הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > ספרות ושירה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
משל הוא סיפור או שיר, בדרך כלל על בעלי חיים, אך גם על עצים ודוממים, להם מיוחסות תכונות אנושיות (האנשה). מטרת הסיפור תהיה תמיד דידקטית – לימודית. מגמת המשל להעביר מסר חינוכי או לקח מוסרי בצורה סיפורית. למשל שני חלקים: האחד- המשל הגלוי אשר נושא אופי חידתי. הנמשל -על הקורא לפענח את המסר ולהעתיק אותו לעולמם של בני האדם.



משל
מחברת: דינה ציונית


משל הוא סיפור או שיר, בדרך כלל על בעלי חיים, להם מיוחסות תכונות אנושיות (האנשה). לא תמיד עוסק המשל בבעלי חיים, לעיתים המשל נקשר לעצים או דוממים. אך תמיד, מטרת הסיפור תהייה דידקטית – לימודית. מגמת המשל להעביר מסר חינוכי או לקח מוסרי בצורה סיפורית. למשל שני חלקים: האחד- המשל הגלוי אשר נושא אופי חידתי. הנמשל - על הקורא לפענח את המסר ולהעתיק אותו לעולמם של בני האדם.

המשל היא יצירה ספרותית עתיקה. בתחילה הוא עבר כנראה מדור לדור בעל פה, עד שהועלה על הכתב. הוא אינו נושא אופי מקומי, אלא אוניברסלי ואינו מעוגן בזמן ומקום.
המקרא מכיל משלים רבים ומוכרים. ניתן למצוא משלים בספר משלי, קוהלת, איוב ושיר השירים. משלים מופיעים בספרות חז"ל, באגדות ובמדרשים ומשמשים אמצעי ללימוד רעיונות הדת והמוסר.
ממשילי משלים הופיעו כבר ביון העתיקה, במאה השישית לפני הספירה. בכתביו של ההיסטוריון היוני הקדום הרודוטוס, מוזכר ממשיל המשלים איזופוס. משליו לא הועלו על הכתב, אך הם נפוצו בכל בעולם.
במאה ה-17 הסופר וממשיל המשלים הצרפתי לה פונטיין עיבד את משלי איזופוס ואף כתב משלים מקוריים.
במאה ה-18 פרסם הסופר הרוסי קרילוב קובץ משלים בחרוזים, בחלקם מקוריים ובחלקם עיבודים למשלי איזופוס ולה פונטיין.

ביבליוגרפיה:
כותר: משל
שם  הפרסום מקורי: מושגים מרכזיים בתחום הספרות והשירה
מחברת: ציונית, דינה
תאריך: 2003
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית