הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנטעמוד הבית > אחר > פנאי
אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם



תקציר
האזנה לרדיו דרך האינטרנט - על הטכנולוגיה המאפשרת זאת ומה צופן לנו העתיד בתחום?



רדיו, דבר אלי
מחבר: צורי שמר


רשת האינטרנט, בין שאר יכולותיה, מהווה גם את תחנת הרדיו הגדולה בעולם. אלפי תחנות רדיו 'קונבנציונליות' מעבירות את שידוריהן ברשת, ויותר ויותר תחנות רדיו, המשדרות אך ורק באינטרנט, צצות כפטריות אחרי הגשם.

מאז כניסת הטלוויזיה וערוצי הכבלים לחיינו, היו רבים שהספידו את הרדיו, כמדיה שמיצתה את עצמה. החשיפה הרחבה שאפשרה הטלוויזיה, לשפע של ערוצים המשדרים 24 שעות ביממה, הפחיתה את אחוזי ההאזנה לרדיו וגרמה, באופן ישיר, להגירה של מפרסמים רבים מהרדיו, אל ערוצי הטלוויזיה המסחרית. האמנם תם עידן הרדיו?

לא ולא, התפתחות מפתיעה, שחלה בשנה ומשהו האחרונות, יצרה שידוך בין הרדיו לבין הלהיט העכשווי - האינטרנט כמובן, וחיברה אנשים רבים לשילוב טכנולוגי מרתק. תחנות רדיו 'קונבנציונליות' רבות פתחו ערוצי שידור גם באינטרנט, ויתרה מכך - קם מספר בלתי מבוטל של תחנות המשדרות רק באינטרנט. הקסם הישן של הרדיו קם לתחייה. ברגעים אלו ממש, תוך כתיבת שורות אלו, אני מאזין לשידורי תחנת רדיו שמשמיעה מוסיקת ג'אז, היישר מניו-אורלינס - בירת הג'אז האמריקאית.

שידורי רדיו באינטרנט הפכו לצורה של ביטוי חופשי, ממש כמו האתרים עצמם. רשת האינטרנט היא המקום האחרון בו ניתן להביע כל דעה, באופן חופשי לחלוטין, ללא מגבלות פוליטיות או מסחריות. כך נוכחנו לשמוע, בעת המשבר האחרון בקוסובו, את הרדיו המקומי שנסגר בפקודת השלטונות, ממשיך לשדר ברשת האינטרנט.


 

הטכנולוגיה


מבחינה טכנולוגית, שידורי רדיו ברשת הם משימה פשוטה יחסית. רוב התחנות משדרות בעזרת הטכנולוגיה של חברת Real Networks (הקרויה RealMedia), ל"הזרמה" שוטפת של מידע מהשרת למשתמש. טכנולוגיה זו מאפשרת לשדר מידע באופן רציף (כמעט), מהרשת למשתמש, ללא צורך בהורדה מוקדמת של קובץ הקול (שמשקלו עלול להתגלות ככבד מאד).

בצד המשתמש נמצא ה"נגן" - הפלאג-אין המכונה RealPlayer, המהווה כיום חלק אינטגרלי מהדפדפנים המודרניים ו/או ניתן להורדה בחינם מאתר החברה: www.real.com . פלאג-אין זה מפענח את הנתונים הדחוסים ומשמיע את הקולות, על-גבי מחשב המשתמש. על-כן, כל מה שתצטרכו כדי להאזין לשידורי רדיו מהרשת זה דפדפן, תוכנת קליטה (מדיה-פלייר של מיקרוסופט או ריל-פלייר), וחיבור לאינטרנט במהירות 28,800 לפחות (מהירות חיבור נמוכה יותר תגרום לשיבושים בהעברת הקול ולקיטועים בשידורים הישירים).

הפופולריות הגואה של שידורי רדיו באינטרנט הביאה את יצרני הדפדפנים להכניס אפשרות מובנית לשמיעת תחנות רדיו באינטרנט. הראשונה לעשות זאת היתה חברת מיקרוסופט, ששילבה בגירסה 5 של תוכנת האקספלורר, יישום המאפשר האזנה לתחנות רדיו רבות המשדרות ברשת. בימים אלה שחררה המתחרה העיקרית של מיקרוסופט בשוק הדפדפנים - חברת נטסקייפ – את גירסה 4.7 של תוכנת הקומיוניקייטור מתוצרתה, כשאחד השיפורים הבולטים בגירסה זו הינו האפשרות המובנית להאזין לשידורי רדיו באינטרנט.


 

הקונספט


רדיו באינטרנט הוא יותר מתחנה שמשדרת שירים. תוכלו להקשיב לתחנות שמתמחות בסוגי מוסיקה שונים, תחנות איזוריות, תחנות לשידורי חדשות, ואפילו להאזין לשידורי המשטרה, מגדל הפיקוח, או מכבי האש. מהיום, אם נדדה שנתכם, תוכלו להתחבר לערוץ הרדיו של משטרת ניו-יורק, לוס אנג'לס או מיאמי, ולהאזין לשידורי הרדיו של הניידות, בזמן אמת.

יתרה מכך - בעוד שהרדיו ה'קונבנציונלי' מאפשר האזנה פסיבית למה שהשדרן החליט לשדר באותו רגע, תחנות רדיו קיברנטיות רבות מאפשרות לכם - מעבר להאזנה לשידור החי של התחנה - גם להרכיב בעצמכם את התוכנית המשודרת, על-ידי בחירה של השירים האהובים עליכם, והרכבתם לרצף מתנגן. "מוסיקה כבקשתך", תרתי משמע.

מגוון תחנות הרדיו המעבירות את שידוריהן באינטרנט פשוט עצום, מדגם מייצג (ולדעתנו - גם איכותי) תמצאו ברשימת האתרים הנלווית לכתבה זו. גם בישראל ישנן תחנות רדיו שמשדרות ברשת - החל מרדיו ממלכתי (כמו רשת ב') וכלה בתחנות רדיו אזוריות. חלק ניכר מהקסם של הרדיו באינטרנט הוא, ללא ספק הכיסוי הגלובלי שלו – רדיו ללא מגבלות קליטה, ועם מבחר אינסופי כמעט של ערוצים. לרשות המאזין עומדות אלפי תחנות רדיו מכל רחבי העולם. במגוון שפות. כמו-כן, יותר ויותר אנשים נוסעים ברחבי העולם ונמצאים הרחק מארצם. "התכיפות של הנסיעות גדלה, בעיקר לצרכי עסקים, והגידול המסיבי בתעשיית ההיי-טק מביא לשינוע כוח אדם בין ארצות לביצוע פרוייקטים" אומר לנו רמי אורפז, מומחה לתקשורת, "אין דבר משמח יותר מלשבת בבית מלון נידח בבומביי, להתחבר לאינטרנט, ולהקשיב לשידורי תחנת רדיו ישראלית", הוא מוסיף.


 

העתיד


הפריסה הרחבה של שידורי רדיו מרחבי העולם, מעידה על עוצמתה של רשת האינטרנט ככלי להעברת מסרים, וכמכשיר בידורי מהמעלה הראשונה. לאחרונה התעורר מחדש העניין בהעברת שידורי וידאו ברשת האינטרנט, ומומחים צופים ששיפור בטכנולוגיות הדחיסה, בד בבד עם הגדלת רוחב הפס, יאפשר העברת שידורי וידאו לכל משתמש אינטרנט. חברת סוני הודיעה על כוונתה להקים מערך שידורי בידור ומשחקי מחשב, שיתבסס על פלטפורמת פלייסטיישן 2 שלה, שיצאה בחודש שעבר. גם מיקרוסופט לא טומנת ידה בצלחת ומאותתת בכיוון זה. הכיוון ברור, התהליך האבולוציוני של הרשת יביא אותה למצב שבו היא תהיה הערוץ העיקרי של העברת מידע ברחבי העולם. מכשיר אחד יוכל לקלוט שידורי רדיו, וידאו, ותכני מולטימדיה, על פי דרישה. זוהי, אולי,
אחרית הימים, אולם 'אחרית ימים' זו אינה רחוקה כל-כך.

ביבליוגרפיה:
כותר: רדיו, דבר אלי
מחבר: שמר, צורי
תאריך: נובמבר 1999 , גליון 45
שם כתב העת: אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם
הוצאה לאור: אריג'נט
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית