הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > ספרות ושירה > שירה > אישים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. האגף לתכנון ופיתוח תוכניות לימודים


תקציר
בֶּרְטוֹלְד בְּרֶכְט (Berthold Brecht), משורר ומחזאי גרמני, חי בשנים 1898 - 1956.



ברטולד ברכט


משורר ומחזאי גרמני, חי בשנים 1898 - 1956. התחיל את דרכו בכתיבת מחזות, שהפכוהו במהרה לאחד מגדולי המחזאים במאה ה-20. מחזותיו מוצגים שוב ושוב על בימות העולם. בתחילת דרכו היה קשור לדאדאיסטים, שביקרו את החברה הבורגנית באמצעות לעג וסאטירה, אחר-כך התוודע אל המרקסיזם. שיתוף הפעולה הפורה שלו עם המלחין קורט ווייל הוליד, בין היתר, את מחזות הזמר הידועים "אופרה בגרוש" ו"מהגוני".

ב-1933 הוחרמו יצירותיו על ידי הנאצים בטענה כי אומנותו ניהיליסטית ומנוונת. הוא נמלט מגרמניה ואת שנות גלותו בילה בסקנדינביה, בארה"ב ובשוַויץ. בגלות פרסם מערכונים סאטיריים על גרמניה של היטלר. ב-1947, בעת הרדיפות של הסנטור מקרתי בארצות הברית, נחקר בחשד ל"פעילות אנטי אמריקנית," ובחר לעזוב את אמריקה. הוא חי בשוויץ עד שהוזמן לברלין המזרחית, ונתמנה בה למנהלו של 'התיאטרון הלאומי'.

מרבית שיריו של ברכט לא פורסמו בחייו. בנימין הרשב, מתרגם שירי ברכט לעברית, טוען, כי לא קל היה לגולה קומוניסט לפרסם שירים בגרמנית מחוץ לגבולות גרמניה, לא כל שכן בארצות שלחמו בה בתקופת מלחמת העולם השנייה. סיבה נוספת נעוצה בסגנון שירתו, שחרג מטעמם של האסתטיקונים המודרניסטיים בני זמנו: צורות פשוטות, לשון מחוספסת ודרכי ביטוי ישירות ודידקטיות. בהשפעת הקומוניזם פנה לכתיבת שירי תעמולה ישירים, בנוסח הריאליזם הסוציאליסטי. בשנים שלאחר מכן, אומר הרשב, שימשה השירה לברכט מעין יומן אישי: הוא ביטא בה תגובות פוליטיות ואישיות מיידיות. עם זאת, כתב גם שירים ליריים, לא מגמתיים: שירי אהבה, טבע והגות.

שיריו, מחזותיו ויצירתו בפרוזה תורגמו לעברית. ספר השירים גלות המשוררים, מחזותיו הרבים: אמא קוראז' וילדיה, הנפש הטובה מסצ'ואן, גליליאו גליליי, מעגל הגיר הקווקזי, ועוד.

ביבליוגרפיה:
כותר: ברטולד ברכט
שם  התקליטור: שירים בתערוכה : דיאלוג בין שירה לאמנות פלסטית
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. האגף לתכנון ופיתוח תוכניות לימודים
הערות: 1. נהול מדעי ודידקטי: ד"ר פנינה שירב.
2. פיתוח וכתיבה: ד"ר פנינה שירב (מרכזת הצוות), מינה הוכברג, דבורה אמיר, נורית נתנאל.
3. כתיבת החומר באמנות: אבי כץ.
4. עריכה: לימור ויסמן.
5. ניהול מולטימדיה: אפרת טורג'מן.
6. תקליטור זה הוא פרי פיתוח משותף של שני הגופים הבאים: ת"ל- האגף לתוכניות לימודים, המינהל הפדגוגי, משרד החינוך, התרבות והספורט ומטח- המרכז לטכנולוגיה חינוכית. 
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית