הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיהעמוד הבית > מדינת ישראל > מים ותשתיות > חשמל
חברת החשמל


תקציר
על תחנת הכוח "אשכול" באשדוד שהיתה לבסיס הכלכלי של המדינה בהתהוותה, על הדאגה לאיכות הסביבה, על העתיד - שימוש בגז טבעי, ועל תהליך ייצור החשמל בתחנה.



אתר תחנות הכוח : אשכול (אשדוד)
מחבר: חברת החשמל



 

הבסיס הכלכלי של המדינה בהתהוותה


ישראל, תחילת שנות החמישים. חלום של 2,000 שנה הופך למציאות. מאות אלפי יהודים מכל קצוות תבל, מגיעים גלים גלים למדינה שכמעט אינה יכולה להעניק להם דבר. חשמל - הבסיס עליו מושתתת כלכלה של כל מדינה מפותחת - הופק אז רק בשני אתרים, בחיפה ובתל-אביב.

אתגר יישוב דרום הארץ והנגב הוליד צורך בתשתית אספקת אנרגיה למאור, לחימום, לתעשייה ולחקלאות. הקמת תחנת כוח נוספת במדינת ישראל - היתה צו השעה.

ב- 1953, בפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל העצמאית, נתקבלה החלטת ממשלה להקים תחנת כוח חדשה -ובדרום הארץ -שהספקה יהיה גדול יותר מהתחנות שפעלו עד אז. עם החלטת הממשלה, יצאה קבוצת מודדים ומהנדסי חשמל לתור אחר שטח מתאים לבניית תחנת כוח מודרנית.

תחנה כזאת, המוזנת בדלק ומקוררת במים, ואופי פעולתה הכתיב את תנאי האתר המבוקש: קירבה לים וסמיכות לצינור דלק. לאחר חיפושים מאומצים, נמצא אתר מתאים בחולות צפונית לנחל לכיש, מקום שומם לחלוטין באותה תקופה, ורחוק מכל ישוב.

בניית התחנה החלה במחצית שנות החמישים - תקופה של צנע כלכלי עמוק ומצב חברתי ובטחוני קשה. מחסור בבעלי מקצוע מיומנים, קשיי קליטה ושפה של עובדים עולים חדשים, ובעיות נוספות -היקשו על תהליך הבנייה.

מקימי התחנה היו גם חשופים להתנכלויות ה"פדאיון", כנופיות מרצחים שהגיעו מעזה כדי לחבל בכל יוזמה יהודית. תחת מעטה שמירה כבד, בעבודה רצופה יום ולילה, הצליחה חברת החשמל להקים תחנת כוח ראשונה במדינת ישראל, שלוש שנים לאחר הנחת אבן הפינה.

תחנת הכוח אשדוד א', שלימים נקראה "אשכול א'", על שם ראש הממשלה המנוח לוי אשכול, החלה להניע את הטורבינות שלה ב- 1958, בכושר ייצור של 150 מגוואט. במקביל, הוקמו רשתות של קווי מתח גבוה מהתחנה אל הישובים הסמוכים, ומאוחר יותר אל הנגב, שהביאו חשמל והניעו את גלגלי המפעל ההתיישבותי הציוני לפיתוח דרום הארץ.

עם גידול הביקוש לחשמל בארץ, הושלמה בשנת 1963 בנייתה של תחנת-הכוח "אשכול ב'", בכושר ייצור של 150מגוואט, אשר הכפילה את כמות החשמל שהופקה באשדוד.

התחנה השלישית, "אשכול ג'", שהושלמה ב- 1975, כללה שתי יחידות גדולות הרבה יותר, בהספק של 228מגוואט כל אחת. "אשכול ד'" היתה התחנה האחרונה שהוקמה באתר, ובנייתה הושלמה ב- 1977. התחנה כוללת שתי יחידות ייצור של 228 מגוואט כל אחת.

"אשכול ד'" גם היתה התחנה האחרונה שנבנתה להפעלה בדלק נוזלי בלבד. בעקבות משבר האנרגיה של שנת 1973, ותלותו עד אז של משק האנרגיה בישראל בנפט מיובא, יזמה חברת החשמל את המעבר לשימוש גם בפחם בתחנות הכוח החדשות שהוקמו בישראל מראשית שנות השמונים.
עד לכניסתן לפעולה של התחנות הפחמיות היה אתר "אשכול" באשדוד אתר ייצור החשמל הגדול בארץ, וגם היום הוא שומר על מרכזיותו במערך ייצור החשמל הארצי.




 

למען איכות הסביבה


מאז תחילת המהפיכה התעשייתית -לפני יותר ממאה שנים -הוכח ללא ספק המחיר הסביבתי הגבוה שגובה הקידמה הטכנולוגית.

חברת החשמל הינה אחת החברות התעשייתיות הראשונות בישראל, אשר אימצה לעצמה מגבלות תפעוליות ולו במחיר כלכלי כבד -כדי להפחית ככל האפשר את הפגיעה בערכי נוף, טבע ואוויר.

חברת החשמל רואה עצמה כחלק מהקהילה בה היא פועלת. ככזו, היא משקיעה רבות כדי לאפשר דו-קיום בין מפעל תעשייתי חיוני גדול-מימדים לבין סביבתו, תוך מאמץ בלתי פוסק לפיתוח ויישום אמצעים מתוחכמים להפחתת הנזק שבייצור חשמל -למינימום ההכרחי.

לצורך צמצום פליטות גופרית דו חמצנית, מפעילה התחנה מערכת בקרה לסירוגין (מב"ס), במשותף עם השירות המטאורולוגי ואיגוד ערים אשדוד-חבל יבנה. במצבים מטאורולוגיים "קשים" מבחינת פיזור המזהמים, מתקבלת התראה מהשירות המטאורולוגי והתחנה עוברת לשרוף דלק נקי יותר- דלי גפרית.

סביב האתר הוקם מערך תחנות ניטור, המופעלות הן על-ידי חברת החשמל והן על-ידי איגוד ערים לשמירה על איכות הסביבה בנפת אשדוד חבל יבנה. בתחנות אלה נאספים ונרשמים, באופן רצוף, נתונים עדכניים לגבי כמות המזהמים באזור, המעובדים ברשת נתונים אחת, והדיווחים מועברים לרשויות המוסמכות.



 

ובעתיד - גז טבעי


על-פי התכנון, וכוחלק מפרוייקט הגז הטבעי של חברת החשמל, יועברו בעתיד חלק מיחידות הייצור שבאתר (יחידות ג' ו-ד') - בכושר ייצור של כ- 1,000 מגוואט - לייצור חשמל בגז טבעי, דלק נקי ביותר.

כאשר מסובבים סליל של חוטי חשמל בתוך חלל עם מגנטים נוצר חשמל.
בדיוק באופן זה פועל ה"דינמו" של פנס האופניים. גלגל האופניים מסובב את גלגל החיכוך, המסובב בתורו סליל שנתון בין שני מגנטים. החשמל שנוצר באופן זה מספיק להפעלת הפנס.
בתחנת הכוח משתמשים באותו העיקרון. אולם על מנת לייצר חשמל בכמות מסחרית נחוצה אנרגיה רבה. עיקרה של תחנת הכוח מוקדש להפקת האנרגיה (הקיטור) הנחוצה להנעת הגנרטור המייצר את החשמל.

1. דלק בעירה (מזוט) מוזרם אל הדוד ומפיק חום רב.
2. דוד השריפה בנוי מצינורות פלדה, אשר בתוכם זורמים מים נטולי מלחים. שריפת הדלק יוצרת בחלל הדוד חום גבוה, המביא להפיכת המים שבצינורות לקיטור.
3. הקיטור מופעל בלחץ רב ובטמפרטורה גבוהה על כפות הטורבינה ומסובב אותן, ובעקבותיהן את הרוטור (החלק הסובב) של הגנרטור במהירות של 3000 סיבובים בדקה.
4. תנועת הרוטור יוצרת חשמל, המועבר לשנאים גדולים, ומהם אל הרשת הארצית המעבירה ומחלקת אותו לכל רחבי הארץ.
5. בדרכו של הקיטור דרך להבי הטורבינה הוא מאבד מכוחו (לחצו וחומו), ומגיע עם סיום פעולתו אל המעבה.
6. שם הקיטור מתעבה למים, ומוחזר אל דוד השריפה למחזור חדש.
7. גזי השריפה הנוצרים בדוד מועברים אל הארובה הגבוהה ונפלטים לאטמוספירה.







נתונים נבחרים:
הספק: 1,206 מגוואט
צריכת דלק (בתפוקה מלאה): 265 טון מזוט לשעה
צריכת מי-קירור (בתפוקה מלאה): 166,000 טון לשעה











חיפה
רדינג
426
528
אשכול
1,206
אורות רבין
רוטנברג
טורבינות גז תעשייתיות
טורבינות גז סילוניות
טורבינות גז מחזור משולב
2,590
2,250
1,794
522
335
סה"כ 9,051



אל האסופה ישראל - האדם והמרחב : נושאים נבחרים בגיאוגרפיה3

ביבליוגרפיה:
כותר: אתר תחנות הכוח : אשכול (אשדוד)
מחבר: חברת החשמל
שם  החוברת: אתר תחנות הכוח : אשכול (אשדוד)
מחבר: חברת החשמל
תאריך: 2000
הוצאה לאור: חברת החשמל
הערות: 1. הוצא לאור על ידי היחידה לקשרי הציבור והפרסום בשיתוף חטיבת ייצור והולכה.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית