הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > תרבות ישראל > אישיםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > יהודים בתפוצות > קהילות יהודיות במאות 17-15עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > היסטוריה במבט רב-תחומי > היסטוריה בספרות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתקרן אבי חי


תקציר
המידע בדף זה עוסק בסופר ובמלומד זכריה יחיא אלצאהרי, שחי בתימן במאה ה-16. היה איש מסעות והעלה את רשמי מסעותיו בספר שנקרא "ספר המוסר". הספר משמש מקור מידע חשוב על קהילות היהודים בתימן ובמזרח בתקופתו. הושפע מספרי מקאמות.



זכריה יחיא אלצאהרי (1519-1589 בערך)
מחברת: מתיה קם


רבי זכריה (יחיא) אלצאהרי היה סופר ומלומד שחי בתימן במאה ה- 16 והיה מגדולי החכמים והיוצרים של יהדות תימן. אלצאהרי היה בעל ידע רחב בפילוסופיה וכן בספרות יהודית וערבית של ימי הביניים. כאיש מסעות ביקר אלצאהרי במצרים ובארץ ישראל, בסוריה ובטורקיה – והגיע עד הודו. את רשמי מסעותיו העלה על הכתב בספר שנקרא "ספר המוסר", הכולל – לצד תיאורי מסעותיו – גם סיפורי-עם, משלי חיות וחידות, דברי מוסר ושירי שבח. את הספר כתב אלצאהרי בבית הסוהר, כאשר נכלא יחד עם יהודים אחרים מבני צנעא בתקופת המלחמה בין התימנים לטורקים (1568 – 1573).
"ספר המוסר" נכתב בהשפעת ספרי המקאמות* של יהודה אלחריזי ועמנואל הרומי - ובהשראת הספרות הערבית. חשיבותו העיקרית של "ספר המוסר" - שהוא מקור מידע חשוב על קהילות היהודים בתימן ובמזרח ועל האירועים בתימן במאה ה- 16.
זכריה (יחיא) אלצאהרי כתב גם פירוש לתורה בשם "צידה לדרך" וכמה ספרים בענייני הלכה ואגדה.


* מקאמה: מושג מן השפה הערבית שפירושו: סיפור שנון הכתוב בחרוזים. המקאמה הייתה נפוצה בספרות הערבית של ימי הביניים, ומשם עברה לספרות העברית בספרד.

ביבליוגרפיה:
כותר: זכריה יחיא אלצאהרי (1519-1589 בערך)
שם  התקליטור: המסע בעקבות הכתר
מחברת: קם, מתיה
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הערות: 1. המידע שלפניך הוא לקט המבוסס על תוכנית מבחר-תכנית בתרבות ישראל בגישה רב תחומית. התוכנית פותחה בסיוע קרן אבי חי ובשיתוף משרד החינוך. כתבה: מתיה קם.
2. המידע והתמונות במאגר זה מיועדים לשימוש אישי, לצורכי לימוד בלבד.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית