הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > מטאורולוגיה [אקלים ומזג האוויר] > אקלים > שינויי אקליםעמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > מטאורולוגיה [אקלים ומזג האוויר] > השפעות האדם > זיהום אוירעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אוויר > זיהום אוויר
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
ענן ערפיח ענקי שמרחף בשמי דרום אסיה מאיים לפגוע ביבולים החקלאיים, לשנות את דפוסי מזג האוויר באזור ולסכן את בריאות הציבור, לפי דו"ח "התוכנית לשימור הסביבה" של האו"ם. התופעה המכונה "הענן החום האסיאתי" היא שכבת ערפיח בעובי 3 ק"מ, שמורכבת מחלקיקים הנפלטים משרפת עצים וגללים ומפליטות תחנות כוח וכלי רכב.



האו"ם מזהיר מפני סכנות "הענן החום האסיאתי"
מחברת: ורדה מור


ענן ערפיח ענקי שמרחף בשמי דרום אסיה מאיים לפגוע ביבולים החקלאיים, לשנות את דפוסי מזג האוויר באזור ולסכן את בריאות הציבור, לפי דו"ח "התוכנית לשימור הסביבה" (Unep) של האו"ם. התופעה המכונה "הענן החום האסיאתי" היא שכבת ערפיח בעובי 3 ק"מ, שמורכבת מחלקיקים הנפלטים משרפת עצים וגללים ומפליטות תחנות כוח וכלי רכב.

ענני ערפיח נצפים לעתים קרובות מעל דרום ומזרח אסיה, אולם הדו"ח, המבוסס על תצפיות שערכו 200 מדענים מרחבי העולם במסגרת מחקר הנקרא "ניסוי האוקיינוס ההודי", הוא המחקר הראשון המציג הערכות מפורטות על היקף התופעה והשלכותיה.

ממצאי הדו"ח מעידים בבירור על הסכנה המרחפת מעל אסיה, אומר קלאוס טויפפר, מנכ"ל תוכנית שימור הסביבה של האו"ם, אולם השלכות הזיהום הן גלובאליות מפני שענן הערפיח מסוגל להגיע בתוך שבוע לצדו השני של כדור הארץ.

הענן החום משתרע על שטח עצום מרכס ההימלאיה בצפון עד לאוקיינוס ההודי בדרום, מרחק של אלף ק"מ מהערים ההודיות האחראיות לזיהום. מהדו"ח עולה שהענן מקטין ב- 10% את כמות האור המגיע לקרקע ומקטין ב- 10% את יבולי האורז החיוני לתזונת תושבי אסיה.

החלקיקים המרכיבים את הענן קולטים חום וגורמים להתחממות האטמוספרה מתחתם. השילוב של התחממות האוויר והתקררות פני הקרקע מקטין את כמות המשקעים באזורים צחיחים במערב אסיה, ומגבירם במזרח מוכה השיטפונות.

הדו"ח פורסם במקביל להכנות לקראת כינוס הפסגה העולמית לפיתוח בר קיימא שהתקיימה ביוהנסבורג, 10 שנים לאחר פסגת כדור הארץ שנערכה בריו דה ז'נרו. מחברי הדו"ח מדגישים שהמסקנות ראשוניות ושיש צורך דחוף להמשיך במחקר, על מנת לבחון כיצד משתלבת התופעה בבעיית התחממות האקלים הנגרמת מהצטברות גזי חממה באטמוספירה.

אוכלוסיית אסיה תגדל בתוך 30 שנה ל- 5 מיליארד בני אדם, מציין הדו"ח וממליץ על המשך שיתוף הפעולה הבינלאומי לעצירת הגידול בפליטות מזהמות הגורמות לתופעת "הענן החום האסיאתי".

(FT, 12.8.02)

ביבליוגרפיה:
כותר: האו"ם מזהיר מפני סכנות "הענן החום האסיאתי"
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוקטובר 2002 , גליון 294
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור: FT, Financial Times, 12.8.02
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית