הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > הלב ומערכת ההובלה



תקציר
על הלב - תפקידו, המבנה שלו ואופן פעולתו.



מהו הלב וכיצד הוא פועל?
מחברים: זוהר פסטרנק; חוה בן חורין אברמסקי



קרוב ללבנו


כאשר אנו אומרים על דבר כלשהו שהוא "קרוב ללבנו" אנו מרמזים על חשיבותו עבורנו ועל הקרבה שאנו חשים אליו.
מבין האיברים השונים שבגופנו, הלב הוא אחד המוכרים לנו ביותר. אנו יכולים לחוש את דפיקות הלב כאשר אנו רצים, או מתרגשים. אם נניח את אצבענו על שורש כף היד נחוש בפעימות הדופק, הנובעות מתנועת הדם הנדחף על ידי הלב. אנו משתמשים בצירופי לשון הכוללים את המילה "לב" כמעט מדי יום, אף מבלי להיות מודעים לכך. השימוש היומיומי במילה "לב" מבטא את החשיבות הרבה שאנו מייחסים לאיבר זה, כאיבר מרכזי וחיוני לחיים. אכן, הלב הוא נושא "קרוב ללבנו".



ומהו, בעצם, הלב?


הלב הוא איבר חלול שרירי וחזק מאוד. גודלו - כגודל אגרוף - קמצו את כף ידכם לאגרוף, זהו בערך גודל הלב שלכם.
הלב נמצא בחזה, מתחת לעצם החזה והוא חלק ממערכת ההובלה שבגופנו, אליה שייכים גם כלי הדם והדם.
מערכת ההובלה מובילה חמצן וחומרים חיוניים אחרים אל תאי גופנו, ומפנה מהם פחמן דו-חמצני וחומרי פסולת. הדם, הזורם בכלי הדם, נושא עמו את החומרים אל התאים ומהם. תפקיד הלב במערכת ההובלה הוא לספק את הכוח המניע לזרימת הדם בכלי הדם, ופעולתו דומה לפעולת משאבת המים הדוחפת את המים בצינורות.

הדמיה יפה של לב פועם נמצאת באתר לב וליבה: http://science.cet.ac.il/science/transportation/transport5.asp

במשך 75 שנות חיים הלב פועם מעל 2.5 מיליארדי פעמים, והוא משגר מדי דקה יותר מחמישה ליטרים של דם.



מהו המבנה של הלב?


הלב מורכב משתי משאבות צמודות - אחת בחלקו הימני ואחת בחלקו השמאלי. בצד הימני של הלב זורם דם, שהוא דל בחמצן (ועשיר בפחמן דו-חמצני), ואילו בצדו השמאלי זורם דם עשיר בחמצן (ודל בפחמן דו-חמצני). בין שני חלקי הלב מפרידה מחיצה שרירית, אטומה לחלוטין. המחיצה בין שני חלקי הלב יוצרת הפרדה מוחלטת בין הדם העשיר בחמצן לבין הדם הדל בחמצן, ולכן הם אינם מתערבבים.

כל אחד מחלקי הלב מכיל שני חללים: חלל עליון שנקרא: עלייה או פרוזדור, וחלל תחתון שנקרא: חדר.
בין העלייה לבין החדר יש פתח ושסתום (מסתם) חד-כיווני. השסתום מאפשר לדם לזרום רק בכיוון אחד: מן העלייה אל החדר, ולא בכיוון ההפוך.
שסתומים מאפשרים זרימה בכיוון אחד בלבד. הם פועלים כמו דלת שנפתחת בדחיפה רק מצד אחד, וכשדוחפים מהצד השני - היא נסגרת ואי אפשר לעבור.
שסתומים חד-כיווניים קיימים גם במקום יציאת הדם מהחדרים אל העורקים - אלה הם שסתומי העורקים. גם שסתומים אלה מאפשרים לדם לזרום רק בכוון אחד: מהחדר לעורק, ולא בכוון ההפוך.

אם תקשיבו ללב באמצעות מסכת (סטטוסקופ) תוכלו להבחין שבכל פעימה נשמעים שני קולות עוקבים. קולות הלב נשמעים בשעת הסגירה של שסתומי הלב. קול הלב הראשון נובע מסגירתם של המסתמים שבין העליות והחדרים (מימין ומשמאל) וקול הלב השני נובע מסגירתם של המסתמים שבין החדרים והעורקים היוצאים מהם, (מימין ומשמאל). את הלב ניתן לדמות לבית בעל ארבעה חדרים וארבע דלתות (=שסתומים), המאפשרות לדם לזרום בכיוון הרצוי בלבד.

כלי הדם הכליליים
כמו כל האיברים בגוף, גם הלב בנוי מתאים, הזקוקים לאספקה שוטפת של חמצן ושל מזון מהדם לצורך פעולתם. כלי הדם הכליליים, הנראים על פני הלב, מספקים ללב את הדם הנחוץ לו.



כיצד הלב פועל?


שריר הלב מתכווץ ומתרפה ללא הפסקה. בכל פעימת לב השריר מתכווץ ודוחף את הדם בכלי הדם.

מחזור הדם הגדול ומחזור הדם הקטן
הדם, הנדחף מהלב אל העורקים, הוא דם עשיר בחמצן ועני בפחמן דו-חמצני. מהעורקים הרחבים הוא זורם לעורקים דקים יותר ויותר, עד שהוא זורם בנימים - כלי דם דקיקים. דפנות הנימים דקות מאוד ומאפשרות חילוף חומרים: חמצן וחומרי מזון עוברים מהדם אל תאי הגוף, פחמן דו-חמצני וחומרי פסולת עוברים מהתאים אל הדם.
צפו באנימציה של חילוף החומרים בנימי הדם
מן הנימים הדם, שעתה הוא עשיר בפחמן דו-חמצני ועני בחמצן, זורם אל הוורידים, ומהם בחזרה אל הלב. כלומר, מהגוף חוזר אל הלב דם עשיר בפחמן דו-חמצני ועני בחמצן.
כיצד, אם כן, דם עשיר בחמצן יוצא מהלב אל הגוף?
הדם זורם מהלב אל הריאות. בנימי הריאות שוב חילוף חומרים מתרחש, אך הפעם בכיוון הפוך: פחמן דו-חמצני עובר מהדם אל הריאות, חמצן עובר מהריאות אל הדם. הדם העשיר בחמצן ועני בפחמן דו-חמצני חוזר מהריאות אל הלב, משם הוא זורם לכל הגוף, וחוזר חלילה.

מקובל להתייחס אל תנועת הדם מהלב אל הגוף ובחזרה כאל מחזור הדם הגדול ואל תנועת הדם מהלב דרך הריאות בחזרה אל הלב כאל מחזור הדם הקטן. למעשה, אם נתבונן על התהליך כולו מזווית הראייה של הרכב הדם, הרי זהו מחזור שלם אחד, שבו הדם העשיר בחמצן היוצא מהלב "פורק" את החמצן בתאים, "מעמיס" אספקה חדשה של חמצן בריאות וחוזר שוב אל הלב, אל תחילתו של מחזור נוסף.
צפו באנימציה של מחזור הדם בגופנו
דם עשיר בחמצן (מסומן בצבע אדום) נכנס מן הריאות אל הלב ומוזרם ממנו אל תאי הגוף. דם עני בחמצן (מסומן בצבע כחול) נכנס מהגוף אל הלב ויוצא ממנו אל הריאות.

כיצד הדם זורם בתוך הלב?
הדם העשיר בחמצן, המגיע מן הריאות אל הלב, נכנס אל העלייה השמאלית. מהעלייה השמאלית הוא זורם אל החדר השמאלי, ומשם - אל הגוף. הדם העני בחמצן, המגיע מן הגוף, נכנס אל העלייה הימנית, זורם ממנה אל החדר הימני, וממנו - אל הריאות.

האנימציות הבאות מדגימות את זרימת הדם בשני חלקי הלב. הדם העני בחמצן, הזורם בחלקו הימני, צבוע בהן בכחול ואילו הדם העשיר בחמצן, בזורם בחלקו השמאלי, צבוע באדום.
http://www.innerbody.com/anim/heart.html
http://cape.uwaterloo.ca/che100projects/heart/files/pumping.gif

הדופן השרירית של החדר השמאלי היא חזקה ועבה יותר, כשהיא מתכווצת מופעל לחץ רב על הדם שנמצא בחדר שמאל, ובכך היא מאפשרת את דחיפת הדם מהחדר השמאלי אל העורקים בלחץ גבוה.

מהו קצב הלב?
קצב הלב הוא מספר הפעימות של הלב בדקה אחת. אצל אדם בריא בזמן מנוחה, קצב הלב הוא 65 פעימות לדקה בערך. בכל פעימה של הלב כמות מסוימת של דם נדחסת אל כלי-הדם היוצאים ממנו, ובין פעימה לפעימה הלב נח.
הקשיבו לדפיקות הלב, שערו באיזו מהירות הוא פועם

קוצב הלב
קצב פעימות הלב נקבע על-ידי קוצב הלב. קוצב הלב הוא קבוצה של תאים מיוחדים בלב, שמפיקים דחפים חשמליים וגורמים להתכווצות הלב. כל דחף היוצא מקוצב הלב, מעורר פעימת לב אחת. במצבים שונים, שהגוף זקוק בהם לאספקת דם מוגברת (כמו בזמן פעילות גופנית) או לאספקה מועטה יותר (כמו בזמן שינה), המידע על-כך נקלט במוח, והמוח משפיע על קוצב הלב ומווסת את קצב פעימות הלב - בהתאם למצבו ולצרכיו של הגוף.



עוד בנושא:
מהן מחלות לב?
מה משפיע על בריאות הלב?
איך לשמור על בריאות הלב?

ביבליוגרפיה:
כותר: מהו הלב וכיצד הוא פועל?
מחברים: פסטרנק, זוהר ; בן חורין אברמסקי, חוה
הערות לפריט זה: 1. מתוך פרויקט שפותח במטח - ''בריאות הלב''
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית