הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > עולם המקרא > אמונות ודעות במקראעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > ממצרים לכנען > משה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
הטקסט מתאר את תהליך התגבשותו של ציבור העבדים העברים שיצא ממצרים לעם. הנביא משה הנהיג את בני ישראל ביציאתם ממצרים ובנדודיהם במדבר והוא שמסר להם את התורה במעמד הר סיני.



כיצד נוצרה קהילת המאמינים היהודית?
מחברים: פרופ' יעקב שביט; ד"ר דפנה מוסקוביץ; צאלח סואעד


כל אחת משלוש הדתות מספרת בפירוט אודות תהליך ההיווצרות של קהילת מאמיניה. בתולדות ההיווצרות של כל אחת משלוש קהילות המאמינים הוקדש מקום מרכזי לדמות אחת: הודות למנהיגותו של משה, שנבחר לתפקידו על-ידי אלוהים, הפך ציבור העבדים שיצא ממצרים לעם ישראל, ובזכותו של משה אף קיבל את התורה; קהל המאמינים הנוצרי נוצר סביב האמונה בכך שישוע הוא המשיח ובן האלוהים; אומת המוסלמים נוצרה על-ידי הנביא מֻחמד, בעקבות ההתגלות האלוהית שחווה.

התורה מספרת על הצאצאים שנולדו לאברהם: בנים, נכדים ונינים. לאחד משני נכדיו של אברהם, יעקב (או ישראל, השם שנתן לו אלוהים), נולדו 12 בנים ובת אחת. בתקופת הבצורת והרעב ששררו בכנען, היגרו יעקב ובניו למצרים, ושם התרבו מאוד. המצרים הפכו אותם לעם של עבדים, וסבלם הגיע לשיאו כשהחליט מלך מצרים, פרעה, להרוג כל בן זכר שייוולד לבני ישראל.

לבני זוג אחד מבני ישראל, עמרם ויוכבד, נולד תינוק. בשלושת החודשים הראשונים לחייו החביאו אותו הוריו בביתם. אחר-כך חששו שיתגלה ויומת, ולכן הניחו אותו בתיבה על שפת היאור. בתו של פרעה מצאה את התינוק, לקחה אותו לארמונה, והוא גדל שם כעבד החצר.

כמסופר בספר שמות, נבחר משה על-ידי אלוהים להנהיג את בני ישראל בצאתם ממצרים, מעבדות לחירות. משה נאבק בפרעה, שלא אִפשר לבני ישראל לצאת מארצו, ואלוהים סייע לו בהטילו עשר מכות על המצרים. המכות פגעו ביבולם של המצרים, בבהמותיהם ובבניהם.

המכה העשירית, "מכת בכורות", הכניעה את פרעה, ובעקבותיה הוא התיר לבני ישראל לצאת ממצרים. בהנהגת משה, הם חצו את ים סוף והלכו במדבר, כשפניהם מועדות לארץ כנען.

דמותו של משה כמנהיג מתוארת הן בתורה והן במדרש האגדה. בקטע מתוך ספר שמות רבה מתואר כיצד התבונן אלוהים במשה בשעה שזה הנהיג עדר צאן, וזאת כדי לבדוק האם הוא מתאים להיות מנהיג. הקטע מבוסס על הפסוק הראשון בפרק ג בספר שמות, המתחיל במילים "ומשה היה רועה":

"כשהיה משה רבנו עליו השלום רועה את העדר של יתרו במדבר, ברח ממנו גדי. משה רץ אחריו עד שהגיע לעמק קטן. כשהגיע לעמק, ראה בריכה של מים והגדי עמד לשתות. כשמשה הגיע אל הגדי אמר לגדי: אני לא הייתי יודע שרץ היית מפני צמא, בוודאי עייף אתה. הרכיב משה את הגדי על כתפו והיה מהלך. אמר אלוהים למשה: אם אתה מרחם כך על צאן של בני אדם (כלומר, על כבשים ועיזים), בוודאי תהיה מנהיג טוב גם לצאן של אלוהים – לעם ישראל."

התורה מספרת שלמשה לא היה קל להנהיג את בני ישראל לאחר יציאת מצרים. במהלך המסע במדבר התלונן העם על קשייו, ואף היו מקרים של מרידה במשה. אחד המשברים שמשה נתקל בהם התרחש ברפידים: לבני ישראל חסרו מים, והם האשימו בכך את משה וטענו שעוד מעט ימותו הם וצאנם מצמא. משה צעק אל אלוהים שיעזור לו לספק מים לעם, ואלוהים הורה לו להכות בסלע; בדרך נס יצאו מים מן הסלע.

בספר שמות פרק יז נאמר:

"א וַיִּסְעוּ כָּל עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מִמִּדְבַּר סִין לְמַסְעֵיהֶם עַל פִּי ה’; וַיַּחֲנוּ בִּרְפִידִים וְאֵין מַיִם לִשְׁתֹּת הָעָם. ב וַיָּרֶב הָעָם עִם מֹשֶׁה וַיֹּאמְרוּ תְּנוּ לָנוּ מַיִם וְנִשְׁתֶּה; וַיֹּאמֶר לָהֶם מֹשֶׁה מַה תְּרִיבוּן עִמָּדִי מַה תְּנַסּוּן אֶת ה. ג וַיִּצְמָא שָׁם הָעָם לַמַּיִם וַיָּלֶן הָעָם עַל מֹשֶׁה; וַיֹּאמֶר לָמָּה זֶּה הֶעֱלִיתָנוּ מִמִּצְרַיִם לְהָמִית אֹתִי וְאֶת בָּנַי וְאֶת מִקְנַי בַּצָּמָא. ד וַיִּצְעַק מֹשֶׁה אֶל ה לֵאמֹר מָה אֶעֱשֶׂה לָעָם הַזֶּה; עוֹד מְעַט וּסְקָלֻנִי. ה וַיֹּאמֶר ה אֶל מֹשֶׁה עֲבֹר לִפְנֵי הָעָם, וְקַח אִתְּךָ מִזִּקְנֵי יִשְׂרָאֵל; וּמַטְּךָ אֲשֶׁר הִכִּיתָ בּוֹ אֶת הַיְאֹר קַח בְּיָדְךָ וְהָלָכְתָּ. ו הִנְנִי עֹמֵד לְפָנֶיךָ שָּׁם עַל הַצּוּר בְּחֹרֵב וְהִכִּיתָ בַצּוּר וְיָצְאוּ מִמֶּנּוּ מַיִם וְשָׁתָה הָעָם; וַיַּעַשׂ כֵּן מֹשֶׁה לְעֵינֵי זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל."

שיאו של מסע בני ישראל במדבר היה במעמד הר סיני. בני ישראל עמדו למרגלות ההר, ראו אותו מתכסה בעשן ושמעו את קול השופר. משה נצטווה לעלות אל ההר ושם קיבל את התורה.

וכך כתוב בספר שמות בפרק יט:

"טז וַיְהִי בַיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי בִּהְיֹת הַבֹּקֶר וַיְהִי קֹלֹת וּבְרָקִים וְעָנָן כָּבֵד עַל-הָהָר, וְקֹל שֹׁפָר חָזָק מְאֹד; וַיֶּחֱרַד כָּל-הָעָם אֲשֶׁר בַּמַּחֲנֶה. יז וַיּוֹצֵא מֹשֶׁה אֶת-הָעָם לִקְרַאת הָאֱלֹהִים מִן-הַמַּחֲנֶה; וַיִּתְיַצְּבוּ בְּתַחְתִּית הָהָר. יח וְהַר סִינַי עָשַׁן כֻּלּוֹ מִפְּנֵי אֲשֶׁר יָרַד עָלָיו ה, בָּאֵשׁ; וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן וַיֶּחֱרַד כָּל-הָהָר מְאֹד. יט וַיְהִי קוֹל הַשֹּׁפָר הוֹלֵךְ וְחָזֵק מְאֹד; מֹשֶׁה יְדַבֵּר וְהָאֱלֹהִים יַעֲנֶנּוּ בְקוֹל. כ וַיֵּרֶד ה’ עַל הַר סִינַי אֶל רֹאשׁ הָהָר; וַיִּקְרָא ה’ לְמֹשֶׁה אֶל רֹאשׁ הָהָר וַיַּעַל מֹשֶׁה."

בפרק כד התורה מספרת על תשובת בני ישראל למשה, לאחר שמסר להם את החוקים והמצוות שאלוהים ציווה עליהם לקיים:

"ג וַיָּבֹא מֹשֶׁה, וַיְסַפֵּר לָעָם אֵת כָּל-דִּבְרֵי ה', וְאֵת, כָּל-הַמִּשְׁפָּטִים; וַיַּעַן כָּל-הָעָם קוֹל אֶחָד, וַיֹּאמְרוּ, כָּל-הַדְּבָרִים אֲשֶׁר דִּבֶּר ה', נַעֲשֶׂה."

לאחר מתן התורה המשיך משה להנהיג את בני ישראל במסעם אל ארץ כנען. בתום המסע, לפני כניסתם של בני ישראל לארץ כנען, מת משה, וכך כתוב בספר דברים פרק לד, פסוק י: "לֹא קָם נָבִיא עוֹד בְּיִשְׂרָאֵל, כְּמֹשֶׁה, אֲשֶׁר יְדָעוֹ ה' פָּנִים אֶל פָּנִים."

הידעת?
משה הוא דמות חשובה בנצרות ובאסלאם. הנצרות מקשרת את המסופר אודותיו בברית הישנה לתולדות חייו של ישוע, המסופרים בברית החדשה. הנוצרים מוצאים חשיבות רבה בעובדה שמשה קיבל את לוחות הברית, בהם מופיעים עקרונות מרכזיים של התורה, על הר סיני. הם רואים בקבלת לוחות הברית רמז מקדים לדרשה של ישוע, המכילה עקרונות מרכזיים של הנצרות. דרשה זו נישאה על הר, ומכאן שמה - דרשת ההר. קורות חייו של משה, מילדותו ועד מותו, מתוארים בקֻראן. ואכן, המקום הנכבד שמקצה הקֻראן למשה מבטא את מעמדו החשוב באסלאם: משה נחשב לנביא ומכונה "כלים אללה" - כלומר, הנביא היחיד שאלוהים דיבר אליו ישירות (על-פי האסלאם התגלה אלוהים לכל הנביאים האחרים, אפילו לנביא מֻחמד, באמצעות המלאך גבריאל).

לחלקים נוספים מתוך הפרק:

כיצד החלו חיי האדם בעולם?
כיצד נוצרה האמונה באל אחד - מונותאיזם?
כיצד נוצרה קהילת המאמינים היהודית? (חלק זה)
כיצד נוצרה קהילת המאמינים הנוצרית?
כיצד נוצרה קהילת המאמינים המוסלמית?



אל האסופה לחיות בארץ הקודש להכיר ולכבד : אל אחד ושלוש דתות3

ביבליוגרפיה:
כותר: כיצד נוצרה קהילת המאמינים היהודית?
שם  הספר: לחיות בארץ הקודש להכיר ולכבד : אל אחד ושלוש דתות
מחברים: שביט, יעקב (פרופ') ; מוסקוביץ, דפנה (ד"ר) ; סואעד, צאלח
תאריך: תשס"ה,2005
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. הספר הוא חלק מהתכנית "לחיות בארץ הקודש" שפותחה במטח בסיוע האיחוד האירופי.
2. כל הציטוטים מן הקֻרְאָן לקוחים מתוך הקֻרְאָן. תרגם מערבית: אורי רובין. 2005. © כל הזכויות שמורות לאוניברסיטת תל-אביב, ההוצאה לאור, תל-אביב ולמפה הוצאה לאור, תל-אביב.
הערות לפריט זה:

1. הפריט לקוח מתוך הפרק הראשון.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית