הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקוםעמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > גיאוגרפיה של האדם > גיאוגרפיה היסטורית
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
מהמאה הרביעית לפנה"ס החלו לתהות על האזורים המתאימים למגורי אדם - חלוקת הארץ המקובלת מכולן היתה לחמישה אזורי רוחב.



מדע כדור הארץ : באילו אזורים יכולים בני אדם לחיות?
מחברת: צביה לוטן


מבוא

מהמאה הרביעית לפנה"ס חילקו מתמטיקאים-גיאוגרפים יוונים את כדור הארץ  בעזרת קווים סימטריים. חלוקת הארץ המקובלת מכולן הייתה לחמישה אזורי רוחב.


חלוקת כדור הארץ לחמישה אזורי רוחב

ארטוסתנס (?195-276 לפנה"ס) שיכלל את החלוקה הזו. הוא שיער כי מבין חמשת האזורים רק שניים מתאימים למגורי אדם - בין חוג הגדי וחוג הקוטב הדרומי, ובין חוג הסרטן וחוג הקוטב הצפוני. שלושת האזורים האחרים - אזור קו המשווה ואזורי הקוטב הדרומי והצפוני - אינם מתאימים למגורי אדם. אזור קו המשווה חם מדי, ואזורי הקטבים קרים מדי.

ארטוסתנס היה משוכנע כי בני אדם חיים באזור הממוזג בכל העולם, ולא רק במקומות שהיוונים ביקרו בהם או שמעו עליהם.

1500 שנה מאוחר יותר חזר ג'ון מהוליווד, (המאה ה - 12 - המאה ה – 13) בספרו מחקר על הגלגל [הארצי], על דעתו של ארטוסתנס כי רק שני אזורים ראויים למגורי אדם, ואף הסביר מדוע:

"אבל שני האזורים הללו - שאחד מהם בין מהפך הקיץ לחוג הקוטב הצפוני, והשני בין מהפך החורף לחוג הקוטב הדרומי - יפים הם למושב אדם וממוזגים [בהיותם מושפעים] מחום האזור הלוהט שבין המהפכים ומן הקור של אזורי הקצוות הסמוכים לקטבים."

מיתוסים על אזורים בעולם

מהמאה הרביעית החלו תיאולוגים נוצריים לשרטט מפות המבוססות על ספרי הקודש. באזורים הנמצאים מחוץ למקומות שהכירו סומן מקום מיוחד לגן העדן ומקום אחר כמקום מגוריהם של שבטי הענקים גוג ומגוג, אשר לפי ספרי הקודש יפלשו לעולם התרבותי ויאיימו להרוס אותו באחרית הימים.

איסידוריוס מסיביליה, למשל, טען כי גן העדן שוכן במקום הראשון במזרח. הוא נמצא מחוץ לגבולות העולם המיושב ובינו לבין בני האדם מפריד שטח בלתי עביר של נחשים ושל חיות טרף.

בראשית המאה ה-12 הופיע באירופה מכתב מזויף מאת הכומר יוחנן (פרסטר ג'ון). המכתב מציג את הכומר כשליט נוצרי עשיר, השולט על שטחים רבים קרוב לגן העדן הארצי ולמגדל בבל. וכך נכתב שם:

המכתב הניע שליטים נוצרים להאמין כי אם יצליחו בני אירופה לאתר את הממלכה יתחברו אליה ויביסו את המוסלמים, שאיימו לכבוש את ממלכת הצלבנים בארץ ישראל.

במאות ה-13  וה-14 יצאו משלחות למעמקי אסיה כדי למצוא את ממלכתו של הכומר יוחנן. משלא נמצאה הממלכה, החלו הנוצרים למקם אותה באתיופיה שבאפריקה.

מרקו פולו על המזרח הרחוק

מרקו פולו (1324-1254), יליד ונציה, חי לטענתו 17 שנה בחצרו של קובלאי חאן בסין.

בשובו לאירופה כתב ספר שבו תיאר בפני בני אירופה בפעם הראשונה את סין על עושרה וכוחה ואת שאר ארצות המזרח הרחוק, שעל חלקן לא שמעו האירופאים כלל עד אז. קורותיו ותיאוריו את פלאי המזרח הציתו את דמיונם של רבים מקוראיו, ובהם גיאוגרפים, ספנים וסוחרים.

סיפוריו של ג'ון מנדוויל

במאה ה-14 טען אציל צרפתי שקרא לעצמו ג'ון מנדוויל, בספרו "מסעות מנדוויל", כי הקיף את כדור הארץ פעמיים במשך 34 שנים. ספר זה היה ככל הנראה דמיוני לחלוטין וכלל קטעים מספרי מסעות אחרים וסיפורים כיד הדמיון הטובה עליו. הוא תורגם לשפות רבות והופץ בעותקים רבים יחסית לספרים אחרים בתקופתו. וכך נכתב שם, בין השאר:

בהמשך מתוארת ארצו של פרסטר ג'ון וסביבתה:

"הקיסר הזה, פרסטר ג'ון, ארץ גדולה יש לו, והרבה ערים טובות ועיירות טובות. ויש לו בממלכתו הרבה איים גדולים ורחבי ידיים, כי ארץ הודו זו מפולגת לאיים בגלל שיטפונות גדולים היוצאים מגן עדן... הרבה מלכים והרבה ערים סרות למשמעותו, וארץ גדולה ועשירה היא ארצו... והרבה נפלאות יש בארץ הזאת, כי בארץ ההיא נמצא ים חצץ שהוא ים חול ואבנים קטנות ללא טיפת מים, ובו גלים גדולים עד מאוד עולים ויורדים כמו בים אחר; וים זה לעולם לא ישבות ולא ישקוט, ולא יוכל איש לעבור אל הארץ שמעבר לו. וגם אם אין מים בים, בכל זאת יכולים הבריות למצוא בו דגים טובים עד מאוד, והם שונים בצורתם ובטיבם מן המצויים בכל ים אחר, וגם טעימים ומתוקים הם מאוד וטובים למאכל.
ומהלך שלושה מסעות מן הים ההוא יש הרבה הרים גדולים, ובהם זורם נהר גדול הבא מגן עדן, והוא מלא אבנים יקרות וטיפת מים אין בו...ויש בישימון הרבה אנשים פראים וקרניים על ראשיהם והן נוראות מאוד למראה. והם אינם מדברים אלא נואקים כחזירים. ויש בארץ הזאת הרבה תוכים, ובלשונם הללו קרויים "פיסטאק". בדיבורם בינם לבין עצמם דומים התוכים הללו קצת לבני אדם, ולאלה המטיבים לדבר יש לשונות ארוכות ורחבות, ובכל רגל יש להם חמישה בהונות...ומעבר לעמק ההוא יש אי גדול ובו אנשים גדולים כענקים שקומתם כ"ח רגל (כתשעה מטרים), ואין להם לבוש כי אם עורות של חיות התלויים עליהם. הם אינם אוכלים לחם כי אם בשר נא, והם שותים חלב; ובתים אין להם, ובשר אנשים יערב להם יותר מכל בשר אחר..."

סימני חיים ממערב

יורדי ים, שהפליגו ליד האיים האזוריים והאי מדירה שבאוקיינוס המערבי, ספרו על איים שראו ועל חפצים ששלו מהמים. אחדים מספוריהם נכתבו ביומנו של קולומבוס.

קראו עוד:

מדע כדור הארץ : מבוא
מדע כדור הארץ : איך ידעו שהארץ היא כדור
מדע כדור הארץ : מבנה הארץ
מדע כדור הארץ : מהו היקף כדור הארץ?
מדע כדור הארץ : באילו אזורים יכולים בני אדם לחיות? (פריט זה)
מדע כדור הארץ : חציו הדרומי של כדור הארץ

ביבליוגרפיה:
כותר: מדע כדור הארץ : באילו אזורים יכולים בני אדם לחיות?
שם  האתר: האופק מתרחב
מחברת: לוטן, צביה
בעלי זכויות : אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הוצאה לאור: אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. תחקיר: שאול קציר.
2. עיצוב גרפי: סשה פיסרבסקי, רם עפרון.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית