הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > אחר > חינוך גופני וספורט
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
על תכנית שיזם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, שמטרתה העיקרית היא לאפשר לאמריקנים לחיות שנים ארוכות יותר, טובות יותר ובריאות יותר.
על התופעה, ממדיה ועיקרי התכנית.



יוזמת הנשיא בוש - ארצות-הברית בריאה יותר healthier US
מחבר: פרופ' יהושע שמר


בארצות-הברית של אמריקה, מעצמת-על עולמית, הכירו בסכנה הגדולה הטמונה בשפע מזויף. בשמך שנים חקרו טובי המוחות, ניתחו והעריכו את התופעה ונזקיה לאוכלוסייה. על סמך חוות הדעת של המומחים הכריז בחודש יוני השנה הנשיא ג'ורג' בוש על יוזמה לאומית בת שישה פרקים: "ארצות-הברית בריאה יותר" (”Healthier US”). מטרתה העיקרית של התוכנית לאפשר לאמריקנים לחיות שנים ארוכות יותר, טובות יותר ובריאות יותר. על התופעה, ממדיה ועל עיקרי התוכנית.


 

מבוא


כמחצות מהאמריקנים הבוגרים דיווחו שאינם עוסקים בפעילות גופנית כלשהן. רבים מבני הנוער אינם עוסקים בספורט, משקלם גבוה מהרצון והרגלי האכילה שלהם רעים. יותר מחמש קבוצות של מחלות כרוניות קשורות בהשמנה - סוכרת, מחלות לב, מחלות ממאורות, שבץ מוחי ומחלות ריאה חסימתיות (בהן אסתמה, ברונכיטיס ונפחת החזה), והן אחראיות ל- 2/3 מהתמותה בארצות- הברית. בביטוי מספרי - התופעה גובה מחיר חיים של 1.7 מיליוני אמריקנים בכל שנה ומשפיעה על כל אמריקני עשירי (כ- 25 מיליוני אמריקנים). ליותר מ- 100 מיליון אמריקנים מחלות כרוניות, חלקן בנות מניעה. כיום קיימים אמצעים יעילים למניעת מחלות כרוניות אלה או לעיכוב התפתחותן ולצמצום נזקיהן הקשים. משפחות יכולות לנקוט צעדים פשוטים ובני-השגה בשגרת החיים היום -יומית. אין צורך להיות רצי מרתון, בעלי ממון ואף לא להיות מנויים על מועדוני בריאות וספורט כדי לקדם כושר ופרופיל בריאותי הולמים. אפשר לשפר את הבריאות על ידי פעילות גופנית קבועה ושיפור הרגלי אכילה, וכך תקודם גם איכות החיים בכל גיל.

פעילות גופנית קבועה של מבוגרים וקשישים ודאי תסייע לניידותם ותמנע הגבלות תפקודיות ואובדן עצמאות. בשני תחומים פעל נשיא ארצות-הברית. האחד – מינוי מועצה לכושר גופני וספורט, שתפקידה לתאם את כלל הפעילות ברמה הפדרלית, ברמת המדינות וריכוז המאמצים הציבוריים והפרטיים ברמת הקהילות ברחבי ארצות-הברית. השני - חתימה על צו מנחה לכמה רשויות פדרליות להערכת המדיניות וכלל החוקים והתוכניות הלאומיות בנושאים של פעילות גופנית, תזונה, בדיקות סרוקה לגילוי מוקדם ותוכניות מניעה בתחום העישון, סמים ותאונות. ההמלצות יוגשו לנשיא עד ה- 1 באוקטובר בשנה זו. התוכנית לבריאות טובה יותר )”Healthier US”( מבוססת על נוסחה פשוטה ואפשר להוציאה לפועל במאמץ לא גדול, המומחים שמסייעם לנשיא בבניית תוכניתו זיהו ארבעה נושאים מרכזיים לביצוע התוכנית:
* ביצוע פעילות גופנית בכל יום.
* אכילת מזון בריא.
* ביצוע בדיקות סקירה לגילוי מוקדם של מחלות.
* תפישת הבריאות הנכונה
- הימנעות מעישון, מסמים ומצריכת אלכוהול והקפדה על בטיחות אישית.



 

פעילות גופנית בכל יום


הרקע: השמנה ומשקל יתר הם בעלייה מואצת והגיעו בארצות-הברית לממדים של מגפה. ב- 20 השנים האחרונות גדל שיעור ההשמנה ביותר מ- 60 אחוז בקרב מבוגרים. בקרב 61 אחוז מהאמריקנים המבוגרים נמצא ב- 1999 משקל עודף, דבר שהשפיע על כלל התחלואה בארצות-הברית. לדוגמה מ- 1990 עד שנת 2000 עלה שיעור חולי הסוכרת (type 2 diabetes) במבוגרים ב- 49 אחוזים. למן 1980 הוכפל אחוז הילדים בעלי משקל יתר בארצות-הברית. מדובר בכ- 8 מיליוני ילדים שהם כ- 15 אחוזים מכלל הילדים האמריקנים. התופעה מדהימה - סוכרת זו החלה להתגלות גם בילדים – תופעה חדשה לחלוטין בעולם המערבי.

ההמלצות:
* עידוד האוכלוסייה לעסוק בפעילות גופנית והטמעתה בחיי היום-יום, בחיי השגרה המשפחתיים, ואימוץ פעילויות להאצת קצב הלב והנשימה, לדוגמה הליכה לעבודה, עבודות גינון בחצר וטיפוס במדרגות במקום שימוש במעלית. מעבר לבניית כוח וכושר אירובי, פעילות גופנית קבועה מפחיתה מתחים, מקנה חיות ומוטיבציה, משחררת, מרפה ומסדירה את השינה. נוסף על כך, היא מפחיתה את הסיכון למות ממחלות לב ומפחיתה את שיעור סרטן המעי, מחלת הסוכרת ותופעת יתר לחץ דם גבוה.
* לפעילות גופנית קבועה חשיבות בכל החיים. בשילובה עם סיגול אורחות חיים בריאים נוספים, יש לה השפעה מיטיבה על תפקיד בזקנה, יותר משיש למרכיבים הגנטיים.
* האתגר למבוגרים - פעילות גופנית 30 דקות לפחות בכל יום. ניתן לפצלה לפעילויות בנות 10 או 15 דקות בכל פעם.
* האתגר לילדים - פעילות גופנית 60 דקות לפחות בכל יום. את זמן הפעילות ניתן לפצל. הפעילות תסייע להפחתת לחץ דם וסוכרת ולבנייה נאותה של עצמות, מפרקים ושרירים.



 

תזונה נכונה


הרקע: הרגלי אכילה נכונים הכרחיים לקידום בריאות, הפחתת סיכון למוות ממחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם, סוגי סרטן, שבץ מוחי ואוסטיאופורוזיס (דלדול העצם). המומחים מעריכים ששינוי בתזונה עשוי להפחית את התמותה מסרטן בארצות-הברית עד כדי 35 אחוזים.

נמצא שרק מיעוט בקרב האמריקנים ממלא אחר "מדריך התזונה הפירמידלי", ורוב הרגלי האכילה הקלוקלים מקורם בילדות. יותר מ- 60 אחוזים מהילדים אוכלים מזון שמן וממתקים המספקים לגוף בעיקר קלוריות רבות וערכם התזונתי מועט. פחות מ- 20 אחוזים מהם אוכלים פירות וירקות.

ההמלצות:
* האמריקנים ישפרו את בריאותם שיפור דרמתי, אם ישנו את תזונתם שינוי שעיקרו בהפחתת צריכת השומן והסוכרים.
* יש לאכול בכל יום לפחות 5 סוגי פירות וירקות. הם מכילים מרכיבים תזונתיים הנחוצים לגוף ומפחיתים את הסיכוי ללקות במחלות ממאירות ובמחלות לב, בעניין זה מחקרים רבים הראו ירידה במחלות לב וכלי דם, וכן ירידה בסרטן הריאה, הפה והלוע, הוושט, המעי וסרטן קנה הנשימה.
* בבחירת מגוון מרכיבי המזון בארוחות, יש לנהוג על פי פירמידת המזון ועל פי הנחיות התזונה לאמריקנים, כפי שאומצו ונקבעו בעבר. הדבר כרוך בהפחתה של מרכיבי שומן וסוכר בארוחות וכנגד זה הגדלה של פירות, ירקות ודגניים המכילים סיבים, וכן בצריכת מוצרי חלב המספקים חלבונים, ויטמינים ומלחים והם מקור חשוב מאוד לסידן. נוהג זה משפר את היכולת לקיים משקל תקין.
* חשיבות גיוון המזון. יש לתכנן את מנת המזון בארוחה הרצויה ולוודא שתכיל מרכיבי מזון רבים כמו ויטמינים, מלחים, פחמימות ושומנים.
* שתיית מים מרובה לאנשים בריאים הכרחית לתפקוד המערכת הגופנית (הידרציה), להפיכת מזון לאנרגיה, להעברת מרכיבי תזונה בגוף ולהפרשת חומרי פירוק.



 

בדיקות סקירה לגילוי מוקדם


הרקע: גילוי מוקדם של מחלות מציל חיים. רבים מהאמריקנים אינם ממלאים באופן שגרתי אחר ההמלצות לביצוע בדיקות סקירה. תופעה זו פוגמת בגילוי מוקדם של מחלות וביכולת התערבות רפואית בזמן כדי לצמצם את הפגיעה והנזק של המחלה.

ההמלצות:
* יש לבצע בדיקות סקירה בסיסיות המוצעות על ידי רופאים, כולל בדיקות למדידת לחץ דם, רמת כולסטרול וסוכר בדם וגילוי מוקדם של מחלות ממאירות.
* בדיקות לחץ דם בקביעות בעיקר אצל בעלי סיכון - טיפול ביתר לחץ דם מפחית את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי ב- 40 אחוזים,
* יש להיוועץ ברופא בדבר הצורך בבדיקת סוכר שגרתית - הזנחת טיפול בסוכרת עלול לגרום לעיוורון, לאי-ספיקת כליות ולכריתת איברי גוף. גילוי מוקדם של סוכרת וטיפול במחלה מפחיתים את הסיכוי לעיוורון ב- 90 אחוזים, ואת הסיכוי לאי-ספיקת כליות ולכריתת גפיים – ב- 50 אחוזים.
* דאג לקבל חיסונים בכל שנה. לדוגמה ב- 1999, 33 אחוזים מהאמריקנים מעל גיל 65 לא חוסנו מפני שפעת, ו- 46 אחוזים מעולם לא חוסנו מפני מחלות שמחולל חיידק הפניאומוקוקוס (כולל דלקת ריאות קשה). בתוכנית המניעה האמריקנית הגדרות לפעילות בתחום לחץ הדם, כולסטרול, סוכרת, גילוי מוקדם של מחלות ממאירות ובדיקות ראייה ושמיעה. בנשים - בדיקות לגילוי סרטן השד כולל ממוגרפיות, בדיקות לגילוי סרטן צוואר הרחם, בדיקות לגילוי אוסטיאופורוזיס ונוגדנים לאדמת. אצל גברים - בדיקות לגילוי סרטן הערמונית (פרוסטטה).



 

תפישת הבריאות נכונה


מניעת התנהגות מזיקה לבריאות בתחומי שתיית אלכוהול, עישון, סמים, ותאונות.
שתיית אלכוהול - ממשיכה להיות בעיה מרכזית בארצות-הברית. לאלכוהול ערך תזונתי מועט, הוא מספק קלוריות רבות ומעט מרכיבי תזונה חשובים ושתייתו בהפרזה גורמת לנזק. חל איסור מוחלט על שתיית אלכוהול לילדים, מתבגרים, נשים הרות ומבוגרים שאינם מסוגלים לשלוט בכמות מבוקרת של צריכת אלכוהול. שתייה של כוסית אלכוהול ליום לאישה 1 - 2 כוסיות ליום לגבר מעלה בגופם את הסיכון ללחץ דם גבוה, שבץ מוחי וכמה מחלות סרטן. הדבר מסוכן בייחוד בזמן נהיגה או צלילה.

עישון - בין השנים 1995 ו- 1999 גרם העישון למותם של למעלה מ- 440,000 אמריקנים בכל שנה. עישון גורם למחלות ריאה כרוניות, מחלות לב ושבץ מוחי. עישון תורם להיווצרות סוגים רבים של סרטן, כולל סרטן הריאה, הלוע, הוושט, הפה ושלפוחית השתן וגם לסוגים רבים אחרים של סרטן כמו סרטן צוואר הרחם, הלבלב והכליה. גם סיגרים ועישון טבק במקטרת גורמים לסוגים רבים של סרטן.

עישון סמים כמו מריחואנה גורם להשפעות לוואי כמו מהטבק וגם לנזקים ברקמת הגוף כמו ריאות, מוח, לב, לפגיעה בעמידות החיסונית של הגוף ולהפרעות במערכות הלימוד, הזיכרון והשיפוט של האדם וביכולתו לנהוג בבטיחות.

כ- 600 אלף אמריקנים בשנה מגיעים לחדרי מיון בשל שימוש בסמים לא חוקיים.

לפעילויות מניעה אחרות חשיבות נוספת, לדוגמה רחיצת ידיים קבועה תמנע העברת מחלות מידבקות, חגירת חגורת בטיחות בעת נסיעה תמנע מוות מיותר, נסיעה בטוחה באופניים בקסדות ובמגיני ברכיים תמנע תמותה ונכות. כ- 42 אלף אמריקנים בשנה נהרגו בתאונות דרכים בארצות-הברית, מהם 60 אחוזים לא חגרו חגורת בטיחות.

ההמלצות:
* הפסק לעשן. מי שלא מעשן מוטב שלא יתחיל. כבר ביום הראשון שלאחר הפסקת עישון הסיכוי להתקף לב פוחת. לאחר שנה הסיכוי פוחת בחצי. הסיכון ללקות בשבץ מוח עקב עישון פוחת 5 שנים לאחר הפסקת העישון. 15 שנים לאחר הפסקת עישון הסיכון ללקות בהתקף לב דומה לזה של הלא מעשנים.
* הורים מעשנים צריכים לשמש דוגמה לילדיהם ולהפסיק לעשן - יש להימנע מעישון ליד הילדים, דבר הגורם להם לעישון פסיבי.
* הימנע מעישון סמים - בגלל הנזק הבריאותי ובשל האיסור על פי חוק.
* חגור חגורת בטיחות.



 

לסיכום


התוכנית האמריקנית שעוצבה שנים ארוכות על ידי מיטב המומחים בארצות-הברית ושאומצה על ידי הנשיא בוש, מציבה אתגר בר יישום לכל האזרחים האמריקנים, בלי הבדל ברמת חיים או במצב סוציו-אקונומי, היא פשוטה ולכן בת השגה. יישומה יהיה תלוי כמובן ביכולת של מערכות הבריאות להמשיך במלאכת ההסברה ובנכונות כלל הרשויות המבצעות להניח את התשתית החברתית להפעלתה. תכניה רק מחזקים את הצורך להפעילה גם בישראל.

ביבליוגרפיה:
כותר: יוזמת הנשיא בוש - ארצות-הברית בריאה יותר healthier US
מחבר: שמר, יהושע (פרופ')
תאריך: ספטמבר-נובמבר 2002 , גליון 104
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה: 1. פרופ' יהושע שמר הוא המנהל הכללי של ''מכבי שירותי בריאות''
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית