הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > מערכת העיכול ותזונה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המינהל הפדגוגי. המחלקה למחוננים



תקציר
על מחלת הברי ברי שנגרמת ממחסור בתיאמין  - ויטמין B1.



תיאמין ( ויטמין B1 ) ומחלת הברי-ברי
מחברת: מאיה דנק


מהי מחלת הברי-ברי?

מחלה זו, שנגרמת ממחסור בתיאמין (B1) יכולה לגרום לתסמינים רבים, וראשיתם בכך, שהחולה נתקף בחולשה אדירה. פרט לכך יכולות להופיע דלקות במערכת העצבים, בצקות, האצת הדופק והתרחבות הלב, בעיות בזיכרון לטווח קצר, ולבסוף גם שיתוק (שמתחיל בהליכה אופיינית שכוללת אי דריכה על העקב) ומוות.

מחלת הברי-ברי ידועה בסין כבר מלפני 4000 שנה, אבל אנו שומעים עליה בפעם הראשונה באירופה מפי הרופאים ההולנדים בונטיוס וטולפ. על טולפ ידוע, שהוא טיפל בשנת 1652 בחולה שחזר להולנד אחרי שהות ממושכת במזרח אסיה. תושבי האי ציילון קראו למחלה בשם "ברי ברי", כלומר, "החולשה האדירה". ואכן, התסמין הראשון של הלוקים במחלה הוא חולשה קשה.

כמאתיים שנה מאוחר יותר, בשנת 1886, נשלחה משלחת חוקרים אל העיר ג'קארטה בירת אינדונזיה, על מנת לנסות ולאתר את המקור למחלה המסתורית. הם חשבו, שבדומה למחלות אחרות שהכירו, מחולל המחלה הוא חיידק. במשך חודשים ארוכים עבדו החוקרים במרץ; הם שאבו דם מחולים וניסו לבודד את הגורם למחלה, אך לשווא – דבר לא התגלה. בתום תשעה חודשים הם עזבו מיואשים חזרה להולנד, כשהם משאירים חוקר צעיר אחד בתחנת המחקר שהקימו. לחוקר קראו כריסטיאן אייקמאן. במשך עשר שנים עבד אייקמאן על הבעיה, אולם לא הצליח למצוא פתרון. יום אחד הוא גילה, שהתרנגולות במעבדה חלו במחלת הברי-ברי. כעבור זמן קצר מתו חלק מהתרנגולות. כעבור זמן-מה, מסיבה לא ידועה, הפסיקו התרנגולות לחלות. מדוע? בדיקה קצרה העלתה, שהתרנגולות שאכלו בדרך כלל אורז חום, הפסיקו לקבל אותו בגלל בעיות באספקה, והואכלו באורז לבן, שהיה יקר יותר. אורז לבן הוא אורז שקילפו את קליפתו, בניגוד לאורז החום. כשהמפקח גילה שהתרנגולות ניזונות מאורז לבן, הוא כעס, והורה לחזור ולהאכיל אותן באורז החום הזול. אייקמאן הבין, שסוד המחלה טמון בתזונת התרנגולות, ושמסיבה כלשהי, האורז הלבן גורם להן לחלות. בדיקת התפריטים בבתי הכלא המקומיים העלתה, שבמקומות בהם אכלו אסירים אורז לבן, רבים חלו בברי-ברי, ובמקומות בהם אכלו אורז חום, כמעט ולא נתגלו מקרי מחלה. מכך הסיק אייקמאן את המסקנה המוטעית, שהאורז מכיל סוג של רעלן, ואילו קליפת האורז מכילה את התרופה שמנטרלת את הרעלן. כך או כך, אייקמאן מצא את התרופה למחלה – יש להאכיל את החולים באורז חום.

תיאמין - ויטמין B1

בשנת 1936 נמצא הפתרון המלא לחידת הברי-ברי. קזימיר פונק, מדען פולני גילה, כי במזונות רבים שאנו אוכלים יש חומרים חיוניים לתפקודנו, שאיננו יכולים לייצר. חומרים אלה כונו "ויטמינים", והראשון מביניהם שנתגלה היה חומר בשם "תיאמין". התיאמין שייך לקבוצה גדולה מאוד של ויטמינים הנקראת "קומפלקס B", ומה שמאפיין את כולם הוא, שכולם מסיסים במים. כיוון שתיאמין היה הראשון שנתגלה, הוא נקרא גם B1.

את התיאמין אפשר למצוא במזונות רבים. הוא נמצא בכמויות גדולות במיוחד בדגנים מלאים (אורז חום, חיטה מלאה וכו'), כבד, כליות, דגים, קטניות, אגוזים, ביצים וירקות ירוקי עלים. בקיצור, קל להשיג אותו. מתי נוצרת בעיה? כמו במקרה המצער של פרשת "רמדיה", אצל תינוקות שקיבלו מזון תינוקות ללא כמות מספקת של תיאמין, או בקרב תינוקות שיונקים חלב אם, שלאמם חסר תיאמין. מקרה נוסף בו נגרמת בעיה הוא בקרב אלכוהוליסטים: שתייה מרובה של אלכוהול יכולה לגרום לבעיות בספיגת הויטמין. במדינות רבות באפריקה, לאנשים אין די אוכל, ובין היתר חסר להם גם תיאמין.

ביבליוגרפיה:
כותר: תיאמין ( ויטמין B1 ) ומחלת הברי-ברי
מחברת: דנק, מאיה
בעלי זכויות נוספים בפריט זה: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המינהל הפדגוגי. המחלקה למחוננים
הערות לפריט זה: 1. הפריט נוצר בשנת 2003.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית