הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > גיאולוגיה > גיאולוגיה של ארץ-ישראלעמוד הבית > מדינת ישראל > חבלי ארץ > הנגב


מכתש רמון
מחברת: אופירה גל


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
חזרה3

לוּ חזרה ציפור קדמונית אחרי שני מיליון שנות נדודים וטסה מעל למקום הזה, היא הייתה מכה בכנפיה בפליאה, עוצרת מעופה ותוהה: "לאן נעלם ההר?!" גם אילו סובבה אותה ציפור בכל העולם כולו, היא הייתה מתקשה לראות תופעת טבע שכזאת: עמק בְּמקום שהיה בו הר! בקעה בּמקום שהייתה בו פסגה!

המפתח לפלא שלנגד עינינו טמון בעבר.
בסיפור על ההר שנחפר והוסר, נסחף וחשף את קרביו לעין התייר ולעין המחקר.



 

כיצד נוצר המכתש?


מכתש רמון, כשאר מכתשי הנגב, הוא היפוך תבליט. כלומר, המבנה הגיאולוגי הראשוני שלו היה רכס, ומה שנגלֶה לעינינו כיום הוא עמק. כיצד זה קרה? אפשר לתאר זאת בפשטות יחסית: כתוצאה מתהליכי בליה וסחיפה שהחלו בשיאי הקמרים הלא-סימטריים הוסרה תחילה שכבת הסלע העליונה, שהייתה עשויה סלעים קשים, ואחר-כך נסחפו השכבות התחתונות, הרכות יותר. יכולים אתם לדמיין לעצמכם נגיסה בכיכר לחם – תחילה בקרום הקשה, ואחר כך בחלק הרך יותר, הנאכל במהירות. התמונה האמיתית המדעית, כמובן אינה כה פשוטה. זהו תהליך גיאולוגי מורכב שהתהווה במשך מיליוני שנים.

בסיפור התפתחותם של המכתשים טמונה גם הסיבה לנְדירוּתם בנוף, שכן כדי שייווצר מכתש דרוש שילוב של כמה תנאים: קמר לא-סימטרי; שכבות סלע שאינן אחידות בדרגת הקַשיוּת שלהן; נחל החותר וסוחף את תוכנו של המכתש; אקלים מדברי, אשר היובש המאפיין אותו שומר על קירות המכתש מפני בליה.



 

הנוף הטבעי גורם משיכה לאזור


הנוף הטבעי המרהיב והמיוחד כל כך של מכתש רמון ושל המכתשים האחרים בנגב, מהווה גורם משיכה לאלפי מבקרים ומטיילים המגיעים לאזור מדי שנה. אין ספק שצורת נוף ייחודית זאת תרמה רבות לפיתוחו של מוקד תיירות במצפה רמון.



 

מחצבים במכתש


במכתש רמון מתבצעת זה שנים כרייה של כמה מחצבים: חרסית, גבס, בנטונית (סוג של חרסית) וחול. עד 1994 לא היו נהלים ברורים להסדרת הכרייה והחציבה במכתש רמון ובמכתשים האחרים, ושנים של כרייה בהם הביאו להצטברות של השפעות סביבתיות שליליות: "פצעים" בנוף הפתוח, רעש, אבק ושפכים. מצד גופים שונים נשמעו לא אחת הטענות על הפקרת המכתשים ועל הזלזול בטבע ובנוף. ב- 1994 אימצה ממשלת ישראל את המלצותיה של ועדה שקבעה הסדרים לפעילות הכרייה תוך הקפדה על שימור הטבע והנוף.



 

פיסול סביבתי על המצוק הצפוני של המכתש


הנוף המדברי שבאזור הוא לא רק גורם משיכה למטיילים אלא גם לאמנים. במצפה רמון, לאורך המצוק הצפוני של המכתש, עומד גן פסלים. אלה הם פסלים מהסוג הקרוי "פיסול סביבתי" – פסלים המשתלבים בסביבה שהם מוצבים בה, והנוף מהווה חלק בלתי נפרד מהם. בפיסול בנוף, האמן מתערב בטבע במידה זו או אחרת, והטבע מתערב ביצירה. במובן זה, ליצירה הסופית שותפים הנוף והיוצר כאחד.

ביבליוגרפיה:
כותר: מכתש רמון
שם  הספר: אל הנגב : פרקים בגיאוגרפיה של דרום הארץ
מחברת: גל, אופירה
עורכת הספר: נחום-לוי, נירית
תאריך: 2000
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. השתתפה בפיתוח ובתחקירים: רונית יונת.
2. נכתב עפ"י תכנית הלימודים החדשה ואושר ע"י משרד החינוך לבתי הספר הממלכתיים והממלכתיים-דתיים.
3. כרטוגרפיה: תמר סופר.