הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אוויר > זיהום אווירעמוד הבית > מדינת ישראל > מים ותשתיות > חשמל
אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה


תקציר
מידע על העתירה של עמותת "אדם טבע ודין" לבג"צ בבקשה כי ימנע הקמתה של תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון.



תחנת כח פחמית באשקלון : פנייה לבג"ץ לשם מניעתה
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה


"אדם טבע ודין" עתרה לבג"צ בבקשה כי ימנע הקמתה של תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון

* מומחית מדעי הסביבה, ד"ר גאולה שרף: תחנת כוח פחמית פולטת בממוצע פי 47 יותר גופרית דו חמצנית, פי 7 יותר חלקיקים, פי 5 יותר תחמוצת חנקן ופי 2 יותר פחמן דו חמצני, לעומת תחנת כוח גזית.
* יואב ערמוני, לשעבר ראש מינהל הדלק: צרכני החשמל הם שיישאו בעלות העודפת של התחנה הפחמית הנאמדת ב-1.13 מיליארד דולר.
* פרופ' ישעיהו לוי מהטכניון: כמות האנרגיה החשמלית שניתן להפיק מכמות מסויימת של דלק, בתחנת כוח המופעלת באמצעות גז טבעי, גבוהה בשיעור של כ-50% ביחס לכמות האנרגיה שניתן להפיק בתחנת כוח פחמית.


עמותת "אדם טבע ודין" עתרה היום לבג"צ כנגד החלטת השר לתשתיות לאומיות, אביגדור ליברמן להקים תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון.

סמנכ"ל "אדם טבע ודין", עו"ד ציפי איסר-איציק כותבת בעתירה: "בימים שבהם מדינות העולם המערבי מתקדמות ומפתחות שיטות יעילות יותר להפקת חשמל, אשר מבוססות על אנרגיה נקיה יותר, וזאת תוך מתן חשיבות עליונה להשלכות הסביבתיות והבריאותיות של תהליכי הפקת החשמל, נתקבלה על ידי השר לתשתיות לאומיות החלטה שאמורה להכריע את עתידו של משק החשמל הישראלי לעשור הקרוב. בהתאם להחלטה זו, ניתן אישור לתוכנית הפיתוח של חברת החשמל לישראל לפיה תוקם תחנת כוח המופעלת באמצעות פחם. זאת, בניגוד לעמדת המקצועית הרווחת בקרב מומחי המשרד לתשתיות לאומיות, ומומחים מקצועיים שונים בנושאי אנרגיה, מינהל ציבורי, מדעי הסביבה ועוד, אשר סבורים כי יש להעדיף, את הקמתן של יחידות ליצור חשמל המוסקות באמצעות גז טבעי".

עו"ד איסר-איציק מוסיפה: "החלטת השר לתשתיות לאומיות, לא זו בלבד שהיא מנוגדת להתפתחות הטכנולוגית בעולם המערבי, אשר אינו תומך בהקמת תחנות כוח פחמיות חדשות, והיא מנוגדת לעמדות מפורשות שהוצגו לו על ידי אנשי המקצוע במשרדו ומחוצה לו, אלא שהיא מעוררת תמיהה רבה בהיותה בלתי מנומקת ומבוססת, ומניעיה נסתרים. כל אחד ואחד מהשיקולים שהיו אמורים לעמוד לנגד עיניו של השר לתשתיות לאומיות, כפי שהם מפורטים בחוק המסמיך – חוק משק החשמל, התשנ"ו-1996, מובילים למסקנה הברורה, שאינה משתמעת לשני פנים, כי יש עדיפות מובהקת ליצור חשמל באמצעות יחידות יצור המופעלות באמצעות גז טבעי".

"אדם טבע ודין" צירפה לעתירתה חוות דעת של מספר מומחים, ביניהם ד"ר גאולה שרף מומחית במדעי הסביבה שבחוות דעתה ציינה כי "תחנת כוח פחמית פולטת בממוצע פי 47 יותר גופרית דו חמצנית, פי 7 יותר חלקיקים, פי 5 יותר תחמוצת חנקן ופי 2 יותר פחמן דו חמצני, הידוע כגז החממה הגורם להתחממות כדור הארץ, זאת לעומת תחנת כוח גזית".

לעתירה צורפה גם חוות דעתו של מר יואב ערמוני, לשעבר ראש מינהל הדלק, לפי מר ערמוני: "העלות העודפת למשק אשר תיווצר במידה ותוקם תחנת כוח פחמית נוספת, נאמדת בכ-1.13 מיליארד דולר (232 מיליון דולר, בצירוף 916.9 מיליון דולר בעבור העלות החיצונית של זיהום האוויר), והיא תמומן בחלקה על ידי תעריף החשמל ובחלקה על ידי תקציב הבריאות, ותשפיע על כלל האוכלוסיה בהיבט הבריאותי ועל צרכני החשמל – תעשייה, מסחר ושירותים, חקלאות ומשקי בית בהיבט הכלכלי".

פרופ' ישעיהו לוי, ראש המעבדה לטורבינות גז ומנועי סילון של הטכניון ציין בחוות דעת שצורפה לעתירה כי: "בתחנת כוח המופעלת באמצעות גז טבעי, כמות האנרגיה החשמלית שניתן להפיק מכמות מסויימת של דלק, גבוהה בשיעור של כ-50% ביחס לכמות האנרגיה שניתן להפיק בזמן פעולה בתחנת כוח פחמית". פרופ' לוי הוסיף כי לנצילות תחנת הכוח יש השפעה ישירה על זיהום האוויר וכתב כי: "כמות המזהמים הנפלטים לאטמוספירה עומדת ביחס ישר לכמות הדלק הנשרף בתחנת הכוח. ככל שנצילות תחנת הכוח גדולה יותר, כך יש לשרוף פחות דלק עבור יצירה של כמות מסויימת של אנרגיה חשמלית, ובאופן ישיר קטנה גם פליטת המזהמים לאטמוספירה".

"אדם טבע ודין" מבקשת מבית המשפט, לפסול את החלטתו של השר ליברמן להקים את התחנה הפחמית, ולאפשר בכך למשק החשמל הישראלי להשתלב בקדמה הטכנולוגית שהינה מנת חלקן של מדינות העולם המערבי בנוגע לתהליכי יצור חשמל, לעודד את קליטתו של הגז הטבעי (אשר נמצא בכמויות ניכרות אל מול חופי המדינה) כמקור לאנרגיה נקיה וסביבתית, לאפשר את כניסתם של יזמים פרטיים לתחום יצור החשמל, ולמנוע נטל כלכלי כבד ומיותר למשק הישראלי בכללותו.



מס' העתירה 9032/01

ביבליוגרפיה:
כותר: תחנת כח פחמית באשקלון : פנייה לבג"ץ לשם מניעתה
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
שם  הפרוספקט: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה - נייר עמדה
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
הוצאה לאור: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
הערות לפריט זה: 1. מס' העתירה 9032/01
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית