרים אחרים, בידקו אם הם מקפידים על זכויות היוצרים.

אז מה כן מותר?

נושא זכויות היוצרים באינטרנט בחיתוליו ואין חוקים ברורים בנושא. מניסיון מר של אחרים לא כדאי לקחת סיכון, זה עלול לעלות מאוד ביוקר. אם בכל זאת רוצים תמונה, שיר או קטע וידאו, מה אז? יש מספר פתרונות, רובם עולים כסף, אבל הם עשויים לחסוך תשלום פיצויים גבוה יותר בהמשך.
לתמונות, יש שלוש אפשרויות עיקריות:

  1. קנו מצלמה דיגיטלית וצלמו את התמונות שאתם רוצים.
  2. ריכשו תקליטורים של תמונות ברשיון.
  3. קנו תמונות באתרים מיוחדים, כמו: www.gettyimages.com

לגבי מוסיקה, הקפידו לקבל בכתב זכויות שימוש הקטע מוסיקה מיוצרי המוסיקה. ניתן כמו כן לפנות לאקו"ם (איגוד הקומפוזיטורים הישראלי - www.acum.org.il לרכישה של קטעי מוסיקה או לחפש אתרים המציעים קטעי סאונד חינמיים (www.flashkit.com).

אבל אם בכל זאת חשקה נפשכם בתמונה / כתבה או אפילו שיר, וידכם אינה משגת לרכוש את הזכויות נסו מעט אדיבות ונימוס. כן תתפלאו, אבל הם יכולים להיות הפתרון ברוב המקרים. מוצאים את בעל הזכויות, מבקשים באופן מנומס את הרשות להשתמש בחומר המבוקש ובהרבה מקרים זה עובד! רק זיכרו לבקש מבעל הזכויות מכתב כתוב באופן מפורש אשר מתיר לכם את השימוש בחומר זה! בהצלחה!

ביבליוגרפיה:
כותר: זכויות יוצרים באינטרנט
מחבר: סגל, אורי
תאריך: מאי - יוני 2005 , גליון 5
שם כתב העת: זמן דיגיטלי : מגזין ברזולוציה גבוהה
עורכי כתב העת: בורוכוב, ערן; מועלם, דקל
בעלי זכויות : מנטור
הוצאה לאור: מנטור
הערות: 1. זמן דיגיטלי - מגזין בנושאי תרבות הפנאי הדיגיטלית, החומרים מהם מורכבת היצירה והעושים במלאכה.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית