הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנט
אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם



תקציר
מידע על תוכנות מסרים מיידיים: ICQ,
PowWow, Gooey, Odigo, Multimate, uTOK, Third Voice, Esgear.



תוכנות מסרים מיידיים : התופעה צוברת תאוצה
מחבר: ליאור עילם


תוכנת מסרים מיידיים (או תוכנת "פטפטת"), היא תוכנה הניתנת להורדה ולשימוש ללא תשלום, ומאפשרת לגולשים ליצור ביניהם קשר בזמן אמיתי. את תופעת תוכנות המסרים המיידיים התחילה חברת מירביליס הישראלית, שפיתחה את תוכנת ICQ המוכרת, ודאי, לרבים מכם. כיום פעילות בשוק מספר חברות חדשות, המציעות תוכנות מסרים מיידיים משוכללות יותר, בעלות יכולות משופרות

תוכנת ICQ עוררה לא רק את עניינם של הגולשים, אלא גם את דמיונם של יזמים רבים, שראו כי ניתן לתרגם את הרצון של גולשי האינטרנט לתקשר אחד עם השני, להרבה כסף. כידוע, מירביליס נמכרה בקיץ 98 לענקית האינטרנט אמריקה אונליין, בתמורה ל-407 מיליון דולר, לאחר שצברה כ-17 מיליון משתמשים. כיום משתמשים ב-ICQ כ-40 מיליון גולשים (23 מיליון ב-ICQ עצמה, ו-17 מיליון בתוכנת AIM התואמת, של אמריקה אונליין), והיא נחשבת לתוכנת המסרים המיידיים הפופולרית בעולם, בימים אלה, כשנה לאחר מכירת מירביליס, קמה שורה של חברות המספקות תוכנות חדשות ליצירת קשר בין הגולשים, נערוך כעת מסע בין היותר מוצלחות ביניהן.


 

ICQ - לדבר עם החברים שלכם


ראשית דרכה של ICQ היתה כתוכנה קטנה וקלה, שמטרתה לאפשר לגולשים לדעת מתי חבריהם נמצאים גם הם באינטרנט, וליצור אתם קשר מיידי, בזמן אמת, בשיטה של החלפת פתקאות. כיום, ICQ הינה תוכנה כבדה, השוקלת כ-4 מגה. היא כוללת פונקציות רבות נוספות, כגון צ'טים ואפשרות לפגוש גולשים המשתייכים לאחת מקבוצות עניין מוגדרות.

מיקרוסופט - חברת התוכנה הגדולה בעולם החליטה, לפני מספר שבועות, להכנס לתחום תוכנות המסרים המיידים, אף היא, עם תוכנת ה- MSN מסנג'ר, צעד זה הביא למיני-מלחמה וירטואלית בין אמריקה אונליין למיקרוסופט (ראו הרחבה נפרדת).



 

PowWow - לדבר עם גולשים שחולקים עניין משותף


ICQ אינה התוכנה היחידה שמאפשרת לגולשים לתקשר אחד עם השני בזמן אמת, תוכנה נוספת המתחרה ב-ICQ הינה PowWow, המאפשרת אמנם יצירת קשר בין חברים, אולם כוחה האמיתי טמון ביכולת של אנשים להתאגד באמצעותה סביב קבוצות עניין. על-פי החברה, נוצרו בה יותר מ-18,000 קהיליות, כשאת התוכנה עצמה הורידו יותר מ- 5 מיליון משתמשים. התוכנה כבדה למדי, כמעט כמו ICQ - 3.5 מגה. היא אינה פשוטה לשימוש ויש להקדיש זמן ללמידת כל הפונקציות שהיא מציעה.

PowWow מאפשרת הן הצטרפות לקבוצות עניין והן יצירה של קבוצות עניין, אולם היצירה של קבוצות עניין מחייבת רכישת רשיון לשימוש בתוכנה. בין האפשרויות הנוספות של התוכנה: שיחה ממשתמש אחד לכמה משתמשים (עד תשעה) וכן שיחה קולית. המשתמשים יכולים להעביר אחד לשני מסרים, ואם המשתמש אינו מחובר לאינטרנט, ניתן לשלוח מסר לתיבת הדואר האלקטרונית שלו. ניתן לקחת מספר משתמשים לטיול בין אתרים, ולהחליף עמם שרטוטים ושרבוטים.



 

Odigo, Gooey ו-Multimate – לדבר עם אנשים שגולשים באותו אתר


בתחילת השנה הוקמו בישראל, כמעט במקביל, שלוש חברות סטארט-אפ, בעלות מטרה זהה - לאפשר לגולשים באותו אתר ליצור קשר אחד עם השני. הראשונה שהצליחה לפרוץ לשוק היתה Gooey של חברת היפרניקס. גואי מאפשרת לכל משתמש ליצור קשר מיידי עם משתמשים שגולשים באותו אתר. כן מאפשרת התוכנה לראות את רשימת האתרים הפופולרים ביותר בקרב משתמשי התוכנה, בכל רגע נתון.

Gooey שוקלת כ-2.5 מגה, והיא תוכנה פשוטה למראה וקלה לשימוש - שתי תכונות שככל הנראה תרמו להצלחתה. את גואי הורידו בין 50 ל- 60 אלף גולשים בתוך כששה שבועות, לפני שהשקיעה בה גם יצרנית התכנים CNET, על-פי שווי שוק של 60 מליון דולר. גואי זכתה לחשיפה תקשורתית גם בגלל כמה מבעלי המניות שלה – שחקני כדורסל ידועים דוגמת גיא גודס ונדב הנפלד.

כחודש לאחר הופעת גואי, פרצה תוכנה אחרת לשוק המסרים המיידיים - Odigo, של חברת נובהויז. אודיגו מאפשרת גם היא, לגולשים באותו אתר, ליצור קשר אחד עם השני, וכוללת פונקציות נוספות, כגון יכולת לבחור יצירת קשר עם גולשים מישראל בלבד,או גולשים מקבוצת גיל מסויימת.

אודיגו היא תוכנה כבדה, שהגירסה המלאה שלה שוקלת כפליים מזו של גואי – כ-5 מגה. היא גם מורכבת יותר לשימוש ויש להקדיש זמן רב יותר ללמידתה. מאידך, היא תוכנה מרהיבה ביופיה, וכוללת אפשרויות רבות שאינן קיימות בגואי. בין האפשרויות שמציעה התוכנה: יכולת לתקשר רק עם גולשים באותו דף ספציפי וכן אפשרות של השארת פתקית באתר או בעמוד. בנוסף, מציעה אודיגו אפשרות של חיפוש אתרים בחלוקה לקטגוריות, כאשר האתרים מדורגים על פי מידת הפופולריות שלהם.

העצלנים או הממהרים יכולים להוריד גם את תוכנת המיני-אודיגו, שהיא קטנה וזריזה יותר מהגירסה המלאה, ועדיין מכילה פונקציות רבות, כגון היכולת להשאיר פתקים באתר (פונקציה שאינה קיימת בגואי).

חברה ישראלית נוספת, שזה מכבר סיימה לפתח תוכנה המאפשרת לגולשים ליצור קשר אחד עם השני, הינה Multimate. תוכנת מולטימייט דומה מאוד לגואי, אולם שוקלת פחות ממנה ולכן מתאימה למי שזמנו דחוק או שהמודם בו הוא משתמש איטי והוא אינו רוצה להמתין זמן רב להורדת התוכנה מהאינטרנט.



 

Esgear, Third Voice, uTOK - להשאיר פתקים באתרי אינטרנט


uTOK הינה תוכנה נוספת, פרי פיתוח ישראלי, אשר עשתה לא מזמן את הופעת הבכורה שלה בשוק הגועש של תוכנות הפטפטת, גם יו-טוק מאפשרת לגולשים לתקשר עם גולשים אחרים על גבי דפי אתרים באינטרנט, אולם בניגוד לגואי או לאודיגו, הרי שיו-טוק אינה תוכנת מסרים מיידיים אמיתית, משום שהגולשים אינם יווצרים קשר מיידי אחד עם השני, אלא משאירים פתקים אחד לשני.

הפתקים שמשאירים משתמשי יו-טוק אחד לשני, יכולים להיות פתקים ציבוריים, שכל מי שמגיע לעמוד האינטרנט יכול לקרוא, או פתקים פרטיים, שאפשר לשלוח לאדם ספציפי או לרשימה מצומצמת של אנשים.
כל משתמש יכול להעניק ציון לפתקים, פתקים שקיבלו ציון גרוע יורדים מהדף לעומת אלו שמקבלים ציונים טובים ויכולים להשאר שם, תיאורטית לפחות, לנצח.

המתחרה הרצינית של יו-טוק היא תוכנה לא ישראלית, בשם "הקול השלישי" (Third Voice). גם תוכנה זו מאפשרת למשתמש להשאיר הודעות באתרים, כך שגולשים בעלי אותו תחום עניין יוכלו ליצור קשר אחד עם השני ולהביע את דעותיהם על גבי דף האינטרנט. ההבדל העיקרי בין התוכנות הוא שבעוד שתוכנת הקול השלישי משאירה פתקים בדפי האינטרנט עצמם, וכך פוגעת בעיצובם, אצל יו-טוק הפתקים מופיעים בחלון נפרד.

הפתקים עצמם מופיעים על גבי הדף כחצים במסגרות קטנות. לחיצה על החץ תאפשר לכם לראות את הפתק. ניתן לצרף תגובה משלכם לפתק וכך ליצור דיון על הנאמר בו, בדומה לאופן בו נוצר דיון בפורומים מקוונים. ניתן גם לסנן את אלו שיוכלו לראות את הפתק כך שהוא יהיה גלוי רק למי שאתם מעוניינים שיראו אותו.

בדומה לאפשרות שמציעה יו-טוק, גם בקול השלישי יש אפשרות להצביע נגד פתקאות מסויימות ולהביא להורדתן מהדף. הקול השלישי עובדת כרגע רק עם הדפדפן של מיקרוסופט, אולם גירסה המתאימה לנטסקייפ תצא בקרוב.

תוכנה לא ישראלית נוספת שנועדה, בדומה לתוכנות הקודמות שהוזכרו כאן, להעשיר את חוויית הגלישה באינטרנט, היא Esgear. תוכנה זו דומה מאוד לתוכנת הקול השלישי ולכן מתחרה בה וביו-טוק הישראלית. התוכנה מאפשרת למשתמש להצמיד פתק בדף אינטרנט, או לערוך דיון הקשור לאותו דף. לאסגיר יש גם "טיולים מודרכים" באתרי אינטרנט נבחרים, ומספר תכונות מעניינות נוספות, המפורטות באתר האינטרנט של
החברה.


* הכותב הינו מנכ"ל בוקלי, מרצה ויועץ בתחום האינטרנט www.bookli.co.il

ביבליוגרפיה:
כותר: תוכנות מסרים מיידיים : התופעה צוברת תאוצה
מחבר: עילם, ליאור
תאריך: אוקטובר 1999 , גליון 44
שם כתב העת: אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם
הוצאה לאור: אריג'נט
הערות לפריט זה: * הכותב הינו מנכ''ל בוקלי, מרצה ויועץ בתחום האינטרנט www.bookli.co.il
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית