הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדינת ישראל > חבלי ארץ > הנגב
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
אזור חלוצה שבנגב הוא אזור החולות הרציף הגדול ביותר בארץ.



נוף ומסלע - חולות חלוצה
מחברת: אופירה גל


אזור חלוצה שבנגב הוא אזור החולות הרציף הגדול ביותר בארץ. למעשה, הוא מהווה את המשכם המזרחי של חולות צפון סיני, וקשה לקבוע גבול ברור בין שני האזורים.

מקור החול ותפוצתו

מקור החול באזור חלוצה הוא בבליית הרי הגרניט במזרח אפריקה. חומר הבליה הוסע על-ידי הנילוס אל הים התיכון, (תהליך שנפסק עם בניית סכר אסואן), נפלט אל הים, והובל בכוח זרמים לאורך חופי ארצנו. מאזור החוף הוסע החול בעזרת הרוח אל פנים הארץ. בצפון אזור חלוצה מצויים חולות מיוצבים, ופני השטח גליים. ככל שמתרחקים מהחוף לכיוון דרום ולכיוון מערב הופכים החולות לחולות נודדים שיוצרים דיונות סיף מוארכות.

קרקע חולית בחלוצה

הקרקעות החוליות עשויות מגרגרים גסים ובשל כך קל למים לחלחל דרכן ולחדור לעומק רב תוך שהם שוטפים אותן ממלחים. כיוון שהמים נאגרים בעומק רב, חייבים הצמחים החיים בקרקעות אלה להיות בעלי מערכת שורשים עמוקה במיוחד .

בשל איסור על רעיית עדרים באזור חלוצה מכוסים שטחי החולות בצמחייה עשירה, יחסית לאזור מדברי. קיומה של צמחייה טבעית או חקלאית בקרקע החולית מגן על הקרקע מפני סחיפה והסעה ותורם לייצובה.

את השטחים החוליים ניתן לנצל לגידולים חקלאיים רק לאחר עיבוד מתאים. כיום משתמשים בשיטות טכנולוגיות חדישות, כמו למשל השקיה בטפטוף תוך החדרת חומרי מזון מומסים במים . יתרונן של קרקעות אלה הוא הקלות שבה ניתן לשטוף אותן - דבר המאפשר שימוש במי השקיה מליחים ללא חשש מפני הצטברות מלח בקרקע.

ביבליוגרפיה:
כותר: נוף ומסלע - חולות חלוצה
שם  התקליטור: אל הנגב
מחברת: גל, אופירה
עורכת התקליטור: דיצ'ק, דגנית
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. סביבת הלמידה אל הנגב היא פרי שיתוף פעולה בין מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית לבין אלבטרוס- צילום אוויר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית