הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > שפה ושפות > שפה עבריתעמוד הבית > מדעי הרוח > שפה ושפות > בלשנות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על חשיבותה של הלשון ועל התפקידים השונים שהיא ממלאת בחיינו.



הלשון בחיינו
מחברת: שרה ליפקין



 

א.1 לשון - כמו אוויר לנשימה


הלשון היא כמו אוויר לנשימה. אנחנו מדברים את לשוננו בקלות ובטבעיות, כשם שאנו נושמים, ואנחנו גם זקוקים לה כשם שאנו זקוקים לאוויר לנשימה. אנחנו משתמשים בלשון על כל צעד ושעל בחיינו.

מה, למשל, אתם עושים עכשיו? קוראים, נכון? קריאה והבנת מלים ומשפטים הן חלק בלתי נפרד מן הלשון. ומה אתם מתכוננים לעשות אחר-כך? - להכין שיעורים? לשוחח בטלפון? לצפות בטלוויזיה? לשחק עם חברים? לקרוא עיתון?

בכל פעולה כזו אתם משתמשים בלשון. כל פעולה כזו - דיבור, האזנה, קריאה, כתיבה - קשורה
ללשון. אפילו בלילה אתם חולמים בעברית, או בכל שפה אחרת שאתם רגילים לה.
גם במחשבה ובדמיון אנחנו משתמשים במלים מן הלשון, בשפה.

הלשון מלווה כל רגע בחיינו מיום לידתנו. הורים מדברים אל התינוק מיומו הראשון. גם התינוק מיומו הראשון "מדבר" ורוכש לשון. הוא בוכה, הוא נוהם, הוא מגרגר, הוא ממלמל, הוא מקשקש, ובעזרת הקולות האלה שהוא משמיע, הוא לומד להעביר מסרים לבני האדם שבקרבתו.

ומה הפלא? לשון היא דבר טבעי לבני אדם. המוח האנושי בנוי כך שהוא יכול לקלוט את השפה. תינוק נולד עם יכולת טבעית לקלוט כל שפת אנוש, והוא לומד את לשונו מרגע צאתו לאוויר העולם. תינוק עשוי ללמוד כל שפה, ובלבד שיהיה "חשוף" להן כלומר שאנשים סביבו ידברו את השפה, יפנו בה אליו, ויקראו לו בשפה זו סיפורים וישירו לו שירים.



 

א. 2 תפקידי הלשון


בספר "מסעי גוליבר" מסופר על אנשים שראו בדיבור חטא. הם ניסו לבטל את המלים, ובמקום לדבר בעזרת מלים דיברו בעזרת תנועות ידיים ובעזרת חפצים שגררו אתם כדי להצביע עליהם ולהסביר את כוונתם.

אנשים הסתובבו ברחובות, עמוסים לעייפה בחפצים שונים, כדי שיהיו מסוגלים "לדבר" זה עם זה. עד מהרה הפכו החיים להיות בלתי נסבלים, שהרי איך אפשר לחיות בלי לשון? איך אפשר ליצור קשר בלי שפה? איך אפשר להביע דבר-מה בלי לשון?

הלשון משמשת אותנו בראש ובראשונה לתקשורת יומיומית:
"שלום!", "בוקר טוב!", "מה העניינים?", "שמע איזה סיפור קרה לי...", "מה השעה, בבקשה?" "תודיעי לי אם את באה", "סליחה, איפה יש טלפון ציבורי?", "כואב לי הראש", "תשמעו בדיחה..." וכדומה.

אנחנו מבקשים, מזהירים, מספרים, מתבדחים, מודיעים, שואלים, עונים, מפטפטים, מודים, מברכים, מקללים, ובקיצור: מתקשרים בעזרת הלשון.

אנו יוצרים קשר עם אחרים - עם חבר, עם בני המשפחה, עם המורה, עם המוכר בחנות, עם נהג האוטובוס - באמצעות המערכת הלשונית העומדת לרשותנו.

בכל צורת תקשורת מנסים להעביר תוכן מסוים: ידיעה, מחשבה, רגש, עובדה, משאלה וכדומה. תוכן זה הוא המֶסֶר. את המסר מעביר המוֹעֵן - מי שמדבר או כותב. הוא מעביר אותו אל הנִמְעָן - מי ששומע או קורא את הדברים. למשל, כאשר ילד מספר לאביו בדיחה - הילד הוא המוען, האבא הוא הנמען, והבדיחה היא המסר.

בכל תקשורת מעביר המוען מסר אל הנמען, בדיבור או בכתיבה.

התפקיד העיקרי והחשוב ביותר של הלשון הוא יצירת תקשורת, אך אין הוא התפקיד היחיד. כשילדים קטנים מדברים אל עצמם בשעת משחק, הם אינם עושים זאת כדי ליצור תקשורת, שהרי אינם פונים אל מישהו ואינם מנסים להעביר מסר. הם פשוט מביעים את עצמם לעצמם בעזרת הלשון.

גם אנו, המבוגרים יותר, מסוגלים להביע את עצמנו - לעצמנו או לאחרים. הלשון מאפשרת לנו להביע את דעותינו, את מחשבותינו ואת רגשותינו. אנו יכולים להביע אותם בעל-פה או בכתב: בשיחה עם חבר טוב או בנאום מעל בימה פוליטית, ביומן סודי הנשמר במגרה או במאמר גלוי בעיתון.

ואיך אתם חושבים שאתם חושבים? הלשון עוזרת לנו בפעולת החשיבה. הלשון נותנת שמות למושגים השונים ו"מלבישה" במלים את הרעיונות. בעזרת הלשון אנו מסוגלים לחשוב על נושאים רבים ומגוונים, לארגן את מחשבותינו, לתכנן, למיין ולבקר את מה שאנו עושים.

אנחנו לומדים הרבה מאוד בעזרת הלשון. את מרבית ידיעותינו על העולם אנו רוכשים באמצעות שמיעה או קריאה. אבותינו למדו על העולם בעיקר מסיפורי עם ומאגדות, שנמסרו בעל-פה מדור לדור. כיום משמשת השפה הכתובה לשימורה ולטיפוחה של התרבות באמצעות הספרות והתיאטרון. ספרי המדע והעיתונות מזינים אותנו בידע עצום וכמוהם שלטי הפרסומת וכתבות הרדיו והטלוויזיה.

כיצד היינו יודעים על קיומה של דיאטה חדשה, אלמלא שמענו עליה בפרסומות?

כיצד היינו יודעים על ההיסטוריה של העולם אלמלא קראנו עליה בספרים? כיצד רופאים, אנשי מחשבים, טכנאים ושאר בעלי מקצועות היו לומדים את מקצועם בלי להשתמש בלשון?

לשון היא גם מקור להנאה בחיינו, ובלעדיה היו החיים משעממים מאוד.

בעצם מה אתם הייתם עושים בלי השפה?

איך הייתם מצליחים לדבר (שעות) בטלפון? ולפתור תשבצים? ולהאזין לרדיו? ולקרוא ספר?

ולספר בדיחות ולשיר? והכי חשוב... - איך הייתם מסוגלים להכין שיעורים?



 

א. 3 למה צריך ללמוד לשון?


ראינו שהלשון חיונית וטבעית לבני האדם: כל תינוק לומד לשון, כולם מבינים לשון, וכל אחד מאתנו שולט בדיבור ללא קושי. אם כן, למה בכלל צריך ללמוד לשון? בשביל מה צריך שיעורי לשון בבית הספר?

נכון, אין צורך ללמוד לשון. אתם כבר יודעים את לשונכם ושולטים היטב בעברית: אתם יודעים לדבר ולכתוב בשטף, ומבינים את מה שאתם שומעים או קוראים. בעצם, כל אחד מכם "מומחה צעיר" ללשון העברית, וכמעט שאינכם צריכים ללמוד אותה.

אבל, רגע! לפני שאתם סוגרים את הספר, שימו לב להבדל הדק: אמנם דוברי עברית כמוכם אינם צריכים ללמוד את הלשון, אך יש לכם מה ללמוד על הלשון. מקצוע הלשון בבית הספר אינו בא ללמד את הלשון עצמה; הוא אינו בא ללמד דובר עברית לדבר עברית. מקצוע הלשון בא ללמד את דובר השפה על הלשון שהוא משתמש בה: על המבנה שלה, על תופעות בלשון, ועל ההיגיון והחוקיות בלשון.

בביולוגיה לומדים על מערכת כלי הנשימה בגוף האדם - לא כדי לדעת איך לנשום, כי זאת יודע כל תינוק מרגע צאתו לאוויר העולם - אלא כדי ללמוד על עצמנו, על גופנו, על המבנה המורכב והמתוחכם של גוף האדם. כך בדיוק לומדים בלשון על המערכת הלשונית - לא כדי לדעת לדבר או לכתוב, אלא כדי ללמוד ולהבין את המבנה החכם והמעניין של הלשון, כדי ללמוד על עצמנו, כדי לחקור את האדם, את מוחו ותודעתו, וכדי להיטיב ולהכיר את אחת התופעות האנושיות החשובות והמעניינות כל-כך - הלשון.



 

סיכום ביניים


הלשון חיונית מאוד ומלווה את בני האדם כמעט כל רגע בחיים.
תפקידיה העיקריים של הלשון: תקשורת, הבעה וחשיבה.

בלימוד הלשון בבית הספר אנו לומדים בעיקר על הלשון, על המבנה שלה ועל החוקיות שבה.
כך אנו לומדים להכיר את התופעה האנושית החשובה כל-כך, שיצר מוח האדם - הלשון.




עוד בנושא:
הלשון בחיינו
הלשון - מערכת סימנים וכללים
לשון דבורה - לשון כתובה
ההגיים בעברית
העיצורים
התנועות

ביבליוגרפיה:
כותר: הלשון בחיינו
שם  הספר: עיין ערך לשון : תורת ההגה א
מחברת: ליפקין, שרה
תאריך: 1994
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית