הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > חסרי חוליות > חרקים
ראש גדול




תקציר
למה הם מוצצים את דמנו? ומיהו הקורבן המועדף?
על היתושים: מחזור החיים, ההבדלים בין זכרים לנקבות, ומנגנון השאיבה המשוכלל שלהם.



למה היתושים עוקצים דווקא אותי? : לא כולנו שווים בפני היתוש
מחברת: פרופ' רחל גלון


ראשית חייו של היתוש

חיי היתוש מתחילים במים. יום לאחר שהטילה נקבת היתוש ביצה זעירה על פני המים, בוקע ממנה הצאצא כזחל קטן. את שבוע חייו הראשון הוא מבלה בשחייה ובאכילת מיקרו-אורגניזמים או פירורי מזון. האוכל מגיע לפיו בעזרת מעין מברשות המכוונות את זרם המים ומהוות חלק ממערך גפי הפה שלו.
שלא כמו דגים, אין הזחל מסוגל לנשום חמצן המומס במים ולצורך קבלת האוויר עליו לקרב את צינורות הנשימה שלו לפני המים. בתום שבוע, לאחר ארבעה נשלים (חילופי עור) מתגלם הזחל, עובר שינוי לבוגר (מטמורפוזה) ולאחר יומיים בוקע. הוא נשאר מעט על פני המים עד שנמתחות כנפיו ואז – מתחיל לעוף, כמו גדול.

הזכרים מסתפקים בצוף

הזכרים בוקעים יום לפני הנקבות ומחכים בסביבה עד שהן מתחילות להתעופף. מחושיהם השעירים מסייעים בידם לשמוע את זמזום כנפיהן של בנות זוגם וכך לאתר את מקומן. לזכרי היתושים די בצוף צמחים בלבד לצורך האנרגיה הדרושה לתעופה.

הנקבות זקוקות גם לדם

אך לנקבות לא די בצוף. הן זקוקות גם לחלבונים לשם הבשלת הביצים שעליהן להטיל. יש נקבות, כמו יתוש הבית שלנו (Culex), המסוגלות להטיל כמה עשרות ביצים ללא מקור חלבון חיצוני, כשהן מתבססות על החלבון שנצבר בגופן בשלב הזחל. אולם להשלמת המכסה המלאה של כ-200 ביצים בכל הטלה, נדרש מקור חלבון חיצוני, ומקור זה, עבור נקבת היתוש הוא דם שהוא עשיר בחלבון בזכות הריכוז הגבוה של ההמוגלובין שבו.

מנגנון שאיבה משוכלל

חדק המציצה המעולה של נקבת היתוש (Proboscis) מזכיר מזרק משוכלל. הוא מורכב משש מחטים דקות יותר משערה היוצרות: שני צינורות, שני איזמלים חדים ושתי סכינים משוננות. את אלה עוטף צינור המתקפל לאחור בזמן העקיצה. מערכת המחטים הזו חודרת לעור, מאתרת נימי דם, מנקבת אותם ושואבת את ארוחת הדם הדרושה. אחד משני הצינורות שבצרור המחטים משמש לכניסת הדם מהקורבן לקיבת היתוש והשני משמש להחדרת רוק לאזור העקיצה. הרוק מכיל חומרים המונעים את קרישת הדם כדי שלא ייסתמו הצינורות בעוד הארוחה נמשכת. בארוחה אחת, הנמשכת כדקה עד שתיים, מוצצת הנקבה 4 - 5 מיליגרם דם, כמות העולה על משקלה העצמי.

מה מושך את היתוש?

היתוש הביתי שלנו, הפעיל רק בשעות הלילה, נכנס לבתינו בגלל האור הבוקע מהחלונות. את קורבנו הוא מאתר בקלות בגלל משיכתו לחום. היתושים מצוידים בתאי חוש רגישים לחום ומאחר וגופנו חם יותר מהסביבה ופולט ענן חום, נמשכים אליו היתושים. גורם נוסף המושך אותם הוא דו-תחמוצת הפחמן (CO2) הנפלט בנשימה ומאותר על ידי אברי החוש הכימיים של היתוש. החום וה-CO2 משותפים לכל האנשים, אך גורמים כימים נוספים, שמקורם בהזעה יכולים להגביר את יכולת המשיכה של ה- CO2. מרכיבי הזיעה זהים אצל כל האנשים, אך היחס הכמותי בין המרכיבים, שונה מאוד מאיש לרעהו.

ומיהו הקורבן המועדף?

ידוע למשל, שחומצת החלב Lactic acid שבזיעה מהווה גורם מושך בעוד חומצת החמאה Butiric acid היא גורם דוחה. אלה שיש להם ריכוז גבוה של חומצת חמאה ידחו את היתושים כל עוד נמצאים בסביבה בעלי ריכוז גבוה של חומצת חלב. היתוש יבחין בין אלה לאלה ויעקוץ את האדם המושך יותר מבחינתו. עם זאת, בהיעדר אפשרויות אחרות, ייעקץ גם המושך פחות.

לסיכום, כדאי לכם להתיידד עם המתלוננים על עקיצות, כי בחברתם – אתם מוגנים יחסית. הם תמיד יהיו בעדיפות הראשונה של היתושים.

http://micro.magnet.fsu.edu/primer/techniques/darkfieldgallery/mosquito.html

ביבליוגרפיה:
כותר: למה היתושים עוקצים דווקא אותי? : לא כולנו שווים בפני היתוש
מחברת: גלון, רחל (פרופ')
תאריך: ספטמבר 2002 , גליון 27
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית