הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > ספרות ושירה > ספרות > ספרות עברית > אישים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על פועלו של הסופר העברי הישראלי ס. יזהר (סמינלסקי יזהר).



ס. יזהר
מחברת: דינה ציונית


ס. יזהר הוא שמו הספרותי של יזהר סמילנסקי, סופר עברי ישראלי.

תולדות חיים

ס. יזהר נולד ב- 1916 ברחובות, ונפטר ב-21 באוגוסט 2006. למד במדרשה למורים בירושלים. היה מורה ומנהל בבתי ספר שונים בארץ. הוא למד באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת הרוורד, זכה בתואר דוקטור לפילוסופיה, ובמשך שנים לימד באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל-אביב. בין השנים 1948 ל- 1967 היה חבר בכנסת ישראל. בשנת 1959 זכה בפרס ישראל. כמו כן, זכה גם בפרס ברנר, פרס ביאליק ופרס א.מ.ת.

יצירתו

בספריו עוסק יזהר בהוויה הישראלית-ציונית אשר במרכזה עומד הגיבור, המתמודד עם בעיה כלשהי אל מול הנדרש ממנו מבחינת הכלל והחברה. ספריו עוסקים בקרבות, ביחס למלחמה ובהתמודדות הנפשית של הגיבורים אליה. ספריו עשירים בתיאורי נוף וטבע מן הארץ.

הסיפור הראשון שכתב בשנת 1938 הוא "אפרים חוזר לאספסת".

ספרו רחב ההיקף "ימי צקלג", מתאר את הבעיות המוסריות שעומדות בפני קבוצת חיילים מבודדת באזור הנגב במשך שבוע ימים.

יצירה מפורסמת ורבת השפעה היא "השבוי" העוסקת בגורלו של שבוי ערבי בידי קבוצת חיילים. הסיפור מתאר את מאבקו הפנימי של חייל, בינו לבין עצמו בקשר לגורלו ולגורל השבוי.

מתוך "השבוי"

"הגיעו בנפשכם: הצאן על הרועה! מה יאמרו כשנחזור! שיא היופי! אז נתן עיניו בשבוי וראה מין ברנש נמוך קומה, שלמה מצהיבה דהה, רותת נשימה מעבר למטפחת הכפויה על עיניו, סנדליו מרופטות בשר אחד עם רגל טלפית, ואהה - הקיץ הקץ – בכתפיו המוגבהות."

מספריו

סיפורים נוספים שהשאירו את חותמם בספרות העברית הם: ספור חרבת חזעה, השבוי, נמצאים בתוך: בפאתי נגב (תש"ה), החורשה בגבעה (תש"ז) ספור חרבת חזעה (תש"ט), ימי צקלג (תשי"ח), ארבעה סיפורים (תשי"ט), שישה סיפורי קיץ (תשי"ט), ברגלים יחפות (תשי"ט), סיפורי מישור (תשכ"ד). וכן ספרי עיון: לקרוא סיפור (תשמ"ב) וסיפור שאינו (תשמ"ג).

ביבליוגרפיה:
כותר: ס. יזהר
מחברת: ציונית, דינה
שם  הפרסום מקורי: נשות ואנשי ספרות ושירה
מחברת: ציונית, דינה
תאריך: 2003
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית