עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > בעלי חוליות > עופותעמוד הבית > ישראל (חדש) > נוף וטבע > בעלי חיים > בעלי חוליות > עופות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית




תקציר
מידע כללי על הביולוגיה והאקולוגיה של הבולבול (עוף).



בולבול
מחבר: ד"ר נח רוטרי


הבולבול הוא ציפור שיר ממשפחת הבולבוליים. זוהי ציפור נפוצה בארץ, בעיקר ביישובים. בעולם היא נפוצה באפריקה ובאסיה המזרחית והדרומית. משמעות שמה בערבית - זמיר והוא ניתן לה בזכות שירתה.
לבולבולים רגליים קצרות וחזקות, מקורם כפוף במקצת ובבסיס המקור מצויים זיפים. כנפי הבולבולים קצרות ומעוגלות והם אינם מיטיבים לעוף.
רוב זני הבולבולים אפורים לגמרי אך קיימים מיני בולבולים שנוצותיהם בצבעים שונים: אפור, שחור, חום וירוק ועל ראשיהם או בבסיס זנבם יש נוצות צהובות, אדומות וכחולות.
משפחת הבולבוליים כוללת 240 מינים שוכני עצים, המרבים לנתר בין הענפים או על האדמה.
הבולבולים פעילים ביום, חיים בגנים, במטעים, בנאות מדבר ובכל מקום שגדלים בו עצים ושיחים.
בולבולים ניזונים בעיקר מפירות ומחרקים, מזונם כולל גם פרחים, עלים וזרעים.

הבולבולים חיים לרוב בזוגות קבועים במשך כל חייהם. בתקופת הרבייה תופסים להם הזוגות טריטוריה ובה הם מתרבים ומקננים.הנקבה בונה לבד את הקן. הזכר מלווה אותה בעת איסוף חומרי הקינון.
הקן נבנה על ענפי העצים מחלקי צמחים, עלים וחומרים צמריים. מסיבה שאיננה ידועה החלק הפנימי של הקן מרופד בחומרי בניה גסים ואילו החלק החיצוני עשוי מחלקים רכים ועדינים.
מספר הביצים המוטלות בקן הוא בין 2-4.
הדגירה מתחילה מהטלת הביצה האחרונה ומתבצעת רק על ידי הנקבה.
הגוזלים בוקעים לאחר 13-14 ימי דגירה. בתחילה מאכילה אותם רק האם, אך עם הזמן גדל חלקו של הזכר, עד שהוא משתווה לחלקה של הנקבה. כשהגוזלים בני 13-14 ימים, הם פורחים מהקן. גוזלים, בני חודש וחצי כבר עצמאיים לגמרי.
החוק מתיר לצוד את הבולבול משום שהוא גורם נזק במטעים ובמשתלות פרחים.

ביבליוגרפיה:
כותר: בולבול
שם  התקליטור: האנציקלופדיה של עולם החי
מחבר: רוטרי, נח (ד"ר)
תאריך: 2000
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית