הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > סוציולוגיה > נושאי מחקרעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > רבייה והתפתחותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > רבייה והתפתחות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
על חיזור באמצעות התקשטות והפגנת כוח אצל בעלי החיים ובני האדם.



חיזור באמצעות התקשטות והפגנת כוח
מחברת: ד"ר סמדר רייספלד


"אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו", אמרו חז"ל, ובכל זאת...
זה לא ממש משכנע לא את בעלי החיים ולא את בני האדם שמתקשטים כדי למצוא להם בני זוג.


בעלי חיים


זכרים של בעלי חיים רבים שונים בהופעתם מהנקבות. לרוב הזכרים הם המקושטים יותר על מנת למשוך את תשומת ליבה של הנקבה ולפתות אותה לבחור בהם לצורך רבייה. חוש הראייה הוא שקולט את מסר החיזור הזה.
לעתים הקישוטים מלווים את הזכר במשך כל חייו כמו, למשל, הרעמה של האריה או הכרבולת של התרנגול. אך בדרך כלל מופיעים הקישוטים רק לקראת עונת הרבייה, ואז הם נקראים "לבוש כלולות": נוצותיהם של זכרי ברווז המנדרין חומות בדרך כלל, בדומה לנוצות הנקבות, אך בעונת הרבייה הן מתחלפות בנוצות צבעוניות; קרני האיילים הגדולות נושרות בסוף הקיץ וצומחות שוב באביב לקראת עונת הרבייה; ואילו צבע ראשו של חרדון סיני, שהוא חום במשך רוב השנה, משתנה בעונת הרבייה והופך כחול. כל הסימנים האלה מאותתים לנקבה: "אני זכר בוגר ומוכן לרבייה."
מידע נוסף בפריט התבגרות : סימני זוויג משניים.

לעתים מפגין הזכר את קישוטיו על ידי כך שהוא מניע, מנפח או פורש אותם בפני הנקבה. זאת כדי להגביר את הרושם ולמשוך את תשומת לבה של הנקבה עוד יותר. כך, למשל, זכר הפריגטה מנפח שוב ושוב שק אדום התלוי מתחת למקורו, והטווס פורש בפני הנקבה את זנבו המרהיב.

ומדוע זנבו של הטווס ארוך כל כך? האם גם לכך יש השפעה על הנקבה? מדענים בדקו זכרים של ציפור בשם שזרן, שגם להם זנב ארוך מאוד (פי 25 מאורך גופם!). המדענים קיצרו את זנבותיהם של חלק מהזכרים והאריכו (על ידי הדבקת תוספות מלאכותיות) את זנבותיהם של זכרים אחרים. נמצא, שככל שהזנב היה ארוך יותר כך זכו הזכרים לאהדתן של נקבות רבות יותר. מדוע? הרי לכאורה אין שום יתרון לזכר בעל זנב ארוך: לא קל לשאת זנב כזה וקשה יותר לברוח מאויבים. אחד ההסברים לתופעה ידוע בשם "עקרון ההכבדה". לפי הסבר זה, התכונה שנראית לנו מכבידה, כלומר שלילית, מעידה בעצם על בעליה, שהוא בעל תכונות אחרות חיוביות במיוחד. אם השזרן או הטווס הצליחו לשרוד למרות זנבם הארוך והמכביד, סימן שהם זריזים במיוחד, מתוחכמים וכד', ולכן דווקא מוצלחים במיוחד.

לעתים מפגין הזכר את קישוטיו על ידי כך שהוא מניע, מנפח או פורש אותם בפני הנקבה. זאת כדי להגביר את הרושם ולמשוך את תשומת לבה של הנקבה עוד יותר.



בני אדם


"לא העיקר היופי אלא האופי" אומר הפתגם הידוע, ובכל זאת מיליוני נשים וגברים ברחבי העולם מתלבשים ומצטבעים, מסתרקים ומתקשטים כדי למשוך בני זוג. אנשים משנים את המראה שלהם בעזרת ניתוחים, צבעי שיער ושאר אמצעים כדי להעניק לעצמם את מה שלא נתן להם הטבע.

אך מהו היופי המושלם? אין כזה! מה שנחשב יפה בתרבות אחת, יכול להיראות נורא בתרבות אחרת; מה שמושך בתקופה מסוימת, נראה מגוחך באחרת. ואלתרמן כבר אמר: "ישנן יפות ממנה, אך אין יפה כמוה."
ביבליוגרפיה:
כותר: חיזור באמצעות התקשטות והפגנת כוח
שם  התקליטור: מעגל החיים : התבגרות, חיזור ורבייה
מחברת: רייספלד, סמדר (ד"ר)
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית