הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל]
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגיישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט


תקציר
מערכת הכוכבים הגאוצנטרית נקראת פעמים רבות על שם תלמי (מאה שניה לספירה). כדור הארץ נמצא במנוחה במרכז וסביבו חגים כל שאר כוכבי הלכת בינהם השמש, שנחשבה גם היא לכוכב לכת.



המערכת הגאוצנטרית


GEO בשפה היוונית פרושה - ארץ.

גאוצנטרי משמעו - כדור הארץ הנמצא במרכז. במערכת הגאוצנטרית כדור הארץ נמצא במנוחה במרכז וסביבו חגים כל שאר כוכבי הלכת בינהם השמש, שנחשבה גם היא לכוכב לכת.

כוכב הלכת הקרוב לכדור הארץ הוא הירח המשלים אחת לחודש סבוב שלם סביב כדור הארץ. אחריו נמצאים שאר כוכבי הלכת כוכב חמה נוגה השמש מאדים צדק ושבתאי.

בבסיס האסטרונמיה של תלמי עומדת הפיזיקה של אריסטו. המפרידה בין הנעשה בעולם התת - ירחי כלומר על פני כדור הארץ, ובעולם העל ירחי.
לפי אריסטו העולם העל - ירחי מורכב מחומר מיוחד השונה מהחומר על פני כדור הארץ. חומר הנקרא אתר הינו חומר קשה מאד אך קל יותר מכל דבר המוכר על פני כדור הארץ. תכונתו המרכזית של האתר היא התנועה המעגלית ולפיכך כל הכוכבים מטבעם נעים במעגלים.

באסטרונומיה התלמאית נעים כל הכוכבים על פני כדורים המכונים ספירות אלו מעגלים סביב כדור הארץ, אשר כדור הארץ לא נמצא תמיד בדיוק במרכזם. לכל כוכב מערכת ספרות כדוריות עליהן הוא נע. מחבור התנועות המעגליות של הכוכבים מקבלים תנועות שאינן מעגליות.

מעבר לספרות של כוכבי הלכת נמצאים כוכבי השבת. בספירה אחת. כוכבים אלו קבועים במקומם, בספירה ניתן לראות זאת באיור המציג את סדר הכוכבים. לפי האסטרונומיה העתיקה כוכבי השבת נמצאים כולם על אותה ספירה.
ספירה זו מסתובבת סביב כדור הארץ ומשלימה סבוב כל 24 שעות, כלומר, כל יממה. תנועה זו סביב כדור הארץ משותפת גם לכוכבי הלכת בינהם השמש. הסבוב היומי סביב כדור הארץ נוסף לתנועות השונות של כוכבי הלכת השונים כל אחד על גבי הספירות שלו.

קראו עוד:
המערכת ההליוצנטרית

ביבליוגרפיה:
כותר: המערכת הגאוצנטרית
שם  האתר: אנדריאה Andrea
בעלי זכויות : אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הוצאה לאור: אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הערות: 1. פרופ' דוד חן - מנהל המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי.
2. דר' דוד מיודוסר - מנהל המעבדה לטכנולוגית ידע.
3. דר' אביגיל אורן - מנהלת הפרוייקט - "דעמיין".
4. אורלי להב - מרכזת הפרוייקט.
5. קבוצת המחקר והפיתוח : דר' אביגיל אורן, דר' דוד מיודוסר, דר' גיל עמית, אורלי להב, שאול קציר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית