הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > כלכלה וניהול
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
על הסקר השנתי על רווחיות תעשיית הכימיקלים העולמית.



מסתמן שיפור ברווחיות תעשיית הכימיקלים העולמית
מחברת: ורדה מור


שנת 2001 לא האירה פנים לעסקי הכימיקלים בעולם, אולם ניכרים ניצנים להתאוששות הביקוש ב- 2002, לפי הסקר השנתי על תעשיית הכימיקלים העולמית של הירחון, "פטרוליום אקונומיסט". ההאטה בכלכלת ארה"ב, העלייה במחירי חומרי הזינה והדלק ודחיית תוכניות ההרחבה בגלל חוסר יציבות כלכלית ופוליטית, פגעו בתעשיית הכימיה, אולם חרף כל הקשיים עולה מנתוני הסקר שרווחיותה השתפרה קלות ב- 2001, לעומת השנה הקודמת.

הסקר השנתי של "פטרוליום אקונומיסט" נערך ברציפות זה 25 שנים, שבמהלכן נעה תעשיית הכימיקלים משפל של הפסדים לשיאים של רווחיות. ייתכן שהירידה ברווחיות התעשייה, שהגיעה לשיאה ב- 1995, נבלמה ותחל השנה לעלות, אולם חידוש הצמיחה מותנה בגורמים חיצוניים המשפיעים על התעשייה, בעיקר צמיחת הכלכלות הגדולות ומחיר חומרי הזינה הפחמימניים והדלק.

הבעיה המרכזית של התעשייה היא כושר יצור עודף, שנובע בעיקר מהשקעות גדולות מדי בשנות השיא. גם אם יירשם שיפור בגורמים החיצוניים המשפיעים על התעשייה לא צפויה עלייה מיידית ברווחיות. דרושה עלייה משמעותית בביקוש על מנת להביא לגידול במרווחים, בגלל כושר הייצור העודף המעיק על התעשייה.

ממחזורי גיאות ושפל קודמים ניתן ללמוד שהתאוששות מהשפל בתחילת שנות ה- 80 וה- 90 היתה מהירה וחדה, כנראה בגלל חידוש מלאים. תופעה זו עשויה להישנות, אולם רק לאחר שהעלייה בביקוש תגבר על כושר הייצור העודף. מנתוני הסקר עולה שתשואת החברות עלתה ב- 2001 ל- 5.5%, מ- 5.2% ב- 2000 ו- 4.1% ב- 1999.

סקר "פטרוליום אקונומיסט" מתבסס על נתונים של 7 חברות כימיקלים גדולות ו- 5 חברות בנות של חברות הנפט הבינלאומיות. הדו"חות הכספיים של החברות שנסקרו מצביעים על שיפור ברווחיות ובאקלים העסקי ברבעון הראשון של 2002.

חברות הכימיה בצפון אמריקה נפגעו מההאטה הכלכלית, והירידה בביקוש בצפון אמריקה השפיעה בסופו של דבר גם על יצרני הכימיקלים במזרח הרחוק, שנהנו מעלייה בביקוש בשנים האחרונות, חרף ההאטה ביפאן. יצרני הכימיקלים במערב אירופה נהנו מחולשת היורו, שהעניק להם יתרון תחרותי בשוקי ארה"ב, ובאזורי העולם האחרים בהם הם מתחרים ביצרנים האמריקאים.

מנתוני הסקר עולה שחברות הכימיקלים השיגו ב- 2001 תשואה של 7.8% בממוצע, לעומת 3.9% ב- 2000. התשואה על ההון של חטיבות הכימיקלים של חברות הנפט הגדולות הגיעה ב- 2001 ל- 2.3% בממוצע בלבד (ההפסדים של "שברון – טקסקו" תרמו לירידת הממוצע, אולם גם הדו"חות הכספיים של "בי. פי." ו"של" לא הצטיינו). עסקי הכימיקלים של חברות הנפט קשורים לענף הזיקוק ומבוססים על מוצרי פטרוכימיה, שנפגעו במיוחד בשנה שעברה.
עסקי הכימיקלים תרמו לחברות הנפט רק 2.5% מרווחיהן ב- 2001, השיעור הנמוך ביותר מאז השפל שנרשם בתחילת שנות ה- 90.

(Petroleum Economist, 7/02)

ביבליוגרפיה:
כותר: מסתמן שיפור ברווחיות תעשיית הכימיקלים העולמית
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוגוסט 2002 , גליון 293
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור: Petroleum Economist, 7/02
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית