הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות > תזונה
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
הרפואה הסינית מטפלת בגוף לפי אנרגטיקה של מזונות. על פי שיטה זו לכל מזון השפעה מחממת, מקררת או נייטרלית על הגוף. בחורף, כשמזג האוויר קר, כדאי לחמם את הגוף גם מבפנים, כלומר להרבות באכילת מזונות מחממים ולהמעיט במקררים. חימום הגוף יחזק את הגוף בכלל ואת מערכת החיסון בפרט, והוא יתרום לעמידות גבוהה יותר של גופנו גם בפני מחלות החורף השונות.



תזונה לחימום הגוף
מחברת: ליאורה חוברה


לפי הרפואה הסינית, בחורף יש להרבות באכילת מזונות מחממים.

הרפואה הסינית מטפלת בגוף לפי אנרגטיקה של מזונות. על פי שיטה זו לכל מזון השפעה מחממת, מקררת או נייטרלית על הגוף. בחורף, כשמזג האוויר קר, כדאי לחמם את הגוף גם מבפנים, כלומר להרבות באכילת מזונות מחממים ולהמעיט במקררים. חימום הגוף יחזק את הגוף בכלל ואת מערכת החיסון בפרט, והוא יתרום לעמידות גבוהה יותר של גופנו גם בפני מחלות החורף השונות.

המלצות לתזונה בחורף

  • רצוי להמעיט ככל האפשר במזונות קרים כמו גלידות, משקה קר, ירקות שהוצאו זה עתה מהמקרר וכדומה.
  • לא מומלץ לאכול ירקות טריים השכם בבוקר. כדאי להוציאם מהמקרר כשעה לפני האכילה ואף לשפוך עליהם מים רותחים. רצוי לאכול ירקות מכל הסוגים והצבעים ולבשלם בישול קצר או להקפיצם. ירקות מומלצים במיוחד הם הכתומים (בטטה, גזר, דלעת).
  • שיבולת שועל היא מזון מחמם ומחזק, והיא מומלצת מאוד לארוחת בוקר חורפית, רצוי בצורת ההכנה המסורתית של דייסה.
  • נטייתנו הטבעית היא לאכול בחורף תבשילים כמו חמין, מרקי קטניות ודגנים, בעיקר בבישול ממושך כמאכלי קדרה. תחושת החום שהם יוצרים בגוף, אף שהם נחשבים "כבדים" לעיכול, מתאימה מאוד לחורף.
  • מומלץ לאכול בכל יום גביע יוגורט "ביו". חיידקי המעי הידידותיים המצויים בו מחזקים מאוד את מערכת החיסון ומשפרים את העיכול. רצוי להוציא את הגביע מהמקרר כשעה לפני האכילה ולא לאכלו בבוקר.
  • מי שחש כי מוצרי חלב גורמים לגופו ייצור מוגבר של ליחה, כדאי שיאכל מוצרי חלב צאן (עזים וכבשים), הידועים כנוחים יותר לעיכול. יש להקפיד לרכוש מוצרים ממחלבות מוכרות שנתונות בפיקוח.
  • מומלץ לשתות משקה חם. כדאי לשתות משקאות של חליטות צמחים ולשלב בהם צמחים המחזקים את מערכת החיסון כמו אכינצאה.

כל ההמלצות מיועדות לילדים ולמבוגרים.


מרק עוף

תרופה חיונית או "תרופת סבתא"?

זה מאות שנים ידוע מרק העוף היהודי המסורתי כאחד מ"תרופות הסבתא" היעילות לטיפול בשפעת וסימני הצטננות. בעשורים האחרונים החלו להתייחס ברצינות רבה יותר למתכון המרק, שעבר במשך הדורות מפה לאוזן.

במחקר האחרון שערך ד"ר סטפן רנהרד מאוניברסיטת נברסקה בארצות-הברית, נבדקו 14 סוגים של מרק עוף. ממצאי המעבדה הראו כי מרק העוף מעכב את התקדמותם של תאי הדם הלבנים לעבר מקור הזיהום. מכאן הניחו שעיכוב זה מונע את התפתחות הזיהום או את החמרתו. בניסוי באנשים הראה ד"ר רנהרד במחקרו, שמרק העוף גורם לעיכוב התקדמות תאי הדם הלבנים (ליקוציטים) גם בבני אדם. בהתמקדו בבדיקת מערכת דרכי הנשימה העליונות, מצא ד"ר רנהרד שעיכוב זה מאפשר לגוף להיפטר מהר יותר מעודפי נוזלים המאפיינים את השפעת והצינון. תוצאות המחקר הראו כי העיכוב מקל על הגוף את תפקודו ומאפשר לו להחלים מהר יותר. עדיין קיים ויכוח בעניין מרק עוף – אם הוא תרופה לטיפול במחלה בלבד, ושמא הוא אף עשוי למנוע אותה. שאלו את הסבתא.

מתכון בסיסי למרק עוף

המצרכים הדרושים:

½ עוף צעיר, 4 גזרים, 1 עגבנייה, 1 בצל, 1 פלפל, 2 שיני שום, חצי ראש סלרי עם העלים, פטרוסילינון, שמיר, חצי כרשה, 1 עלה דפנה, 1 כף אבקת מרק עוף. לפי הטעם: מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה. 10 כוסות מים (לאחר הבישול נשארות כ-8 מנות).

אופן ההכנה:

מנקים היטב את העוף. אפשר לחתוך אותו ל-4 חתיכות. מכסים במים, מביאים לידי רתיחה, מסירים את הקצף, מתבלים ומוסיפים את הירקות.

מבשלים באש קטנה, עד שיתרכך הבשר, כשעה עד שעה ורבע.

ביבליוגרפיה:
כותר: תזונה לחימום הגוף
מחברת: חוברה, ליאורה
תאריך: דצמבר 2002 - פברואר 2003 , גליון 105
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית