הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנט


מדע בדיוני או מציאות המחר
מחברים: אורי לבנה; גור תירוש


אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם
חזרה3

לקראת סוף השנה, סוף העשור, ובעצם – סוף המילניום, מתפרסמים דיווחי סיכום רבים על השינויים שחלו בשגרת חיינו, עם ההתפתחות המואצת בתחומי המחשבים והתקשורת – מה שנהוג לכנות "המהפכה התעשייתית השלישית". על-מנת להמנע מ"סיכום" נוסף, ננסה – בכתבה זו – במקום לסכם את העבר, לנבא את העתיד

בעולם מתהוות כיום מספר מגמות עיקריות, אשר עתידות להשפיע על חיינו בעשור הבא בצורה משמעותית. שילוב של מספר טכנולוגיות, בעלות קשרי גומלין ביניהן, ייצור עבורנו מציאות חדשה - מקושרת וזמינה יותר. ניתן לציין חמש נקודות מפתח להתפתחויות הללו:


  • תקשורת מהירה, רחבת סרט, חוטית או אלחוטית

  • עזרים אישיים ומחשבים ניידים

  • מיחשוב מלא של ביתנו ותכולתו

  • התפתחות המסחר האלקטרוני

  • תקשורת בין כל מכשיר ומכשיר ובין כל אדם ואדם, בכל מקום ובכל זמן.



 

תקשורת מהירה


"תקשורת מחשבים" הוא תחום המתפתח כבר עשרות שנים - בשנים האחרונות במהירות רבה במיוחד. את התהליך החלו מודמים מסורבלים ואיטיים, ששימשו לצרכים משרדיים בלבד. המודמים הביתיים שיפרו את מהירותם מ-9.6 קסל"ש לפני כחמש שנים, ל-56 קסל"ש היום, כאשר כיום מוצעים לנו אפיקי תקשורת מהירים נוספים, כמו xDSL, ISDN, מודמי כבלים, Frame Relay ותקשורת לוויינית. ניסיונות נוספים להעברת מידע נעשים על-גבי חוטי חשמל, סיבים אופטיים, וקווי מתח גבוה. כבר היום מאפשרות טכנולוגיות תקשורת מתקדמות להגיע למהירות העברת מידע של מספר מגות לשניה, לשימוש הביתי או המשרדי, ובעתיד הקרוב עתיד מספר זה לגדול למאות ולאלפי מגות, ואף יותר מכך.

מהפכת התקשורת המהירה היא הבסיס העיקרי להתפתחות העולם הממוחשב, ולהמשך השתלטותו על כל חלק מחיינו. רוב התסריטים והיישומים המתוארים להלן, מחייבים תקשורת רחבת סרט, על-מנת שיוכלו לעבוד כשורה.



 

תקשורת אלחוטית ועזרים דיגיטליים אישיים


מאז שחר ימיו, נהג האדם לכתוב. גם היום כולנו כותבים מכתבים, מנהלים יומן פגישות, ובכלל - עושים שימוש נרחב בכלי הכתיבה השונים. בשנים האחרונות אנו עדים למעבר לשימוש בעזרים אלקטרוניים: טלפון אלחוטי, טלפון סלולרי, יומן וספר טלפונים ממוחשבים, זימונית (ביפר), GPS וכו'. בעתיד עתידות הטכנולוגיות הללו להשתלב. ניתן לראות מגמה זו כבר היום בטלפונים סלולריים משולבים במחשבים (pdQ של Qualcomm או ה- Communicator של נוקיה), ובמחשבים בהם משולבים אופציות לתקשורת (Palm VII ותואמיו), באמצעות מכשירים אלה ניתן לקבל ולשלוח דואר אלקטרוני, לקבל מידע מהרשת, ולגלוש בצורה חלקית.

עם התפתחות הטכנולוגיה, ההגדלה המתמדת של רוחב הפס האלחוטי, וההכנסה לשימוש של תקנים חדשים לתקשורת אלחוטית (WAP ,3G ,Bluetooth), יקטנו מכשירים אלה בממדיהם, ויוכלו לבצע הרבה יותר. בעתיד הקרוב לעין נוכל לחזות באנשים עמם אנו משוחחים במכשירים הסלולריים, וכמות ואיכות המידע שתועבר תהיה גבוהה בהרבה מהמוכר כיום. GPS, אשר ישולב במכשירים הללו, יידע לאתר את מיקומנו המדוייק, ולשגר מידע זה ליישומים מתאימים, כמו ניתוב שיחות למכשיר הקרוב אלינו ביותר - בין אם זה טלפון קווי, ובין אם אלחוטי.



 

שינוי תפיסת האינטרנט


דמיינו את התסריט הבא: אתם נוסעים במכונית שלכם בכביש החוף, כשלפתע משתחררת אחת הרצועות בתוך המנוע. תוך נסיעה של 15 עד 20 קילומטרים נוספים, תושבת המכונית, ומכאן התסריט ידוע - טלפון לגרר, ריצה למוסך, יום עבודה מבוזבז, ולא מעט עוגמת נפש.

כעת, בואו נשנה מעט את התסריט: תוך כדי התרחשות התקלה, המחשב במכונית מאתר אותה, מדליק נורית אזהרה, ומייעץ לנהג לעצור בצד. המחשב מחייג, בצורה אוטומטית, למוסך הקרוב למקום המצאותכם, ומזמין גרר. לאחר מכן הוא מתקשר אל מחשבי החברה ומעדכן בתקלה. מסתבר כי זו המכונית השמינית, בחודשיים האחרונים, בה זוהתה בעיה דומה. הזמנת טיפול ובדיקה יוצאת, חיש-קל, מן המחשב אל מנהל מחלקת הפיתוח והבקרה. כמו-כן מתבצעת תקשורת אלחוטית של המחשב שבמשרדכם, על-מנת לדחות את שלוש הפגישות שתכננתם לאותו בוקר.

נשמע דמיוני? כלל וכלל לא, חברת IBM מפתחת, כבר היום, את שרותי ה-e-Service שלה, שאמורים לספק פתרונות תקשורת, בדיוק דוגמת זו שתוארה לעיל, הקישוריות האינסופית, מכל מקום לכל מקום, יחד עם נגישות אינסופית (כמעט) למידע, תהפוך להיות - פשוטו כמשמעו - מצילה חיים.



 

הבית הממוחשב


על פי חברת Yankee Group, עד שנת 2003, ל-10 מיליון בתי אב יהיו רשתות מחשב ביתיות. פרוש הדבר הוא כי לא רק מחשבי PC - אלא גם המקררים, מכונות הכביסה, מכשירי הטלפון, ושאר המכשירים הביתיים - יהיו מרושתים. הבית העתידי יהיה ממוחשב במלואו, כשהתקשורת בין החלקים השונים בו תעשה באינפרה-אדום, רשת בתקן IP, או באלחוט. האינטרנט ישלוט גם כאן. דרכו נוכל לקבל שידורי טלוויזיה, וידאו, רדיו, טלפון, וכל מכשיר אחר העולה בדעתכם. מכשירי הוידאו יהיו מחשבים, עם כונן גדול, אשר ישמור את הסרטים והתוכניות בזיכרון. ניתן יהיה לתכנן לוח משדרים מותאם אישית, ולעולם לא נפסיד תוכנית שרצינו לראות, רוחב הסרט העתידי יאפשר העברת קול ותמונה דרך הרשת (VoIP), והתקשורת הבינלאומית תהיה זולה במיוחד. חשבון הטלפון, הכבלים, האגרה (אם עדיין תהיה כזו), והתשלום לספק האינטרנט, יאוחדו לחשבון אחד. במידה והעברת המידע תתבצע דרך תשתית החשמל, נוכל לצרף גם את חשבון זה לחבילה.



 

כרטיס חכם


עם כניסתנו לשנת 2000, כדאי שנתחיל להתרגל לרעיון של לשכוח מהארנק, או יותר נכון מהכסף המזומן. נכון שהחשמלאי או האינסטלטור, שאנו מזמינים לתקן תקלות בביתנו, תמיד יעדיפו לקבל מזומן, אבל בעיקרון – השימוש בכסף ממשי יילך ויעלם. את מקומו יתפוס "ארנק אלקטרוני" - כרטיס אשר יכיל שבב בו ניתן יהיה "לאגור כסף", ופס מגנטי לצרכי ביצוע תשלומים, בדיוק כמו כרטיסי אשראי.

השבב המותקן על הכרטיס יוכל להכיל נתונים רבים, מסוגים שונים. מבחינת כסף, אנו ניגש לכספומט ונטען את הכרטיס בסכום מסויים. לאחר ביצוע קניה, הסכום ירד מהזכרון של השבב. פרטים נוספים שניתן יהיה לשמור על הכרטיס יהיו מספר תעודת זהות, רשיון נהיגה, פנקס רפואי, ביטוח בריאות, ובעצם כל מידע אחר העולה על הדעת. סטודנטים יוכלו לשלב בכרטיס החכם את כרטיס הספרייה שלהם, ובחברות יהיה זה גם כרטיס העובד.

בעתיד, אם כן - כאשר נצא מהבית, לא נאלץ עוד להסחב עם ארנק המלא בכרטיסים, תעודות, שטרות וכסף קטן. די יהיה בכרטיס החכם האישי, על מנת להכיל את כל המידע, וכל הכסף, שמכיל כיום הארנק ה"קונבנציונלי".



 

מסחר אלקטרוני


על פי מחקר של חברת Financial Times, המסחר בין עסקים (המכונה B2B) עתיד להגיע, בשנת 2003,לסך כולל של 1.4 טריליון דולר. המסחר האלקטרוני בין עסקים לאנשים פרטיים (C2B) על פי אותו מחקר, יעמוד על 14 ביליון דולר 'בלבד'. העסקים בתחום האלקטרוניקה והמחשבים יהוו את הנתח העיקרי בעוגת המסחר האלקטרוני, כשגם תחומי המשלוחים, הפטרו-כימיקלים והמכוניות, עתידים לתפוס חלק נכבד ממנה.

המרחק בין הרשת המדומה לעולם הממשי קטן. הסוחרים - בין אם ברשת ובין אם בחנויות פיזיות - יאספו על הצרכנים מידע, וינסו להציע להם מוצרים ושרותים אשר מתאימים להם. הקונים, מצידם, ידרשו לקבל מידע על המוצר, ייווצר מצב בו החנויות תעדכנה את הלקוחות בחידושים ובמחירים בהתאם להעדפותיהם, ואלה יוכלו לקבל מידע על החנות ומוצריה ממחשבים ניידים בחנות, כמו למשל מחשבון אשר מותקן על עגלת הקניות. באינטרנט יתווסף שרות אישי קולי, במקביל למידע הויזואלי. שרות זה יאפשר ללקוחות פוטנציאליים לדבר עם נציג מכירות מטעם האתר, על-מנת לשאול אותו, בזמן אמת, שאלות אודות המוצר או השרות אותו הם מעוניינים לרכוש.



 

לסיכום


כבר היום אנו מצויים בעיצומה של מהפכה דיגיטלית, כשבבסיסה תרבות המידע וטכנולוגיות התקשורת - מהפכה שעתידה "לשטוף" את העולם ולהביא עמה שינויים רבים., אם פתיחת דלת, על-ידי הוראה קולית, נשמעת כפעולה הלקוחה מסדרות בדיוניות כמו Star Trek, הרי שלמעשה הטכנולוגיה כבר קיימת, ותוך מספר שנים תהיה זמינה בהיקף נרחב. עם זאת, ייקח עוד זמן רב עד שנוכל לומר, וגם להתכוון לזה – Beam me up Scotty.


* גור תירוש הוא מנהל אתר המיחשוב והאינטרנט של סיון. אורי לבנה הוא כתב במערכת אתר סיון. www.sivan.com

ביבליוגרפיה:
כותר: מדע בדיוני או מציאות המחר
מחברים: לבנה, אורי ; תירוש, גור
תאריך: דצמבר 1999 , גליון 46
שם כתב העת: אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם
הוצאה לאור: אריג'נט
הערות לפריט זה: * גור תירוש הוא מנהל אתר המיחשוב והאינטרנט של סיון. אורי לבנה הוא כתב במערכת אתר סיון. www.sivan.com