הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > פיסיקה ומבנה החומר [כימיה] > חומרים: תכונות ותהליכים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
מידע על היסוד רותניום ושימושיו.



רותניום
מחבר: שילה קם


היסוד: רותניום (Ru).

מידע כללי:

היסוד רותניום (Ru) הוא מתכת מעבר קשיחה בצבע לבן. רותניום שכיח בטבע ביחד עם מתכת המעבר פלטינה. לסגסוגת של פלטינה ורותניום שימושים במגעים חשמליים. רותניום משמש כקטליזטור (=זרז) ובהכנת תכשיטים. לרותניום נקודת התכה מאד גבוהה, ואין לה נקודת רתיחה. מקור השם הלועזי Ruthenium הוא במילה הלטינית Ruthenia שמשמעותה היא רוסיה, כארצו של מגלה הרותינום.

מס' אטומי

מסה אטומית

נקודת התכה

נקודת רתיחה

מצב צבירה בטמפ' החדר

צפיפות

44 101.07

2450°C

---------

מוצק 12.4 גר' לליטר

היסטוריה:

הפעם הראשונה שבה הצליחו לבודד את הרותניום הייתה בשנת 1844, והראשון שעשה זאת היה קארל קרלוביץ' קלאוס מרוסיה, שהצליח לקבל את הרותניום מפלטינה גולמית (=פלטינה לא מעובדת). אולם ייתכן שהראשון שלמעשה גילה את הרותניום היה הכימאי הפולני סניידצקי בשנת 1807, אולם ממצאיו לא אושרו ולכן הוא ביטל את הרעיון שגילה יסוד חדש.

הפקה:

ההפקה התעשייתית של הרותניום היא תהליך מסובך ומורכב מאחר והרותניום מופיע בעפרות מעורבב עם מתכות אחרות: פלטינה, זהב, כסף, פלדיום ורודיום. בהתחלה מפרידים מהעפרה את שאר המתכות (זהב, כסף…) ומתקבל משקע שבו יש תרכובות המכילות את הרותניום. במהלך התהליך ממיסים את תרכובות הרותוניום עם תרכובות שונות (תהליך שבעצמו הוא מסובך וארוך), כך שבסוף התהליך מתקבל רותניום טהור (חופשי).

הרותניום בטבע:

לא ניתן למצוא את הרותניום בטבע במצב חופשי, אך ניתן למצוא אותו בצפון אמריקה, בדרום אמריקה ובדרום אפריקה, ששם הוא מחובר עם המתכות ניקל, אירדיום, אוסמיום או פלטינה, כשבעיקר נמצא את הרותניום עם פלטינה. ישנם גם מרבצים המכילים רותניום, שמהם מפיקים את הרותניום לצרכים מסחריים.

שימושי הרותניום:

  • בגלל הקשיחות של סגסוגות הרותניום הן עם פלדיום והן עם פלטינה, משמשות סגסוגות אלו להכנת חומרים שחשוב שיהיו עמידים בפני בליה. כמו כן סגסוגת אלו הן בעלות התנגדות חזקה לחלודה (כלומר מונעות החלדה).
  • הוספת כמות קטנה של רותניום לטיטניום יוצרת סגסוגת שעמידותה בפני חלודה היא פי 100 מהעמידות של הטינטיום בפני חלודה.
  • בגלל היותו של הרותניום זרז רב-תכליתי, משתמשים בו כדי "להסיר" (להוציא) את המימן הגופרתי (H2S) מתוך שמן.
  • תמיסה המכילה רותניום שמוכנס לתוכה אשלגן כלורי משמשת להכנת חומרי נפץ.
ביבליוגרפיה:
כותר: רותניום
מחבר: קם, שילה
שם  הפרסום מקורי: יסודות הטבלה המחזורית
תאריך: 2000
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית