הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > הכחדת מינים והשבתם עמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שימור > שימור מיניםעמוד הבית > ישראל (חדש) > נוף וטבע > בעלי חיים
החברה להגנת הטבעהרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים


תקציר
רשימת מינים בארץ שתפוצתם מוגבלת ותלויה במשאב סביבתי מסויים ומצומצם שאם יעלם יכחדו.



על סף הכחדה טבעית
מחבר: ד"ר בני שלמון


מינים שתפוצתם מוגבלת, כאלה הניזונים ממין מזון יחיד, שגם הוא מוגבל בתפוצתו, או התלויים במשאב סביבתי מצומצם, צפויים לסכנת הכחדה באופן טבעי. אוכלוסייה קטנה או מקוטעת צפויה להכחדה גם בגלל סיבות אקראיות: שריפה, מגפה או אירוע אקלימי כגון בצורת ממושכת.

סלעונית הגליל (Pene galilaea) היא שבלול אנדמי, המצוי בשטח שגודלו רק 2.5x1.5 קילומטרים בגליל.

שבלולית פיקרד (Trochoidea picardi), שבלול אנדמי אחר, מצוי במישור החוף בשטח שגודלו רק 3.0x1.5 קילומטרים.

לבנין המרואה (Colotis chrysonome) הוא פרפר אפרו-טרופי, המטיל ביציו רק על העץ הנדיר מרואה עבת-עלים, המצוי כפרטים בודדים בעין גדי.

כחליל הקדד (Tomares) הוא פרפר יפה, הצמוד לפונדקאי שלו - קדד גדול-הפרי. בישראל נמצאת אוכלוסייתו בנסיגה מתמדת: ב-1918 הוא נמצא ברצועת עזה; בשנות החמישים ובראשית שנות השישים עדיין עופף באזור טבעון, בית שערים וליד עפולה. כיום שרד רק בהרי אפרים, שם הוקמה, להגנתו, שמורת הפרפרים הראשונה בישראל.

נחושית נחשונית (Chalcides guentheri) - חומט נדיר, יולד-חיים, אנדמי לישראל וללבנון, מצוי רק בבתה ובשדות בחבל הים-תיכוני. על המחרוזן הדוגוני (Micrelaps muelleri), נחש ארסי נדיר, שטבעות צהובות ושחורות עוטרות את גופו, ידוע מעט. הוא אנדמי לישראל ולסוריה, ותפוצתו בחבל הים-תיכוני מקוטעת. הנחש פעיל בלילה וביום הוא חבוי באדמה. לא ידוע מה מזונו. ייתכן שתפוצתו המקוטעת היא סימן לאוכלוסייה שרידית, הנמצאת בנסיגה.

ביבליוגרפיה:
כותר: על סף הכחדה טבעית
שם  הדו"ח: דו"ח לטבע נולד : על מצב חיות הבר בישראל
מחבר: שלמון, בני (ד"ר)
תאריך: 1999
הוצאה לאור: החברה להגנת הטבע; הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים
הערות לפריט זה: . מתוך דו''ח לטבע נולד, על מצב חיות הבר בישראל 1999
2.יצא בשיתוף עם תנובה ; המשרד לאיכות הסביבה ;הרשות לשמירת הטבע והגנים.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית