הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > פנאיעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > עולם המקרא > אתרים במקראעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > משפחת האבות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית



תקציר
הצעה לטיול עם התנ"ך בנחל גרר. המסלול מפגיש את המטייל עם אופיו הגיאוגרפי של אזור נחל גרר תוך עיון בפרשיות המקראיות המסופרות על איזור זה מבראשית ודברי הימים.



מראה מקום : נחל גרר
מחברת: גליה דורון


עונה מועדפת: בחורף בין החדשים דצמבר לאפריל.
מידת הקושי: קלה. סיור ברכב ומסלול הליכה רגלי קצר.
משך הסיור: לסיור - שעתיים. לבילוי - יום שלם בפארק.
מראה מקום בתנ"ך: בראשית  פרקים יב, כ, כו, דברי הימים ב, פרק יד

מסלול הסיור מביא אותנו אל אחד מנחלי הנגב הצפוני - נחל גרר. נחל גרר הוא מעין קו גבול ( גבול ה - 200 מ"מ גשם לשנה) שבין הארץ הנושבת, שבה אפשר לקיים חקלאות בעל ויישובי קבע - לבין המדבר, ארצם של רועי צאן נוודים.

כיום מוזרמים מי המוביל הארצי ומים מטוהרים ממפעל השפדן, והם משקים את האזור ומאפשרים נטיעת פרדסים וחקלאות שלחין. משום כך אין האזור דומה למה שהיה בתקופת האבות , כשאברהם ויצחק נדדו בו עם עדריהם, חיו בצלן של ערי ממלכה כנעניות ו... הסתבכו אתן.

התחנה הראשונה בסיורנו תהיה תל גרר שעל גדות נחל גרר.

איך מגיעים?
סעו דרומה בכביש 25 המחבר בין נתיבות לבאר שבע. מול מושב ברוש פנו מערבה לדרך עפר, לפי השלט לחוות נעמא. פנו מיד צפונה לדרך היורדת לכיוון נחל גרר. חצו את הנחל והמשיכו כשני ק"מ צפונה, במקביל לכביש. פנו מערבה עם הדרך. בעוד כ- 500 מ' תגיעו למרגלותיו של תל, המסומן במפות כ"תל הרור". כאן תחנו. עלו ברגל במעלה התל - עד לקבר ההרוס.

תל הרור זוהה על ידי הארכיאולוגים שחפרו בו כתל גרר. בסיפור מוזר בספר דברי הימים ב, פרק יד פס' 7 - 14 מסופר על מלחמה בין זרח הכושי לאסא מלך יהודה. אסא מביס את הפולש ורודף אחריו עד גרר "...וַיָּבֹזּוּ אֶת כָּל הֶעָרִים כִּי בִזָּה רַבָּה הָיְתָה בָהֶם. וְגַם אָהֳלֵי מִקְנֶה הִכּוּ וַיִּשְׁבּוּ צֹאן לָרֹב וּגְמַלִּים.."(שם 14-13)

זהו תיאור גיאוגרפי מצוין המסביר לנו את מהותו של אזור החיץ שבין ארץ המזרע (שאפשר לקיים בה חקלאות בעל, לזרוע ולשבת בה ישיבת קבע) לבין המדבר - ארצם של הנוודים. הפסוק מראה שבאזור גרר היו גם ערים - יישובי קבע עשירים - וגם נוודים - שישבו במקומם ישיבת ארעי. מציאות שכזאת מאפיינת את אזור החיץ, את המפגש בין חקלאים לנוודים רועי צאן.

החפירות בתל גרר גילו שהמקום היה מיושב לסירוגין מן האלף השני לפנה"ס. במלחמת העולם הראשונה שימש המקום עמדה חשובה של הצבא הטורקי נגד הכובשים הבריטים. המקום קדוש לבדווים של צפון הנגב, המאמינים בקדוש אבו הורירה (אבי החתלתולה) - אחד מלוחמיו הנועזים של מוחמד, שלפי האמונה קבור כאן. אל תכנסו לקבר - המבנה בסכנת התמוטטות!


1. קבר שיך אבו הורירה – תל גרר

חצו את התל בקו אלכסוני לכיוון דרום. בדרך תוכלו לראות שרידים לא מלבבים של חפירה ארכיאולוגית שלא הותירה דבר, פרט ליריעות פלסטיק המכסות בִּדְלֵי קירות. הגיעו אל קצהו הדרומי של התל, המשקיף על נחל גרר. למעשה חציתם את שטחה של העיר המקראית גרר שבה התגורר אבימלך ואליה הגיעו גם אברהם וגם יצחק והסתבכו באחת הפרשיות הקשות המסופרות במקרא, שבה אדם אמר על אישתו "אחותי היא". מצאו לכם פינה נוחה וקראו בתנ"ך את סיפורם של האבות בגרר.

כדי להבין את הסיפור לאשורו, כדאי להתחיל בקריאת ההסתבכות הראשונה המתרחשת כשאברהם יורד מצרימה (בראשית יב 20-10) ופרעה, החומד את שרה היפה, ושומע את אברהם אומר "אחותי היא" - לוקח אותה לו לאישה. רק בהתערבות אלוהית מבין פרעה שלקח לו אשת איש - ומחזיר את שרה לאברהם. אחר כך (בראשית פרק כ ) חוזר הסיפור בשינויים קלים, כשאברהם מגיע לגרר ואבימלך חומד את אשתו-"אחותו" אך נמנע מלחטוא מפני שאלוהים נגלה אליו בחלום. בפעם השלישית, בפרק כו , נקלעים גם רבקה ויצחק למצב דומה, אלא שאז רבקה איננה נלקחת לבית אבימלך...

מנקודת התצפית שלנו מן העיר אל נחל גרר, שמי התהום שבו גבוהים ומזינים את צמחיית הקנים הסבוכה, אפשר לראות בְּעֵין הדמיון את אבימלך המשקיף מן החלון ורואה את יצחק "מְצַחֵק אֵת רִבְקָה אִשְׁתּוֹ" מעבר לנחל, בתחום מושבם של הנוודים.

מנקודת התצפית על נחל גרר המשיכו ורדו לכיוון הנחל. התחילו לעלות לכיוון מזרח, ולאחר כ- 200 מ' פנו צפונה, לתוך החורשה. בחדשים פברואר-מרץ כל השטח מכוסה כלניות מרהיבות. לעתים נראה גם עדרי בדווים הנותנים לנו תחושה כאילו תקופת האבות עדיין לא חלפה. לאחר כ- 15 דקות הליכה תגיעו חזרה אל מגרש החניה שבו השארתם את מכוניתכם.


2. רועה בדואית באיזור נחל גרר


3. כלניות בתל גרר

מכאן המשיכו לנסוע מערבה בדרך הסלולה, ופנו עם הדרך דרומה - והמשיכו אתה לגדה הדרומית של נחל גרר. הקרן הקיימת פתחה כאן פארק יפהפה, ובו מקומות לפיקניק ומשחקים. נסיעה לאורך הדרך מערבה תביא אתכם אל העולם המופלא והבלתי מוכר של נחל מדברי שיש בו מים, שרידי יישובים עתיקים, צמחייה עבותה ואפשרות בילוי ליום שלם (אפשר להגיע עד אזור קיבוץ רעים ושפך נחל גרר אל נחל הבשור).

בחוות נעמא הסמוכה (החווה סגורה בשבתות, ויש לתאם ביקורים מראש) אפשר לראות איך מגדלים כבשים ועזים ואפשר לטעום מן הגבינות שמייצרים במקום.


4. אפיק נחל גרר – מבט לגדה הדרומית

ביבליוגרפיה:
כותר: מראה מקום : נחל גרר
שם  הפרסום מקורי: מראה מקום
מחברת: דורון, גליה
תאריך: 2005
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. מראה מקום הוא אוסף של דפי מידע על אתרים ומסלולי טיול בארץ בזיקה למקרא.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית