הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גנטיקה > הנדסה גנטית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי



תקציר
מאז ומעולם חולם האדם לשכפל יצורים, כך שהצאצאים יהיו זהים לחלוטין להורה שלהם. סוס מהיר, פרה שתנובת החלב שלה גבוהה או אדם מוצלח במיוחד - כל אלה הם מועמדים מפתים לשכפול. האדם רוצה ליצור שבט שלם של בעלי חיים זהים זה לזה, ולכן נקרא תהליך השכפול בשם "שיבוט".



שיבוט
מחברת: ד"ר סמדר רייספלד



שבט אחים גם יחד


מאז ומעולם חולם האדם לשכפל יצורים, כך שהצאצאים יהיו זהים לחלוטין להורה שלהם. סוס מהיר, פרה שתנובת החלב שלה גבוהה או אדם מוצלח במיוחד - כל אלה הם מועמדים מפתים לשכפול. האדם רוצה ליצור שבט שלם של בעלי חיים זהים זה לזה, ולכן נקרא תהליך השכפול בשם "שיבוט".

רוב הצאצאים בטבע אינם זהים להוריהם. הם דומים קצת לאבא וקצת לאימא. תכונות הצאצאים הן צירוף חדש של תכונות ההורים. רק בעלי חיים מסוימים (חיידקים, למשל) מתרבים על ידי כך שהם משכפלים את עצמם, מתחלקים ויוצרים צאצאים הזהים להם לחלוטין. האם יצליח האדם לשכפל כל יצור שיחפוץ בו?



שכפול עוברים


שיבוט (שכפול) עוברים הוא תופעה מוכרת בטבע. כך בדיוק נוצרים תאומים זהים: עובר בן כמה תאים מתחלק לשני חלקים, וכל חלק מתפתח להיות בוגר זהה למשנהו.
מידע נוסף בפריט תאומים, שלישיות ועוד.

כבר לפני כעשרים שנה הצליחו מדענים לשבט (לשכפל) עוברים של בעלי חיים במעבדה: הם פירקו עובר קטן מאוד (בן ארבעה או שמונה תאים) לתאים בודדים וגידלו כל אחד מהם לבוגר. כיוון שכל התאים היו זהים זה לזה, הבוגרים שהתפתחו מכל תא - היו זהים אף הם.

בדומה לתאומים זהים הזהים זה לזה אך אינם זהים לאף לא אחד מההורים שלהם, כך גם בעלי החיים שהם תוצאת שיבוט של עובר. האם אפשר לדעת מראש אילו תכונות יהיו לתאומים זהים או לבני השבט שנוצרו מפירוק של עובר? לא! מפני שחלק מהתכונות הם מקבלים בתורשה מהאם וחלק מאב.



שכפול בוגרים


חלומו של האדם הוא לשכפל בעל חיים בוגר, שהוא מכיר את תכונותיו. הוא אינו רוצה להסתפק בשכפול עוברים, שתכונותיהם אינן ידועות לו.

הבעיה העיקרית היא "לשכנע" תא של בעל חיים בוגר - למשל, תא כליה או תא שריר - לוותר על צורתו ועל תפקידו ולהפך לתא עוברי, שיכול להתחלק ולתת את כל מגוון התאים שמרכיבים את היצור כולו. כיצד עושים זאת?



בשנת 1997 הודיעו מדענים מסקוטלנד על הצלחתם, בפעם הראשונה בעולם, לשכפל כבשה בוגרת. לטענתם, הם לקחו תא מגופה של כבשה, והצליחו לגרום לו להתפתח לכבשה, זהה לחלוטין לאימה. כך הם עשו זאת:

המדענים לקחו תא מגופה של הכבשה הבוגרת, שאותה רצו לשכפל. תא זה, כמו כל שאר התאים, מכיל את כל החומר התורשתי של הכבשה, כלומר את המידע על כל התכונות שלה.
מכבשה אחרת נלקחה ביצית, והחומר התורשתי שלה סולק. מדוע ביצית? מפני שבתוך הביצית יש חומרים, שמתקשרים לחומר התורשתי ומפעילים את התפתחותו של העובר.
מידע נוסף בפריט חלוקת התאים והתמיינותם.

גירוי חשמלי גרם לחיבור של הביצית עם התא שנלקח מהגוף. נוצר תא חדש, שהכיל את החומר התורשתי של כבשה בוגרת יחד עם חומרים שמפעילים התפתחות של עובר. התא החדש החל להתחלק ולהתפתח, ונוצר עובר קטן. העובר הקטן הושתל ברחמה של כבשה שלישית, ושם הוא התפתח ככל עובר רגיל.

במה שונה עובר זה מעובר רגיל? התאים של עובר רגיל מכילים הן את החומר התורשתי של האם (המצוי בביצית) והן את החומר התורשתי של האב (המצוי בזרעון). לעובר החדש יש חומר תורשתי שבא כולו מהאימא בלבד (הכבשה שתרמה את התא מגופה).

כעבור למעלה מ- 200 ניסיונות הצליחו המדענים לקבל הריון, שבסופו יצאה לעולם הכבשה "דולי", כבשה שאין לה אבא אבל יש לה שלוש אימהות. אז מי אמר, שאימא יש רק אחת?

ההודעה על הצלחת השכפול עוררה סערה גדולה בעולם. הרי אם אפשר לשכפל כבשה בוגרת, אפשר באופן עקרוני לשכפל גם בני אדם! ומה יהיה אם ישוכפלו, למשל, שליט עריץ או חיילים אכזריים שיאיימו על שלום העולם? מדינות רבות כבר חתמו על אמנה (הסכם) האוסרת על שכפול בני אדם. מדענים שיפרו את האמנה, צפויים לעונשים כבדים.

ביבליוגרפיה:
כותר: שיבוט
שם  התקליטור: מעגל החיים : התבגרות, חיזור ורבייה
מחברת: רייספלד, סמדר (ד"ר)
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית