הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל] > גרמי שמים > מערכת השמש
ראש גדול



תקציר
על עקבות זרימה של מים על פני המאדים.



מים על המאדים?
מחבר: ד"ר גורי זהר


עקבות זרימה צולמו על פני המאדים אולם כנראה הנחלים שלו אינם זורמים לשום ים.


 

ערוצי הכוכב האדום


65,000 תמונות צולמו על פני המאדים על ידי חללית המחקר "מרס גלובל סורוויאר" (Mars Global Surveyor), כמה מאות מתוכן מראות בבירור ערוצים ותעלות הדומות לאלה הנוצרות על פני כדור הארץ כתוצאה מזרימת מי שטפונות.
ערוצי המאדים לא נוצרו על ידי מי גשמים שכן אין שם גשמים. לכן, סבורים המדענים, התעלות נתהוו על ידי מים שפרצו מתוך מאגרים תת-קרקעיים של הכוכב. על פי רוחבן ועומקן, הכילה כל אחת מהן כ- 2500 מטרים מעוקבים של מים. כמות המספיקה על פני כדור הארץ למאה בתים למשך חודש ימים, בערך.
לאחרונה הגיעו למעבדות נאסא צילומים של ערוצים ותעלות חדשות הנראים כאילו נוצרו ממש ימים ספורים לפני הצילום.



NASA/JPL/MSSS


 

מים רותחים על אדמה קפואה


הלחץ האטמוספרי על פני המאדים קטן פי מאה מאשר זה השורר בגובה פני הים על כדור הארץ. מסיבה זו, אם כבר עולים שם מים על פני האדמה, הם רותחים מיד ומתאדים, למרות שהטמפרטורה הממוצעת של פני המאדים מגיעה למינוס עשרות מעלות צלסיוס.



 

חידת מסתורין


צילומי עקבות הזרימה על פני המאדים מעלים את אפשרות קיומם של מים במצב נוזל בסמוך לפני השטח בכוכב. עד כה סברו החוקרים שמים יכולים להימצא שם רק במצב של שכבת קרח וגם זאת בעומק של קילומטר. רק באזורי הקטבים כנראה שמצויה מעל פני השטח כמות קטנה של מים במצב קיפאון ואולי מעט אדים בשכבות נמוכות של האטמוספירה.
בעבר הרחוק, סבורים המדענים היו מים על פני המאדים וגם אטמוספירה סמיכה יותר. המים והן מרבית האטמוספירה, נעלמו כנראה לפני מיליארדי שנים. אולם היום, העדויות המצולמות מסבכות למדענים את התיאוריות. בעוד הצילומים מורים על מציאות מים, גורס הידע המדעי שזה לא ייתכן. מהיכן ואיך הגיעו מים במצב נוזל, ולו גם לזמן קצר ביותר, אל פני המאדים?




 

מעיינות נובעים אין שם. אולי התפרצות?


חומו של מאדים, או יותר נכון הקור שלו, באזור קווי הרוחב אשר בם נמצאו עקבות מה שנראה כשטפונות, נע בין מינוס 70 למינוס 100 מעלות (צלסיוס). מים, אם היו נובעים מבטן האדמה, היו קופאים בדרכם למעלה. לכן, סבורים קן אדג'ט ומיכאל מלין, ממרכז מלין לחקר החלל בסן דייגו, קיים תהליך כלשהו אשר במהלכו מתחממים מים במעמקים ומצליחים לחדור את השכבה הקפואה. גורמים אלה עדיין אינם מובנים למדענים, אולם לדעתם האפשרות הסבירה היחידה היא של התפרצויות מים ובוץ בעלות עצמה גבוהה היוצרות שיטפון זמני בערוצי המדרונות עד להתאדותם המהירה.



 

ומה הלאה?


תקוות צוותי המחקר היא לצלם התפרצות כזו בעת התרחשותה. אולי נזכה בקרוב לחזות בתיעוד זמן האמת הנדיר הזה. מיותר לתאר את השפעת הגילוי, אם אמנם יאושש, על תוכניות חקר המאדים, אפשרות קיומם של צורות חיים כלשהן על פניו, בעבר או בהווה, ותכנון הטיסות המאוישות אליו.




למתעניינים:
http://www.msss.com/mars_images/moc/june2000

ביבליוגרפיה:
כותר: מים על המאדים?
מחבר: זהר, גורי (ד"ר)
תאריך: ספטמבר 2000 , גליון 7
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הערות לפריט זה: 1. ירחון מדע לצעירים
2. תוכנית קרב למעורבות בחינוך
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית