הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה
אדם טבע ודין : עיתון לענייני הגנת הסביבה


תקציר
על מורכבות המאבק לשמירת איכות הסביבה בכלל והמלחמה בזיהום האוויר בפרט. שיחה עם חבר הקונגרס האמריקאי, הנרי ווקסמן, פעיל בולט בנושאי איכות הסביבה.



איכות סביבה טובה יותר היא גם כלכלה טובה יותר
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה


חבר הקונגרס האמריקאי, הנרי וקסמן, הוא אחד האחראים העיקריים לתיקונים שנעשו בחוק אוויר נקי בארצות הברית. למרות הבעיות בארץ, הוא אומר, אין שום סיבה שלישראל לא יהיה חוק אוויר נקי העונה לבעיותיה, כדי להשיב לנו מחדש את הזכות לנשום.

"חוק אוויר נקי, שעל תיקונו עמלתי במשך למעלה מעשור, חייב את התעשיות השונות לנקוט באמצעים שיקטינו את זיהום האוויר באותם אזורים גיאוגרפים בארצות הברית שבהם דרגת הזיהום מהווה איום ממשי על בריאות הציבור". כך אומר חבר הקונגרס האמריקאי, הנרי וקסמן, שהגיע לארץ בדצמבר כאורח של 'אדם טבע ודין'. וקסמן, שהוזמן על ידי מנכ"ל האגודה, פיליפ ורבורג, הגיע כדי להביע תמיכה בחשיבותם של ארגונים ציבוריים העוסקים בקידום הנושא הסביבתי.

וקסמן מכהן כחבר הקונגרס האמריקאי מזה 26 שנים ברציפות. הוא ידוע כאחד הפעילים הבולטים בקונגרס האמריקאי בנושאי איכות סביבה, ובתיקונים לחוק אוויר נקי משנת 1990, הוא רואה את אחת מגולות הכותרת של עבודתו. את ביקורו הקדיש וקסמן לקידום פעילותה של אט"ד בנוגע להתקנת חוק אוויר נקי בארץ. במסגרת זו, ערך עוזר החקיקה של וקסמן פגישה עם הצוות המטפל בנושא מטעם האגודה, וייעץ לו בניסוח טיוטה ראשונה של החוק. כמו כן, נפגש וקסמן לשיחה עם צוות האגודה בנושא קידום חקיקה סביבתית.

בנוסף, יזמה 'אדם טבע ודין', פגישה בין וקסמן ובין השרה לאיכות הסביבה, דליה איציק, ומנכ"ל המשרד, איציק גורן, שעסקה בקידום חקיקה בתחום איכות האוויר.


 

לא לפחד מהמאבק


וקסמן, למוד מאבקים, לא מפחד מאף אחד. "זיהום האוויר מהווה סכנה רצינית לשלום הציבור", הוא אומר. "הוא גורם, בין היתר, לבעיות אסטמה לצעירים ולבעיות בריאות ומוות מוקדם אצל מבוגרים".

לדבריו, המאבק להפחתת זיהום האוויר מחייב את התומכים להתמודד הן עם התעשייה והן עם הצריכה המוגברת של האנרגיה, שבאה לידי ביטוי בריבוי המכוניות ובשימוש בהן. התעשיות, הוא מסביר, מחזיקות בעוצמה פוליטית וכלכלית אדירה. עם זאת, מניסיונו במאבקים אלו, הוא טוען לא כדאי להתרגש מכך, אלא להתמודד ולנצח: "מפעלי תעשיית הרכב בארה"ב, למשל, ניסו להלך אימים על קובעי המדיניות ולטעון שהחוק יחייב אותם בהשקעה כספית אדירה שאינה ריאלית", הוא מסביר. "אבל העובדות מוכיחות את ההיפך.
כך למשל, כלכלת ארצות הברית הכפילה את עצמה מאז 1970 ואילו בסך הכל זיהום האוויר ירד ב- 30%. גם כמות המכוניות הוכפלה, אך בזכות האמצעים המתחייבים מהחוק, הזיהום מכלי הרכב ירד".



 

צריך ליצור דרמטיזציה


הפוליטיקה היא, כידוע, מאבק בין אינטרסים ורצונות מנוגדים, ולכן קיימת חשיבות רבה לשיטות הפעולה בהן בוחרים להשתמש משתתפי המשחק הפוליטי. "חשוב מאוד להיות יצירתיים", מייעץ וקסמן לאנשי 'אדם טבע ודין'. נקודות. המפתח, לדעתו, הן הפעלת לחץ והעלאת נושא איכות הסביבה למרכז סדר היום ולמודעות הציבור. "אנשי התעשייה", הוא אומר, "לא ינקטו בצעדים מיוזמתם, כי ההשקעה הכספית תעלה את מחיר המוצר ותפגע בכושר התחרות שלהם ולכן, צריך להכריח את כולם לנקוט בצעדים באמצעות חקיקה. צריך לגייס ארגוני איכות סביבה למאבק שיציג את התעשייה כמקור לנזקים ולמחלות. צריך ליצור דרמטיזציה בקרב דעת הקהל ולהביא לידיעת כולם את האיום הטמון בזיהום האוויר, שרבים לא מודעים לו".



 

מאבק מתמיד באזור מסובך


"התרשמתי עמוקות מפעילות 'אדם טבע ודין'", אומר וקסמן, "מהמחויבות והעשייה שלהם בקידום נושאי איכות סביבה ובריאות הציבור, ואני סבור שהארגון צריך להמשיך ולהשתמש בבתי המשפט בשעת הצורך, להגיש תביעות ועתירות ולקדם חקיקה סביבתית בכנסת במקביל".

עם זאת, הוא מודע לבעיות הקיימות באזור ולמצבה המורכב של מדינת ישראל, "הנמצאת במאבק מתמיד באזור מסובך", אך לטענתו, ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה להתמקד רק בביטחון. "מדינות רבות, ברובן לא מפותחות", הוא מסביר, "בחרו להתמקד בפיתוח הכלכלי תוך הזנחת איכות הסביבה לעתיד, כשכלכלתן תשגשג. תוצאות הגישה הזו היו הרסניות: הכלכלה נפגעה, הסביבה נפגעה ובריאות הציבור נפגעה".



 

הגנת הסביבה מאחדת מחנות


חברי הקונגרס האמריקאי מעמידים עצמם לבחירה מדי שנתיים, כך שחשבון פשוט מלמד שוקסמן עמד בהצלחה ב- 13 מערכות בחירות. במהלכן כיהנו נשיאים דמוקרטים, חסידי איכות הסביבה, דוגמת קרטר, ומאידך, רפובליקנים חסרי מודעות לנושא, דוגמת רייגן.

ןקסמן אינו רואה קשר בין תחלופת הנשיאים לבין בחירתו. באזור הבחירה שלו בלוס אנג'לס, מודעים התושבים לכך שרמת הזיהום באזורם היא הגבוהה ביותר בארה"ב, ורבים מהבוחרים שייכים לקבוצת האוכלוסייה המבוגרת, הנמצאת ברמת סיכון גבוהה.

באופן כללי, וקסמן סבור כי במקרה של איכות הסביבה, החלוקה לרפובליקנים ולדמוקרטים אינה תופסת. "אינני סבור שהגנת הסביבה או בריאות הציבור הן חלק מאיזה פילוסופיה או תיאוריה פוליטית", הוא מסביר. "אפילו אנשים שמרנים בתפיסתם הכלכלית מבינים שהם חייבים לפעול לטובת בריאות ורווחת הציבור והחברה. בסופו של דבר, איכות סביבה טובה יותר היא גם כלכלה טובה יותר, ותעשייה שתהיה ידידותית יותר לסביבה, תהיה גם פרודוקטיבית יותר".



 

לפעול לקידום פרויקטים משותפים


אי אפשר לסיים ראיון עם וקסמן מבלי לגעת בקשר האישי שיש לו,עם ישראל. וקסמן, המגדיר את עצמו כאמריקאי שהוא גם יהודי וגם ציוני, חש דאגה מיוחדת ואישית לישראל, היות שאחת מבנותיו גרה בישראל עם בעלה ושלושת ילדיה. כחבר קונגרס פרו ישראלי, התומך בסיוע הכלכלי והצבאי שמעניקה ארה"ב לישראל, הוא סבור שיש להסיט חלק מהמענק האמריקאי גם לתחום איכות הסביבה, ובנוסף, "לפעול לקידום פרויקטים משותפים של שתי הממשלות ושל ארגונים סביבתיים משתי המדינות, כדי שנוכל לשתף פעולה, להחליף אינפורמציה וללמוד אחד מהשני".

בקרות: הצעת חוק אוויר נקי – לכנסת בישראל נחקקו מספר חוקים העוסקים בבעיית זיהום האוויר, אך הם בסיסיים מאוד ורחוקים מלתת מענה הולם לזיהום. כך למשל, בארץ קיימת תקינה לכ- 20 מזהמי אוויר בלבד, לעומת כ- 200 בארצות הברית.

בימים אלה שוקדים ב'אדם טבע דין' על הכנת טיוטה, שתהווה בסיס לחקיקת חוק אוויר נקי בישראל. במהלך ביקורו, נפגש עוזר החקיקה של חבר הקונגרס וקסמן, פיליפ ברנט, עם חברי האגודה המטפלים בתחום,כדי לדון בסקיצה ראשונה לחוק, עליה עובדים ב'אדם טבע ודין'. במהלך הפגישה בדקו המשתתפים את החוקים השונים בקנדה, יפן ואירופה כחלק מהכנת נוסח מתאים לישראל. באגודה צופים, כי בשנת 2001 תושלם הכנת הטיוטה ותועבר להליכי חקיקה בכנסת.

ביבליוגרפיה:
כותר: איכות סביבה טובה יותר היא גם כלכלה טובה יותר
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
תאריך: חורף 2001 , גליון 39
שם כתב העת: אדם טבע ודין : עיתון לענייני הגנת הסביבה
הוצאה לאור: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית