הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > כלכלה וניהול
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
על הירידה החדה בייצוא נפט מעיראק.



ירידה חדה בייצוא נפט מעיראק
מחברת: ורדה מור


נראה שחברת הנפט העיראקית הממלכתית, "סומו", הפסיקה את גביית ההיטל מרוכשי הנפט במסגרת ההסכם "נפט תמורת מזון", דיווח בתחילת אוגוסט "פיינשל טיימס". ארה"ב ובריטניה ניסו בשנתיים האחרונות למנוע מעיראק לגבות את ההיטלים ולזכות בהכנסות הנאמדות במיליוני דולרים מחוץ למסגרת ההסכם עם האו"ם.

יצוא הנפט מעיראק צנח ביולי לרמה הנמוכה ביותר ב- 3 החודשים האחרונים, והסתכם בפחות מ- 1 מיליון ח/י לחודש בממוצע, לפי שבועון הנפט "מידל איסט אקונומיק סורווי" (MEES) לפי "פייננשל טיימס" הגיע הייצוא בשבוע האחרון של חודש יולי ל- 1.14 מיליון ח/י, לעומת כושר יצוא של כ- 2.2 מיליון ח/י במסגרת התוכנית "נפט תמורת מזון". הירידה נבעה מהסכסוך המתמשך בין ועדת הסנקציות של האו"ם לבין חברת הנפט העירקית, על התוספות למחיר הנפט שדורשת עיראק.

לפי הדו"ח השבועי של מינהל המידע של משרד האנרגיה האמריקאי (EIA) שפורסם בתחילת אוגוסט, נרשמה לאחרונה ירידה משמעותית בייבוא נפט גולמי לארה"ב מעיראק. בשנה שעברה היתה עיראק ספקית הנפט השישית בגודלה, וייצאה לארה"ב כ- 795 אלף ח/י בממוצע. אולם בחודשיים האחרונים נרשמה ירידה חדה ועיראק סיפקה כשליש בלבד מהכמות הממוצעת שסיפקה ב- 2001.

ועדת הסנקציות דנה בהסדר חדש שיאפשר חזרה להיקף הייצוא הקודם ובמקביל ימנע מבגדאד לגבות היטלים שלא באמצעות האו"ם. רוסיה וסין התנגדו להצעות שהגישו משלחות צרפת ובריטניה, מחשש לפגיעה באינטרסים הכלכליים של חברות רוסיות וסיניות, הרוכשות נפט מעיראק ומוכרות אותו בשווקים הבינלאומיים.

ארה"ב התנגדה אף היא להצעה הצרפתית, שלא תמנע, להערכתה, את גביית ההיטלים ואת המניפולציות על המחירים. המבוי הסתום אליו נקלעה הוועדה והירידה בייצוא שכנעו ככל הנראה את בגדאד לשקול מחדש את עמדתה, ולבטל את ההיטל של 15 סנט על מחיר הנפט.

נושא נוסף שיעלה על סדר יומה של "ועדת מועצת הביטחון של האו"ם", המפקחת על יישום הסנקציות, הוא התכנית העיראקית לסייע ללבנון בשיקום בית הזיקוק בטריפולי. ארה"ב הזהירה את לבנון מפני התכנית, מחשש שנפט עיראקי יוברח דרך סוריה ללבנון. סוריה מכחישה שהיא רוכשת נפט מעיראק, אף שמשקיפים סבורים שהיא מייבאת כ- 200 אלף ח/י לצריכה עצמית.

יצוא הנפט לסוריה מגדיל את זרם המזומנים לקופת בגדאד ומאפשר לדמשק להגדיל את הכנסותיה מייצוא הנפט הגולמי. משקיפים סבורים שיקשה על הוועדה החצויה לסכל את התכנית לייצא נפט מעיראק ללבנון. "הם אומרים שהצינור הסורי איננו קיים. כיצד ניתן להאריך ללבנון משהו שאינו קיים? וכיצד ניתן למנוע זאת?", אמר אחד מחברי הוועדה.
(FT, 1.8.02) (EIA, TWIP 7.8.02) (MEES, 15.7.02)

הכנסות הנפט ב- 5 השנים האחרונות: 6.6 מיליארד דולר
הכנסות עיראק מסחר בנפט עם שכנותיה ומהיטלים הסתכמו ב- 5 השנים האחרונות בכ- 6.6 מיליארד דולר, לפי דו"ח שפרסם לאחרונה משרד החשב הכללי של ארה"ב (GAO). הדו"ח שנקרא "נשק להשמדה המונית: אתגרי האו"ם ביישום הסנקציות נגד עיראק", מבוסס על נתונים שנאספו ע"י הממשל האמריקאי ותעשיית הנפט.

עיראק גרפה "לפי אומדנים שמרניים" 6.6 מיליארד דולר מהברחות נפט ומגביית היטלים שונים, בנוסף על ההכנסות במסגרת ההסכם "נפט תמורת מזון" עם האו"ם, שהסתכמו בתקופה 1997–2001 ב- 51 מיליארד דולר. ההכנסה הבלתי חוקית משמשת את עיראק לרכישת מוצרים שאסור לה לרוכשם לפי הסנקציות של מועצת הביטחון, מציין הדו"ח.
(MEES, 10.6.02)

ביבליוגרפיה:
כותר: ירידה חדה בייצוא נפט מעיראק
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוגוסט 2002 , גליון 293
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור: EIA, TWIP 7.8.02
FT, Financial Times, 1.8.02
MEES, Middle East Economic Survey, 15.7.02, 10.6.02
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית