הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



במה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


במה היא מבנה גבוה, משטח שהורם. על-פי-רוב המונח "במה" קשור לפולחן: במה משמשת גם בפולחן של עובדי אלילים וגם בפולחן לאלוהי ישראל.

את הפולחן לה' שנהגו לערוך על במות - היו מבצעים מחוץ למשכן ומחוץ לבית המקדש בירושלים; הבמה עצמה איננה מקדש. בדרך כלל הוקמו הבמות על רמות וגבעות מחוץ לערים (ולכן המילים "גבעה" ו"במה" משמשות מילים נרדפות). הפעלים המתייחסים להקמת במה ולהריסתה הם ב.נ.ה. ונ.ת.ץ.
לעיתים נהגו להקים לצד הבמה מזבֵּחַ, מַצֵבָה, אֲשֵׁרָה ועוד. בתקופת השופטים והמלוכה היו בארץ במות רבות. בתקופה הזאת הן היו כשֵׁרות ומותר היה לעבוד בהן את האלוהים. השינוי ביחס לבמות חל בתקופה מאוחרת יותר, עם הדרישה לרכז את הפולחן לה' במקום אחד - "במקום אשר יבחר ה' ", שמופיעה בחוק המקראי בספר דברים (בפרק י"ב ובמקומות נוספים). למעשה, רק בסוף המאה השמינית לפני הספירה יישם המלך חזקיהו את החוק הזה, ומאוחר יותר (בשנת 622 לפני הספירה) הקפיד לקיים אותו נינו של חזקיהו - המלך יאשיהו. יאשיהו טיהר את הארץ מעבודת אלילים ומכל עבודה לה' בבמות (= סִינְקְרֶטִיזְם). (מלכים ב', כ"ב; דברי הימים ב', ל"ד), והעמיד את החוק לריכוז הפולחן במרכז התיקונים הדתיים הנרחבים שערך.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: במה
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית