הסדרי נגישות



דונה גרציה (חנה) נשיא (1510 בערך - 1569)
מחברת: מתיה קם


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית קרן אבי חי
חזרה3


תולדות חיים



דונה גרציה חנה נשיא נולדה למשפחת אנוסים בעיר ליסבון שבפורטוגל. בגיל 18 נישאה דונה גרציה לפרנציסקו מנדס, בנקאי מאנוסי פורטוגל, בן למשפחת בנבנישתי. תחילה התחתנו השניים בסתר, בטקס נישואין יהודי, ואחר כך בטקס רב משתתפים שהתקיים בכנסייה. שמונה שנים לאחר נישואיהם מת בעלה, ודונה גרציה נותרה אלמנה צעירה.

בינתיים גם הורע מצבם של יהודי ליסבון, ודונה גרציה, יחד עם בתה היחידה, ריינה, עברה לאנטוורפן שבבלגיה, ושם הצטרפה לעסקי הבנקאות של משפחת בעלה. באנטוורפן פעלה למען האנוסים ועזרה בהברחתם, עד שנאלצה לברוח מן העיר בגלל מוצאה היהודי. בשנת 1545 הגיעה דונה גרציה לוונציה שבאיטליה – אך גם של לא מצאה מנוח לאורך זמן: מוצאה היהודי נתגלה והיא נאסרה. לאחר שחרורה מן הכלא עברה דונה גרציה לעיר פֶרָרָה באיטליה, שם הצטרפה לקהילה היהודית ושם גם החליטה להפסיק את חייה הכפולים כאנוסה ולחזור ליהדות בגלוי. בפררה המשיכה בפעילותה המסחרית הענפה וגם בעזרה לאנוסים

בשנת 1553 עברה דונה גרציה לקושטא (=קונסנטינופול, איסטנבול), ושם חיתנה את בתה, ריינה, עם אחיינה, שחזר גם הוא ליהדות וקיבל את השם דון יוסף הנשיא. מקושטא ניהלה דונה גרציה את עסקי היבוא שלה, ועשתה רבות למען קהילות היהודים גם בתחום העזרה לנזקקים וגם בתחום החינוך היהודי.

דונה גרציה נרתמה לסייע למגורשי ספרד ופורטוגל שביקשו לעלות ארצה; היא החלה לפעול למען חידוש הבנייה בטבריה והצליחה לקבל לשם כך זיכיון מן הסולטאן הטורקי, סולימאן המפואר ששלט אז בארץ. חתנה (ואחיינה), דון יוסף נשיא, הצטרף לפעילותה למען שיקום טבריה.
יש אומרים כי דונה גרציה הייתה האישה המפורסמת והחשובה ביותר בהיסטוריה היהודית של ימי הביניים.




תושבי טבריה ודונה גרציה


בספרו של נוסע מן המאה ה- 16 מסופר על דונה גרציה ועל תגובת תושבי טבריה לבואה הצפוי לעירם:
"...שמעתי מכמה יהודים פורטוגזים בדבר אישה פורטוגזית, שנמלטה ממלכות זו ברכוש גדול שהעניק לה כוח והשפעה רבה ופירסם את שמה במדינות אלו.
וכיצד קנתה את העיר טבריה מהטורקי הגדול בסכום כסף גדול ובתשלום מס קבוע של אלף קרויזידיס לשנה, וכי בקיץ הבא היא תבוא מקושטא (=קונסטנטינופול, איסטנבול) עם כל משפחתה לגור בטבריה ועמה כל היהודים שירצו לבוא אחריה.
חדשות אלו הביאו שמחה גדולה לכל היהודים היושבים בארץ ישראל, מכיוון שאלה האמינו שעם התיישבותם שם חייב גם המשיח לבוא."

© יצחק בן-צבי "היישוב היהודי בתקופה העותמאנית", בתוך: יואל רפל (עורך), תולדות ארץ ישראל, ההוצאה לאור - משרד הביטחון, תש"ם - 1980, עמ' 492.




יומה הגדול של דונה גרציה


"בחודש כסלו שנת שכ"ה (1564) נשלם בניין החומר בטבריה. כשהדליקו היהודים את נרות החנוכה הייתה כבר העיר [טבריה]… מבוצרת כהלכה. מלחמת המקבים ושחרור ירושלים נתגלו אז באור מיוחד… כל תפארת המשפחה החשמונאית עלתה מחדש לעיני דונה גרציה. בבתי הכנסת קראו בקול "בימי מתתיהו בן יוחנן כוהן גדול". הגבירה [=דונה גרציה] הרגישה שרוח המקבים … תעזור לה להעמיד את טבריה על תילה.
טבריה הבירה עדיין לא הייתה משוקמת כהלכה. התכנית המקסימה של בני משפחת מנדס [= דונה גרציה ודון יוסף] עוד לא בוצעה עד תום. דונה גרציה…. ביקשה בתפילות ובתחנונים את החשת בניית טבריה… כדי שהארץ שהובטחה לאברהם ולזרעו תשוב להיות … המולדת של עם ישראל…"

ד"ר יעקב הרוזן, דונה גרציה ומדינת היהודים בגליל, הוצאת צור-אות, תש"ם – 1980, עמ' 225.

ביבליוגרפיה:
כותר: דונה גרציה (חנה) נשיא (1510 בערך - 1569)
מחברת: קם, מתיה
שם  התקליטור: המסע בעקבות הכתר
מחברת: קם, מתיה
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הערות: 1. המידע שלפניך הוא לקט המבוסס על תוכנית מבחר-תכנית בתרבות ישראל בגישה רב תחומית. התוכנית פותחה בסיוע קרן אבי חי ובשיתוף משרד החינוך. כתבה: מתיה קם.
2. המידע והתמונות במאגר זה מיועדים לשימוש אישי, לצורכי לימוד בלבד.