הסדרי נגישות
גליליאו : כתב עת למדע ומחשבה



מדידת תנועות יחסיות באמצעות מערכת מיקום כלל עולמית (GPS)


מערכת  Global Positioning System)  GPS) – מערכת איכון עולמית עושה שימוש במדידת טווחים ללוויינים שמקומם ידוע בדיוק רב, כדי לחשב את מקומו המדויק של מַקלט GPS. הטווח מתקבל ממדידת הזמן הנדרש לאות המשודר להגיע מן הלווין למקלֵט, והכפלת זמן זה במהירות האור.

מערכת GPS כוללת למעלה מ-24 לווינים הנעים במסלולים שונים סביב כדור הארץ, כך שבכל עת מתקבלים טווחים מארבעה לווינים לפחות, ואלה מספיקים לחישוב מיקומו של כל מקלֵט בזמן מסוים בדיוק של 15 עד 100 מ'. אותות לוויני ה-GPS אשר נקלטים בה-בעת במספר מקלטים מעובדים יחדיו באופן שמאפשר למצוא את המקום היחסי של המקלטים בדיוק של סנטימטרים ואף מילימטרים בודדים! רשת עולמית של תחנות GPS קבועות מאפשרת כיום לחשב שינויים במקומו של מקלט כלשהו ביחס למקומו בזמן אחר וביחס למקלטים אחרים. התנועות היחסיות הנמדדות בשיטה זו נותנות תמונה מדויקת של התנועות היחסיות בין לוחות הקליפה הסלעית, שעליהם ממוקמים המקלטים השונים, בדיוק של מילימטרים לשנה על פני מרחקים של מאות ואף אלפי קילומטרים!

ביבליוגרפיה:
כותר: מדידת תנועות יחסיות באמצעות מערכת מיקום כלל עולמית (GPS)
תאריך: מרץ-אפריל 2000 , גליון 39
שם כתב העת: גליליאו : כתב עת למדע ומחשבה
הוצאה לאור: SBC לבית מוטו תקשורת ולאתר IFEEL
הערות לפריט זה:

מחברים:
1. דיצה קמפלר, ד"ר לגיאופיסיקה, חוקרת תנועות הלוחות במזרח התיכון ועיצוב הנוף בתהליכים טקטוניים.
2. שמעון ודובינסקי, מרצה בכיר לגיאופיסיקה ולמדעים פלנטרים באוניברסיטת תל-אביב. חוקר נושאים בתחום הטקטוניקה ורעידות אדמה תוך יישום גיאודזית חלל (GPS).


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית