הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > עולם המקרא > אמונות ודעות במקראעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > חוק וחברה במקרא > פולחן
ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגיתהאוניברסיטה העברית בירושלים. הפקולטה למדעי הרוח. המרכז להוראת מדעי היהדות. המכון למדעי היהדות


תקציר
הכרובים נזכרים מספר פעמים במקרא. קטע זה דן בתפקידם ומוצאם של הכרובים. לפי  מממצאים מתרבויות הסביבה ניתן ללמוד שהכרובים הם "חיות קודש" שהגיעו ליהדות כתוצאה מהשפעה אלילית.



הכרובים
מחבר: מרדכי כוגן


הבולטים ביותר בין העצמים שחדרו בהשפעת העמים השכנים היו ללא ספק הכרובים שהתנשאו מעל ארון הברית. מה היו הכרובים?

לפי המסופר במלכים א ו 24-23, 28 היו הכרובים דמויות מכונפות, מפוסלות בעץ ומצופות זהב, שניצבו מעל לארון הברית בדביר – הוא קודש הקודשים (שם ח 7-6).
אין פרטים רבים על מראה הכרובים ותפקידם במקדש, אבל באמצעות אזכור הכרוב ביחזקאל י 16-1 ניתן ללמוד על צורתם.

מקור השם אינו ברור דיו, ויש הקושרים אותו למילה karibu האכדית המציינת עצמים המתווכים בין בני אדם לאלים.
בכמה מקומות במקרא מופיע הביטוי "יושב הכרובים" ככינוי לה' (שמואל א ד 4, מלכים ב יט 15, תהלים פ 2 ועוד). אולי אפשר ללמוד מכך, שהתפיסה הישראלית הקדומה ראתה בכרובים שבבית המקדש את מקום מושבו של האל או סמל למושב כזה.
מן הדימוי בתהלים יח 11 (= שמואל ב כב 11) – "וירכב על כרוב ויעף וירא על כנפי רוח" – נראה כי הכרובים שמשו כ"כלי תחבורה" לאלוהים (השוו ליחזקאל י 19-17).

במיתולוגיה ובתיאורי האלים מן המזרח הקדום, ובכלל זה מן העולם הכנעני, מצויות דמויות של יצורי כלאיים. למקצת מדמויות אלה יש מראה אדם, ולמקצתן – איברים של בעלי חיים (כנפיים, רגלי שור, גוף אריה וכדומה). יצורים אלה מופיעים בהקשרים פולחניים מובהקים, לרבות במקדשים: הם שימשו כשומרים של המקדש. יצורים דומים מופיעים כמוטיב קישוטי (ואולי גם מאגי-פולחני) על מושבים מפוארים של מלכים ושל אלים, נראה שמוצאו של הכינוי "יושב הכרובים" הוא בעולם המושגים והדימויים של העולם האלילי.
מרכיבים פיזיים אלה מן העולם האלילי נמזגו ונקלטו בפולחן הישראלי הקדום, ודומה שניתן למצוא במקרא גם השפעה של היבטים רעיוניים נוספים של העולם ההוא ליד התפיסה הישראלית השונה במהותה מזו של העולם האלילי.

כדאי לקרוא גם: מה הוא כרוב?

ביבליוגרפיה:
כותר: הכרובים
שם  הספר: לא לבדד ישכון : ישראל ושכניו בימי הבית הראשון
מחבר: כוגן, מרדכי
תאריך: 2000
הוצאה לאור: ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית; האוניברסיטה העברית בירושלים. הפקולטה למדעי הרוח. המרכז להוראת מדעי היהדות. המכון למדעי היהדות
הערות: 1. בשיתוף רוני מגידוב ויהודה קפלן.
2. מתוך כרך ראשון: עם ועולם : מפגשים בין תרבות ישראל ותרבויות העמים.
הערות לפריט זה:

1. פריט זה לקוח מתוך הפרק השני של הספר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית