הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
הזריזים, החזקים והאמיצים מבין הצבאים, הזברות ואוכלי עשב רבים אחרים, מעבירים לטורפיהם מסרים, הגורמים להם לרדוף אחרי פרטים פחות זריזים ממעבירי המסרים בעצמם. מצד הנרדף, יש להתנהגות כזו יתרון ברור. אמנם, הוא חושף את עצמו בפני הטורף, אך בכך הוא גם מונע מעצמו מנוסה מעייפת, אם גם מוצלחת.



התגוננות : הרחקת הטורף
מחברת: ד"ר נורית קינן


על זנבנים ועל טורפים

זנבנים מתגודדים

עכן זוחל ומתקרב לעץ, שבסביבתו נמצאת קבוצת זנבנים. אחד הזנבנים מבחין בנחש, מתקרב אליו ומשמיע קולות ציוץ רמים, תוך שהוא פורש את כנפיו ואת זנבו. מדוע?

כאשר זנבן מתנהג כך, הוא מזעיק את שאר חברי קבוצתו. זנבנים נוספים מצטרפים אליו ומתגודדים סביב הנחש, בהמולה רבה. נראה שכך הזנבנים מעבירים מסר זה לזה: "הנה כאן הטורף, היזהרו ממנו!". באותו זמן עוברים מסרים גם אל העכן: "גילינו אותך, אנחנו יודעים היכן אתה נמצא!" וגם "איבדת את יתרון ההפתעה, לך לך למקום אחר!".

מתצפיות בזנבנים עולה, כי ככל שהזנבן הוא בעל מעמד גבוה יותר במִדרג החברתי של קבוצתו, כך הוא מסתכן יותר ומעז להתקרב אל הנחש. לכן, חוקרים משערים שבזמן ההתגודדות סביב טורפים, הזנבנים מעבירים זה לזה מסרים הנוגעים גם למעמדם החברתי.

זנבנים מזהים דורסים

במשך היום, כאשר הזנבנים עסוקים בחיפוש מזון, אחד מחברי הקבוצה ניצב כשומר על ענף של עץ גבוה או במקום תצפית אחר. בכל פעם שמתקרבת סכנה כגון: עוף דורס, ה"שומר" משמיע קולות אזהרה. מיד ממהרים כל הזנבנים להסתתר בסבך ענפים בטוח ומגונן. אך לעתים קרובות, לאחר תגובת הבהלה הראשונית, עולים כולם אל צמרת העץ ופוצחים בציוצים רמים.

נראה שיש כאן תקשורת עם נמענים שונים: אזהרה לשאר הזנבנים מפני הסכנה, וגם מסר לטורף שהוא התגלה לעין הזנבנים. במקרים רבים גם בעלי-חיים אחרים המצויים בשטח קולטים את המסר, וממהרים להגיב עליו בדרך הולמת. הימצאותו של הדורס גלויה עכשיו לכולם, ומצידו אין טעם להישאר באזור. ואכן, במקרים רבים עוזב הדורס את הסביבה בלי שהצליח לצוד חיה כלשהי...

צדים ציפורים

ציפורי שיר נוספות מגיבות בדרך של התגודדות, כשהן מגלות דורס בסביבתן. האדם למד לנצל את ערוץ התקשורת הזה, על-מנת לצוד ציפורים: כאשר מציגים דורס חי, כשהוא קשור למוט גבוה או כאשר משתמשים בדגם של דורס, הדבר גורם להתקהלות ציפורי שיר סביבו. כל שנותר הוא לנצל את המהומה ולצוד את הציפורים בקלות ובמהירות...

עניין משותף לרודף ולנרדף

חפש קורבן אחר ...

עדר זברות רועה בשלווה, ולפתע מגלות הזברות חבורת לביאות האורבות לטרף. רוב הזברות פותחות במנוסה מבוהלת. אך אחדות מהן נשארות במקום, צופות לכיוון הלביאות ומתחילות לנעור בקול רם. מדוע הן מסכנות את עצמן, ומפסידות זמן יקר?

גם לצבאים יש התנהגות מיוחדת, בעת מרדף. במקום לברוח, חלקם מנתרים כלפי מעלה על ארבע רגליהם המתוחות - ומבצעים קפיצות מרשימות, הנראות ממרחק. התנהגות כזו היא מעין אזעקה, המעבירה מסר לשאר העדר: "הימלטו, סכנה!!!".

אבל, העובדה שהנרדף חושף עצמו בפני הטורף מצביעה על כך שיש כאן מסרים ברורים המיועדים גם לטורף: "זיהיתי אותך ואינני מפחד ממך, כי אני זריז מאוד!", וגם: "לא כדאי לרדוף אחרי, כי לא תשיג אותי!". נראה, כי מי שבטוח בכישוריו וביכולתו, מסוגל להעביר מסר ברור לטורפו, שמשמעותו - רד ממני, חפש לך קורבן אחר...

יתרון לטורף וגם לנטרף

הזריזים, החזקים והאמיצים מבין הצבאים, הזברות ואוכלי עשב רבים אחרים, מעבירים לטורפיהם מסרים, הגורמים להם לרדוף אחרי פרטים פחות זריזים ממעבירי המסרים בעצמם. מצד הנרדף, יש להתנהגות כזו יתרון ברור. אמנם, הוא חושף את עצמו בפני הטורף, אך בכך הוא גם מונע מעצמו מנוסה מעייפת, אם גם מוצלחת.

אבל, האם גם לטורף יש בכך יתרון? ברור שהטורף יתקשה ללכוד את הנרדף הזריז במיוחד. מרדף מיותר כזה יתיש גם אותו, וגם לא יבטיח לו השגת מזון. לטורף כדאי להשקיע מאמץ רק במרדף, שסיכוייו להצליח בו הם גבוהים. לכן, חשוב שיקלוט ויבין את המסרים הללו.

מתברר, שעל אף שהטורף הוא "אויב בנפש" של הנטרף, לפעמים יש לשניהם עניין משותף...

משחקים ב"תופסת"

לא פעם, כשילדים משחקים ב"תופסת" או במשחקים דומים, נשמעות קריאות כמו: "נראה אותך תופס אותי!", "בוא הנה גיבור גדול!" וכדומה. בדרך-כלל, קריאות כאלה מלוות גם בהתנהגות מִתגרה: עצירת הריצה, הפניית הגב לרודף וכדומה. אך שימו לב: מי הם אלה שמתנהגים כך? ברוב המקרים אלה הם הילדים הזריזים והמהירים ביותר. מי שאינו קל רגליים ויתנהג כך, ייתפס במהרה ולא ינסה לחזור על כך שוב. אכן, תקשורת אמינה היא תנאי הכרחי להצלחה!

 

עוד בנושא:
התגוננות : חיקוי והסוואה
התגוננות : אזהרה והתרעה
התגוננות : אזעקה

ביבליוגרפיה:
כותר: התגוננות : הרחקת הטורף
שם  התקליטור: השפה המופלאה של הטבע : מסע מרהיב במולטימדיה אל עולם החי והצומח
מחברת: קינן, נורית (ד"ר)
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. תחקיר וכתיבה: דפנה לב, בילי סביר.
2. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב.בית הספר לחינוך.המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית