הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל]
ראש גדול


תקציר
על חליפות החלל ועל ההגנה שהן מספקות לטייסי החלל, כדי לאפשר להם לעבוד מחוץ למעבורת בבטחה.



חליפת השכבות של טייס החלל : הבגד המתוחכם והיקר בעולם


קר ומסוכן שם בחוץ

בחורף הקר אנו מתעטפים בבגדי צמר חמים להגנה על גופנו מהקור. בחלל החיצון לא מספיק מעיל. הטמפרטורה שם הרבה יותר נמוכה ויש צורך בבגד עבודה מיוחד לתנאים הקיצוניים השוררים שם. ואכן, כמו למקצוענים אחרים שזכו בבגדי עבודה מיוחדים - כבאים, צוללנים ועוד - תוכננו 'מדים' כאלה גם לאסטרונאוטים. אלה מותאמים לגופו של טייס החלל להגנה לא רק מקור, אלא גם מסכנות רבות אחרות האורבות לו.

לא רק חמימות אין בחלל החיצון. גם האטמוספירה השומרת על כדור הארץ, נעדרת משם. כלומר, אין חמצן, אין מסנן נגד קרינת השמש ואין אמצעי בלימה נגד חלקיקי אבק וסלע קטנים. הפרשי הטמפרטורה בין הצד המואר והאפל הם עצומים:
120 בשמש ו C°120- בצד החשוך, והמחשבה על טיול חללי בתנאים אלה – מפחידה למדי.

בגד מגן

חליפות החלל נוצרו כדי לאפשר לצוותי החלל לעבוד מחוץ למעבורת בבטחה. הדגמים הראשונים נכנסו לשימוש כשהומצאו מטוסי הסילון והטייסים נזקקו להגנה מפני לחץ אטמוספירי נמוך ומחסור בחמצן. עם הזמן פותחו שני סוגי חליפות: הכתומות - להגנה במקרה של תקלה בלחץ בעת המראות ונחיתות, והלבנות - לעבודה ושהייה מחוץ למעבורת. החליפות הכתומות מצוידות בקסדות עם ממסרי תקשורת, מגפיים, כפפות, מצנח ומתקן הצלה מתנפח.

חליפה בשנים-עשר מיליון דולר

חליפת החלל היא הבגד הכי יקר בעולם! היא עשויה 13 שכבות ומשקלה על כדור הארץ כ - 127 ק"ג. למעשה מדובר ביחידת רכב חלל עצמאית המספקת הגנה מרבית ונוחות תנועה יחסית. בשתי השכבות הפנימיות יש צינורות עם נוזל קירור, מעליהן - שתי שכבות לחץ וארבעתן עטופות בשמונה שכבות בידוד לשמירת החום. השכבה האחרונה והחיצונית מצופה חומר מחזיר אור. חליפה זו מגוננת על האסטרונאוט מחלקיקי אבק, אבל נותנת רק מענה חלקי לקרינת השמש ואינה יעילה נגד התפרצות סולרית. לכן מתכננים את 'הליכות החלל' למועדים שבם נמדדת פעילות סולרית נמוכה.

קסדה ותיק גב

קסדת החליפה עשויה פלסטיק שקוף עם ציפוי המחזיר קרני אור וקבועים בה אורות המאפשרים לעבוד גם בחשכה. קבועה בה גם קשית שתייה בקרבת הפה המחוברת למיכל מים שבמתקן הגב. כך שאם הטייס צמא, המים שם.

טייס החלל עובד קשה וגם מזיע. אך בחליפה ההזעה מסוכנת: הוא עלול לסבול מהתייבשות, האדים יערפלו את הקסדה וכמו כן יש לנקז את הפחמן הדו-חמצני הנפלט בתהליך הנשימה. בעיות אלה נפתרות על ידי מערכת האוורור שבחליפה.

בנוסף למים, מצויים במתקן הגב מכלי חמצן, מסנני פחמן דו-חמצני, סוללות חשמל, מאוורר ומערכת אזעקה אלקטרונית המנטרת את קצב הלב, הטמפרטורה וההזעה של האסטרונאוט ומאפשרת לו קשר רדיו. בנוסף, מצוידת המערכת במנוע דחף קטן הפועל על גז חנקן. שחרור הגז מקנה לטייס מהירות של שלושה מטרים בשנייה.

קשה לזוז עם זה

בחליפת החלל מותקנים חיבורים גמישים במפרקים כדי להקל על פעולת הידיים והרגליים. בהיעדר כבידה קשה להתנועע. נבין זאת אם נזכור כי חוק התנועה השלישי של ניוטון אומר שכל פעולה גורמת לתגובה השווה לה בכוחה אך הפוכה בכיוונה. כל דחיפת אובייקט כלשהו גורמת לדוחף לנוע בכיוון הנגדי. טייסי החלל של ג'מיני, למשל, דיווחו על בעיות תפעול מסוג זה כשניסו לסובב מפתח ברגים…

ענייני לחץ - שירותים, אוויר ועוד

אסטרונאוט יכול לבלות עד שבע שעות מחוץ למעבורת החלל. במשך הזמן סביר להניח שיזדקק לשירותים, אך אין הוא יכול כמובן להסיר את החליפה. לכן, הוא פשוט מצויד בחיתול גדול שסופג את פסולת הגוף ונאסף עם החזרה למעבורת או לתחנה.

כדאי לזכור שהחליפה המיועדת ל'הליכת חלל' מספקת לאסטרונאוט לחץ אוויר שהוא רק שליש מזה שעל כדור הארץ וכדי למנוע ריכוז חמצן נמוך בריאות ובדם, הוא נושם בחליפה חמצן טהור. איש הצוות מתרגל לתנאי הלחץ והנשימה הללו בתא הלחץ של החללית בטרם צאתו החוצה. גם שם, טוב לחזור הביתה בסוף העבודה.

ביבליוגרפיה:
כותר: חליפת השכבות של טייס החלל : הבגד המתוחכם והיקר בעולם
תאריך: מרץ 2002 , גליון 23
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית