הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
ראש גדול


תקציר
על מגפת הסארס שפרצה בסוף שנת 2002 בסין, משם התפשטה למדינות נוספות, והיא מתאפיינת בתסמונת נשימתית חמורה.



המגפה החדשה SARS : מחלה מידבקת המאיימת על בני האדם
מחברת: ד"ר נועה אבישר


באה מהמזרח הרחוק

סין ידועה כמקום הולדתן של המצאות רבות. לרוע מזלם של הסינים הם נכנסו להיסטוריה כראשונים גם במחלה החדשה. בסוף שנת 2002 הופיעו בסין מקרים ראשונים של דלקת ריאות קשה על רקע לא ידוע. בתחילת 2003 התקבלו דיווחים על חולים כאלה גם בהונג קונג. משם התפשטה המחלה למדינות נוספות, אך רב המקרים שדווחו עד כה הם בסין, הונג קונג וטייוואן.

סימני המחלה

המחלה נקראה בשם סארס (SARS) שמתאפיינת בתסמונת נשימתית חמורה.
ארגון הבריאות העולמי *, שעוקב אחר כל הידוע לגבי מחלה זו, דיווח על 7761 חולים, 623 מהם נפטרו. סימני המחלה מתבטאים בעיקר בחום גבוה (יותר מ- 38 מעלות), קוצר נשימה וכאבי ראש. חלק מהמקרים יכולים להגיע לבעיה נשימתית חמורה המצריכה הנשמה מלאכותית (באמצעות מכשיר הנשמה).

איך התפשטה המחלה?

הדרך הראשונית שבה מתפשטת המחלה היא באמצעות קירבה גופנית בין אדם לאדם. ברב המקרים, האנשים שנדבקו במחלה היו אלה שטיפלו בחולים או בני משפחה שחיו אתם, ושהיה להם מגע ממשי עם חומר מדביק, כמו רוק או תוצרי שיעול. אפשר גם להידבק על ידי מגע של אף, עיניים או פה במשטחים שזוהמו בשיעול או בחלקיקים מידבקים מהתעטשות אדם חולה. יכול להיות שהמחלה עוברת גם באוויר, אך זה עדיין לא ברור.

מהו הגורם למחלה?

מדענים בסי. די .סי ** ובמעבדות אחרות מצאו שהגורם למחלה הוא סוג של נגיף (וירוס) הקרוי "קורונה". אולם אין הוא זהה לאף אחד מהנגיפים ממשפחת הקורונה הידועים עד כה. נראה, כי זה נגיף מזן חדש שלא היה מוכר לפני כן. עד כה היה ידוע כי נגיפים מסוג זה פוגעים בציפורים ובמיני יונקים שונים ואילו אצל בני אדם הם גורמים בעיקר להצטננות פשוטה. ככל נגיף גם נגיף הקורונה הוא טפיל ואיננו יכול לשרוד ללא מארח המאכסן אותו. כמו רב הנגיפים גם הוא עובר ממאכסן אחד לאחר באמצעות מגע של נוזלי הגוף.

מה עושים?

מדעני הסי. די .סי עובדים בצמוד לארגון הבריאות העולמי ולשותפים אחרים במאמץ כללי לאפיין את גורם המחלה ולנסות למצוא טיפול או אמצעי מניעה. לשם כך הם עובדים 24 שעות ביממה, מגייסים למשימה רופאים ומדענים נוספים ונמצאים בקשר עם המרכזים האחרים בעולם שאוספים מידע על החולים ועל המחלה. בנוסף הם מספקים מידע למטיילים לגבי מקומות עם דרגת סיכון גבוהה להידבק במחלה. נכון להיום, אין עדיין תרופה או חיסון למחלה.

סארס ואיידס

סארס גורם לדאגה רבה בעולם כולו, אולם כדאי לזכור כי מספר הנדבקים במחלה זו עד כה הוא נמוך – פחות מ- 8000 מקרים בעולם כולו. לעומת זאת, וירוס HIV, הגורם למחלת האיידס, הדביק 42 מיליון אנשים והרג 3.1 מיליון איש בשנה שעברה בלבד.

* ארגון הבריאות העולמי הוא ארגון מטעם האומות המאוחדות שהוקם בשנת 1948 לשמירת הבריאות בעולם וחברים בו 192 נציגים של המדינות החברות בו.

** סי. די. סי CDC הוא המרכז לפיקוח ולמניעת מחלות. זהו גוף ממשלתי אמריקאי הפועל להגנת האנושות בארצות הברית ובעולם כולו. המרכז מעסיק מדענים ורופאים שעובדים בכל העולם באיסוף מידע לגבי מחלות הפוגעות בבני אדם. הארגון עושה מאמצים לאתר את גורמי המחלות ואת אפשרויות הטיפול בהן או המניעה שלהן. כל זה כדי שיהיה לנו עולם בריא ובטוח יותר.

ביבליוגרפיה:
כותר: המגפה החדשה SARS : מחלה מידבקת המאיימת על בני האדם
מחברת: אבישר, נועה (ד"ר)
תאריך: יוני 2003 , גליון 36
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית